19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ νεοφυής επιχειρηματικότητα στα καλύτερα της

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα στα καλύτερα της


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Σε πρόσφατη ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes συναντάμε μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα, αυτή με τις πιο πετυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια που η επιχειρηματικότητα έχει χαράξει πορεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην κορυφή των ελληνικών start-ups, λοιπόν, συναντάμε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις, όλες τους πασίγνωστες και με μακρόχρονη, πλέον, παρουσία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στις παρακάτω γραμμές, ακολουθεί μια μικρή παρουσίαση του έργου τους και λίγα λόγια από τους σημαντικούς τους ανθρώπους, όπως αυτοί τα παραχώρησαν για τους σκοπούς του περιοδικού Forbes.

Skroutz: Μια προσωπική ανάγκη που απογειώθηκε

Τόσο απλό όσο ακούγεται ήταν το ξεκίνημα για τη No1 ιστοσελίδα αναζήτησης και σύγκρισης τιμών, όπως τη μάθαμε, και πλέον ολόκληρου ηλεκτρονικού marketplace. Κάπως έτσι περιγράφει την ιδέα του ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ των συνιδρυτών, αφού ήθελε ένα «ρομποτάκι» να κάνει εύκολα και γρήγορα τις συγκρίσεις αντί για τον ίδιο. Σίγουρα, όταν λάνσαρε την πρώτη έκδοση του Skroutz, το Φεβρουάριο του 2005, δε μπορούσε να σκεφτεί την εξέλιξη που θα είχε στη 16χρονη ως και σήμερα πορεία του, πάντα σε θέση ισχύος.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, λοιπόν, «Το 2005, το Skroutz ήρθε σε μια εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Σήμερα το e-commerce όχι µόνο έχει µπει στη ζωή µας, αλλά πρόσφατα έγινε η μοναδική πηγή εσόδων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ο µόνος τρόπος να κάνουν τις αγορές τους εκατομμύρια χρήστες την περίοδο των lockdowns. Όπως και τότε, όταν ξεκινήσαμε, λοιπόν, έτσι και σήμερα, η αποστολή µας είναι να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία αγορών στους χρήστες µας και ένα αποδοτικό κανάλι πωλήσεων στους συνεργάτες µας. Με αυτόν το γνώμονα, τα επόμενα χρόνια σκοπεύουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στο last mile, να λανσάρουμε νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπως το Skroutz Plus (το νέο µας συνδρομητικό πρόγραμμα) και να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες που θα µας επιτρέψουν να προσφέρουμε στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών». Αυτά από τον CEO και co-founder της Skroutz.

Πηγή εικόνας: Business Daily

Beat: Ο κόσμος των ταξί δε θα είναι πια ίδιος

Επόμενη στάση στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης οχημάτων ή με πιο απλά λόγια στο χώρο των ταξί. Και πάλι, η ιδέα προέκυψε από μια πολύ βασική ανάγκη των ιδρυτών. Η Taxibeat, λοιπόν, όπως και ονομαζόταν πριν την εξαγορά της από την Daimler, ήταν μια έμπνευση της στιγμής, όταν, μετά από βραδινή έξοδο, ο Νίκος Δρανδάκης, εκ των συνιδρυτών, δε μπορούσε με τίποτα να βρει στο δρόμο ταξί, για να γυρίσει στο σπίτι του. Όπως κάθε τι νέο, αντιμετωπίστηκε με διστακτικότητα, όταν θέλησε να βρει τους πρώτους οδηγούς συνεργάτες, που θα άφηναν τις πατροπαράδοτες πιάτσες για το σήμα της Taxibeat, όμως η απήχηση του κοινού ήταν τέτοια, που άμεσα το project απέκτησε τεράστιες διαστάσεις.

Όπως δηλώνει ο Βασίλης Ντάνιας, γενικός διευθυντής της Beat σήμερα, «Η Beat πέτυχε γιατί πήγε κόντρα στο ρεύμα και επένδυσε στην καινοτομία σε μια εποχή που στην Ελλάδα ήταν όλα αβέβαια − και δικαιώθηκε. Σήμερα είναι µέλος της Free Now, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετακινήσεων, και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή ride-hailing στη Λατινική Αμερική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Η επόμενη αποστολή µας είναι να προσφέρουμε έξυπνες επιλογές μετακινήσεων, βοηθώντας τους ανθρώπους να κινούνται δίχως άγχος και τις πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες. Το μέλλον των μετακινήσεων, λοιπόν, περνάει μέσα από τις πλατφόρμες: θα είναι ηλεκτρικό, πολυτροπικό και συμπληρωματικό των δημόσιων δικτύων μεταφορών. Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο πραγματικός µας στόχος είναι να συνδράμουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Και ότι το μέλλον της τεχνολογίας που αναπτύσσουμε δεν μπορεί παρά να έχει ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο».

Think Silicon: Όταν τα microelectronics έγιναν ελληνική υπόθεση

Κάπου στην Πάτρα, στο Επιστημονικό Πάρκο Ρίου, ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος, CEO και co-founder, μαζί με την παρέα του, ξεκίνησαν πριν από κάμποσα χρόνια να καταπιάνονται με κυκλώματα bluetooth και wifi, το 2007, ως νέα επιχείρηση και όχι εργαζόμενοι για λογαριασμό άλλης. Έκτοτε, υπήρξε μια συνεχόμενα ανοδική πορεία γεμάτη από πετυχημένες και πρωτοποριακές επιλογές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, που έφτασε ως και τη φημολογούμενη μεγαλύτερη εξαγορά deep tech στην Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος, λοιπόν, επισημαίνει, «Τον τελευταίο χρόνο η Think Silicon, ως µέλος του ομίλου της Applied Materials, βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά, επεκτείνοντας σημαντικά τόσο την πελατειακή της βάση ανά τον κόσμο όσο και το ανθρώπινό της δυναμικό. Τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό µε τη δυναμική των εταιρειών του χώρου στην Ελλάδα, δημιουργούν μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για τη γιγάντωση του τοπικού οικοσυστήματος μικροηλεκτρονικής, καθιστώντας το έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας υψηλής τεχνολογίας στη χώρα».

Πηγή εικόνας: Tech Gear

InstaShop: Τα ψώνια του supermarket σε άλλη διάσταση

Με την εν λόγω εταιρεία έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν, πριν λίγους μήνες, όταν και επήλθε η ιστορική εξαγορά της από τον όμιλο Delivery Hero. Αρκετές λεπτομέρειες για την πορεία και τους πρωταγωνιστές έχουν ήδη αναφερθεί.

Innoetics: Εσείς απλά πληκτρολογήστε

Πόσοι από εσάς έχετε στα χέρια σας μια συσκευή Samsung; Σίγουρα, αρκετοί. Η Innoetics, λοιπόν, συνεργάζεται επίσημα, πλέον, με τον κορεατικό κολοσσό, με στόχο την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας που εξυπηρετούν την μετατροπή κειμένου σε φωνή. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό και με αμέτρητες δυνατότητες.

Softomotive: Ένα κομμάτι του puzzle της Microsoft βρίσκεται στην Ελλάδα

Τελευταία στάση για τη λίστα, αυτή της Softomotive. Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι αυτός της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διεργασιών. Δύο πολύ επιτυχημένα project, με σχετικά μεγάλη απήχηση, τα WinAutomation και Process Robot, ήταν αυτά που «έβαλαν στο χάρτη» την εταιρεία. Κάπως έτσι, έγινε η αρχή ώστε σήμερα να αποτελεί μέλος της Microsoft και να έχει την τιμή να αναπτύσσει μέρος του λογισμικού του παγκόσμιου γίγαντα, των Windows, εντός ελληνικών συνόρων.

Κάπου εδώ, μια πολύ όμορφη περιήγηση στον κόσμο των επιχειρήσεων, με καθαρά ελληνικό χρώμα, έλαβε τέλος. Νιώθουμε δέος, όταν καινοτόμες προσπάθειες νέων ανθρώπων που καθημερινά πασχίζουν για το όνειρο τους, παίρνουν σάρκα και οστά. Μακάρι, ακόμα περισσότεροι στο άμεσο μέλλον.


 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Οι πιο επιτυχημένες ελληνικές “επιχειρήσεις του γκαράζ”, Capital, Forbes. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.