9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΟι λόγοι πίσω από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου

Οι λόγοι πίσω από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου


Του Αλέξανδρου Κίφορ,

Το πετρέλαιο είναι ένα αγαθό το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ένα αγαθό στην τιμή του οποίου, ανά διαστήματα, παρατηρούνται ανησυχητικές αυξήσεις, αλλά και πολλές φορές «ευνοϊκές» πτώσεις. Παρακάτω θα αναφερθούμε στη νέα πτώση στη τιμή του πετρελαίου, αλλά και στους λόγους που ευνόησαν αυτήν την πτώση. Αυτή τη στιγμή, στην παγκόσμια αγορά παρατηρείται μια ισχυρή πτώση η οποία φαίνεται πως φέρνει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά τριών μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση του αργού πετρελαίου λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και λόγω της πίεσης που ασκείται από την μη αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης των Η.Π.Α. Ειδικότερα, θα παρουσιάσουμε μερικές χαρακτηριστικές πτώσεις τιμών στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου:

  • Στο ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως του Brent, έχουν σημειωθεί απώλειες της τάξεως του 3,4% (περίπου 2,3 δολάρια), ενώ στο ICE του Λονδίνου το βαρέλι φτάνει στα 65,6 δολάρια.
  • Το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 3,8% (2,6 δολάρια), ενώ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το βαρέλι διαπραγματεύεται στα 62,8 δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις τα δυο συμβόλαια τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν χάσει συνολικά άνω του 5%, φτάνοντας τις συναλλαγές τους στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2021.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η νέα έξαρση που έχει η πανδημία το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει γενικότερες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια έντονες ανησυχίες για την πορεία της τιμής του πετρελαίου και στη γενικότερη ζήτησή του. Ένας επιπλέον λόγος που οδήγησε σε αυτήν την πτώση, φαίνεται να είναι και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, αφού είναι μια χώρα η οποία συνεχίζει να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού. Αναφορικά με την πιθανή πορεία της τιμής του πετρελαίου, αναλυτής της OANDA αναφέρει πως μια κίνηση κάτω από τα 65 δολάρια στο WTI θα μπορούσε να φέρει τις τιμές στο εύρος συναλλαγών του 2ου τριμήνου, μεταξύ 57 και 65 δολαρίων. Μια κίνηση την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως σημαντική πτώση και η οποία θα αντανακλούσε τις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις γενικότερες επιπτώσεις της στην ανάπτυξη του 4ου τριμήνου.

Πηγή εικόνας: liberal.gr

Ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στην πτώση του πετρελαίου είναι, όπως αναφέραμε νωρίτερα, η απότομη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα αποθέματα αργού έφτασαν σε χαμηλό ενάμιση έτους με 435,5 εκατ. βαρέλια, η βενζίνη σημείωσε αύξηση κατά 696 χιλιάδες βαρέλια, φτάνοντας έτσι στα 228,2 εκατ. βαρέλια.

Συνοψίζοντας, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, συνεχίζει να επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Μια αβεβαιότητα η οποία σίγουρα θα επηρεάσει και την τιμή του πετρελαίου. Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι η δήλωση των αξιωματούχων της FED, οι οποίοι στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι η νέα μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να καθυστερήσει προσωρινά την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας, αλλά και να ασκήσει μεγάλη πίεση στην αγορά εργασίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νέα βουτιά άνω του 3% για το πετρέλαιο, Liberal. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Κίφορ
Αλέξανδρος Κίφορ
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά οικονομικά. Ενδιαφέρεται για οικονομικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Στόχος του, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις οικονομικές αποφάσεις, αλλά και να προσφέρει λύσεις και ιδέες για το προσωπικό (οικονομικό) τους καλό.