11.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντάλια Ραβίκοβιτς

Fe-Memorance: Ντάλια Ραβίκοβιτς


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Ντάλια Ραβίκοβιτς (Dahlia Ravikovitch) ήταν Ισραηλινή ποιήτρια και μεταφράστρια του 20ού αιώνα, η οποία έλαβε ενεργό συμμετοχή σε πολιτικά θέματα και ιδιαίτερα, σε ζητήματα που αφορούσαν την προάσπιση της ειρήνης.

Η Ντάλια Ραβίκοβιτς γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1936, σε μια Εβραϊκής καταγωγής οικογένεια. Η ίδια είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού σε ηλικία έξι ετών έχασε τον πατέρα της, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, που προκλήθηκε από έναν μεθυσμένο οδηγό. Έτσι, εκείνη μαζί με τη μητέρα της μετακόμισαν στο Kibbutz Geva.

Ωστόσο, εκεί η Ντάλια αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν εργάτη. Ούσα δυστυχισμένη μαζί του, εγκατέλειψε το σπίτι της και στα δεκατρία της δόθηκε σε ένα ανάδοχο σπίτι για να μεγαλώσει. Από ιδιαίτερα μικρή ηλικία, φαινόταν η ευστροφία της, λαμβάνοντας υπόψιν πως ξεκίνησε να γράφει και να διαβάζει μόλις από την ηλικία των τριών.

Σε πολύ νεαρή ηλικία, εξέφρασε και την κλίση της προς την ποίηση, συνθέτοντας έτσι το πρώτο της ποίημα, που είχε τίτλο «Ζωγραφική».

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η ίδια σπούδασε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ, παράλληλα, είχε ολοκληρώσει τη θητεία της στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται άλλοτε ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως δασκάλα σε σχολεία, ενώ συχνά μετέφραζε και έργα στην Εβραϊκή γλώσσα.

Πηγή εικόνας: https://cdn.jwa.org/sites/default/files/mediaobjects/Ravikovitch-Dalia.jpg

Το Εβραϊκό περιοδικό ποίησης Orlogin στήριξε τα πρώτα δειλά βήματα της Ντάλια, δημοσιεύοντας τα ποιήματα της. Η Ντάλια έφτασε γρήγορα να δημοσιεύει και το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, με τίτλο «Η αγάπη ενός πορτοκαλιού», που εκδόθηκε το 1959. Μέσα από το έργο αυτό, η ίδια γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρήθηκε από τους τότε κορυφαίους νεαρούς ποιητές του Ισραήλ.

Την επιτυχία και την αναγνώριση που γνώρισε στον επαγγελματικό τομέα, δεν θα έλεγε κανείς πως διέθετε και σε προσωπικό επίπεδο. Παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών, ωστόσο ο γάμος της κράτησε μόλις 3 μήνες. Η Ντάλια έκανε και άλλους γάμους, οι οποίοι και αυτοί οδήγησαν σε διαζύγιο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από κατάθλιψη και συχνά είχε σοβαρές κρίσεις, γεγονός που την οδήγησε, στις 21 Αυγούστου του 2005, στην αυτοκτονία. Βέβαια, η αυτοψία του θανάτου της έδειχνε πως είχε σοβαρές καρδιακές δυσλειτουργίες.

Η Ντάλια Ραβίκοβιτς, πέρα από την ενασχόλησή της με την ποίηση και τη συγγραφή, κατά τη διάρκεια της ζωής της, έλαβε ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά και εναντιώθηκε στην πολιτική του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης. Η συμβολή της στην ποίηση και το θάρρος της εκτιμήθηκε υπέρ το δέον και έτσι, της απονεμήθηκε βραβείο από το Ισραήλ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.