9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Χάνα Ράιτς

Fe-Memorance: Χάνα Ράιτς


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Χάνα Ράιτς ήταν Γερμανίδα αεροπόρος και πιλότος δοκιμής, η οποία μαζί με την υπόλοιπή της ομάδα εξέτασαν πολλά από τα νέα αεροσκάφη της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Χάνα Ράιτς (Hanna Reitsch) γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1912 στη Σικελία, σε μια σχετικά ευκατάστατη οικογένεια. Η οικογένειά της ήταν βαθιά θρησκευόμενη, λόγω των επιρροών της μητέρας της, η οποία ήταν πιστή Καθολική. Ωστόσο, η Χάνα έδειξε την εναντίωση της από μικρή ηλικία, έχοντας προτεσταντικές πεποιθήσεις.

Το πάθος της για τις πτήσεις είχε εκδηλωθεί από μικρή ηλικία και μάλιστα, η ίδια είχε δηλώσει πως ήθελε να γίνει ιατρός – ιεραπόστολος στην Αφρική. Έτσι, ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική, ενώ είχε ξεκινήσει και την εκπαίδευσή της στη Σχολή Ολίσθησης στο Grunau, ακολουθώντας μαθήματα πτήσεων.

Πηγή εικόνας: https://www.faz.net/aktuell/wissen/hanna-reitsch-flog-den-ersten-brauchbaren-hubschrauber-16699716/hanna-reitsch-in-einer-16699893.html

Ωστόσο, το 1933, η Ράιτς εγκατέλειψε την ιατρική και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο να γίνει πιλότος πλήρους απασχόλησης ανεμόπτερου. Αργότερα, υπέγραψε και συμβόλαιο με την Κινηματογραφική Εταιρεία Ούφα, ως πιλότος.

Έχοντας δίψα για μάθηση και εξερεύνηση, αποφάσισε να μεταβεί με μερικούς συναδέλφους της στη Νότια Αμερική, ώστε να κάνουν ορισμένες μελέτες και θερμιδικούς ελέγχους.

Η Ράιτς είχε τρομερές ικανότητες και μεγάλη θέληση για αυτό που έκανε, γεγονός που δεν άργησε να γίνει αντιληπτό και να ανελιχτεί γρήγορα. Το 1937, βρισκόταν στο κέντρο δοκιμών Luftwaffe στο αεροδρόμιο Rechlin-Larz.

Η Ράιτς ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος και συγκεκριμένα ελικοπτέρου. Πέρα από τις «συνηθισμένες» πτήσεις αεροσκαφών, η ίδια συμμετείχε και σε δοκιμαστικές πτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών, όπως το JunkersJu 87 και Dornier Do 17. Για τα αεροσκάφη αυτά είχε δεχθεί σιδερένιο μετάλλιο, δεύτερης κατηγορίας, όπου της το είχε απονέμει ο Χίτλερ, το 1941.

Η αρωγή της Ράιτς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σημαντική. Ειδικότερα, μετά την ήττα στη μάχη του Στάλινγκραντ, δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφτεί το Ανατολικό μέτωπο, όπου και πέρασε τρείς εβδομάδες στην επίσκεψη μονάδων Luftwaffe, πετώντας ένα Fieseler Fi 156 Storch.

Η Ράιτς πρότεινε και παρουσίασε στο Χίτλερ μια επιχείρηση Αυτοκτονίας στο Μπερχτεσγκάντεν. Το σχέδιο αυτό προϋπέθετε άνδρες, οι οποίοι θα ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε και στην επιχείρηση αυτή εγγράφηκαν περίπου 70 εθελοντές.

Η Ράιτς ήταν μία από τις πιο πιστές και ένθερμες υποστηρίκτριες της πατρίδας της. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύλληψης της μαζί με το Φον Γκρέιμ, είχε δηλώσει «πρέπει όλοι να γονατίσουμε με ευλάβεια και προσευχή μπροστά στο βωμό της πατρίδας»

Η Χάνα Ράιτς πέθανε στις 24 Αυγούστου του 1979 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 67 ετών. Την επιτυχία που γνώρισε στα επαγγελματικά της, δε θα έλεγε κανείς πως τη γνώρισε και σε προσωπικό επίπεδο. Η ίδια δεν παντρεύτηκε ποτέ, ωστόσο θεωρήθηκε μητέρα της Αλίσια Γουέμπερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.