Της Κατερίνας Μακράκη,
Νεολαία, το σύνολο των νέων, σε μία φάση της ζωής τους που περνάνε από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πιο σύγχρονο όρο, ο οποίος χαρακτηρίζει άτομα από την ηλικία των 13 έως 25-30 ετών. Η νεολαία δεν αποτελεί πάντα ένα ομοιογενές σύνολο, καθώς ένα από τα μοναδικά κοινά των ατόμων που την αποτελούν, είναι το ηλικιακό όριο που είναι και πιο σαφές. Οι νέοι χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, ενθουσιασμό, αυθορμητισμό και μία μοναδική αισιοδοξία και ζωτικότητα. Θα έλεγε κανείς πως μία ομάδα ατόμων με τόσο θετικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να δουλευτεί και να «εκμεταλλευτεί» πολύ όμορφα. Όμως, παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η νεολαία δέχεται σφοδρή κριτική, είτε για την επιπολαιότητά της είτε για τις απόψεις της.
Αν διατρέξουμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα -σε ένα θέμα που δυστυχώς μας απασχολεί έως και αυτή τη στιγμή- θα δούμε ότι οι νέοι στοχοποιήθηκαν ως η μοναδική ρίζα του προβλήματος. Φυσικά μιλάμε για τον κορωνοϊό και τα αίτια διασποράς του. Οι νέοι χαρακτηρίστηκαν επιπόλαιοι, ανεύθυνοι ως προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά υπεύθυνοι για την συνολική κατάσταση. Την ώρα που το σύστημα υγείας υπολειτουργούσε, την ώρα που η εκκλησία καλούσε τους πιστούς της να εισέρχονται ανεξέλεγκτα στους ναούς, την ώρα που οι νέοι «παραβίαζαν» τα μέτρα για τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, αντί να υπάρξει μοίρασμα των ευθυνών, η εύκολη λύση ήταν η νεολαία. Δεν αντιλαμβανόμαστε σαν χώρα ότι δεν ήταν όλοι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας υπεύθυνοι, αλλά ούτε και όλοι οι νέοι. Ωστόσο, βολεύει αρκετούς να μην μπουν στη διαδικασία να επιρρίψουν ευθύνες σε πιο συγκεκριμένα άτομα.
Ακόμα και αν εξαιρέσουμε την ιδιαίτερη συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε, υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα για τα οποία «κατηγορούνται» οι νέοι. Ένα από αυτά είναι, αδιαμφισβήτητα, οι απόψεις και τα «πιστεύω» τους. Κρίνονται για αυτά, είτε γιατί αποκλίνουν από τις ιδεολογίες των παλαιότερων γενεών είτε γιατί θεωρείται ότι μέσω αυτών παραβλέπουν και αδιαφορούν για τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους. Πολλοί θεωρούν ότι οι νέοι βλέπουν τις παραδόσεις σαν ένα βάρος που επωμίζεται από γενιά σε γενιά, όμως αν κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή, θα παρατηρήσουμε ότι δεν είναι απωθητικές οι συνήθειες αυτές, αλλά η πίεση που δέχονται οι νέοι να τις τηρούν ευλαβικά. Βλέπουμε πως σήμερα, όσο περνάει ο καιρός, οι νέοι βρίσκουν έναν δικό τους τρόπο να έρχονται κοντά με τις παραδόσεις και να αναβιώνουν τα έθιμα, πιθανότατα γιατί το έχουν ανάγκη. Έχουν ανάγκη να νιώσουν κοντά στην πατρίδα τους, με έναν δικό τους τρόπο.
Παρόλα αυτά, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και σε όλα όσα έχει ακούσει, η σημερινή νεολαία- κυρίως λόγω πεποιθήσεων- κερδίζει το στοίχημα με την κοινωνική ευθύνη. «Η γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», που τελικά μέσα από αυτά κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της και να συγκεντρώσει χρήματα, τρόφιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όταν οι συνάνθρωποί της τα χρειάστηκαν. «Η γενιά που κάθεται μπροστά από μία οθόνη με τις ώρες», όμως, ρίχτηκε εθελοντικά στη μάχη με τις φλόγες, όταν οι άνθρωποι και τα δάση εξέπεμπαν βοήθεια. Η γενιά του «γρήγορου» και «πρόχειρου» φαγητού, που όμως μαγείρεψε και θα μαγείρευε για κάποιον που δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του. Η νέα γενιά φροντίζει για την κοινωνία μας με τον τρόπο της, και από την στιγμή που είναι λειτουργικός αυτός ο τρόπος, δεν μπορούμε να τον κρίνουμε απλά για να βρούμε πάλι μία αρνητική πλευρά στην υπόθεση.
Οι νέοι είναι το μέλλον της δημιουργίας και της ανάπτυξης, και η κοινωνία θα έπρεπε να εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο όπου η κοινωνία μας δεν μπορεί να προσφέρει όσα εφόδια θα έπρεπε, μήτε στους νέους της μήτε και στα μέλη της συνολικά. Όσο η νεολαία είναι μάρτυρας της αδικίας και της απραξίας, τόσο η ίδια θα προσπαθεί να φέρει την αλλαγή μόνη της. Όμως για να επιτευχθεί αυτό, δεν θα πρέπει να λοιδορούνται οι νέοι, αλλά να υποστηρίζονται, και να τους εμπιστευόμαστε, γιατί αν υπάρχει μια ελπίδα, κρύβεται σε αυτούς.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- ..Λίγα λόγια για την νεολαία, socialwelfare.upatras.gr, διαθέσιμο εδώ