14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Νέλλη Σουγιουλτζόγλου

Fe-Memorance: Νέλλη Σουγιουλτζόγλου


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Νέλλη Σουγιουλτζόγλου ήταν κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος με διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα και ποικίλες δημοσιευμένες εκθέσεις.

Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 23 Νοεμβρίου 1899 και σε ηλικία 20 ετών, εξαιτίας της καταστροφής του Αϊδινίου, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σμύρνη. Λίγο αργότερα, ταξίδεψε στη Δρέσδη της Γερμανίας, με σκοπό να σπουδάσει μουσική και ζωγραφική. Το 1922, και ενώ βρίσκεται ακόμα στο εξωτερικό, η οικογένειά της πλήγηκε οικονομικά, εξαιτίας της καταστροφής της Σμύρνης και μετακόμισε στην Ελλάδα. Έτσι, εκείνη αναζήτησε ένα επάγγελμα που θα της πρόσφερε οικονομική ανεξαρτησία και επέλεξε να στραφεί στην φωτογραφία, που ήδη αγαπούσε.

Φοίτησε δίπλα στους Ευρωπαίους φωτογράφους, Ούγκο Έρφουρτ και Φραντς Φίλντερ. Το 1924, αποφοίτησε και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και άνοιξε, το 1925, το πρώτο της στούντιο επί της οδού Ερμού, στην Αθήνα. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω σε πορτραίτα, ενώ το 1929 παντρεύτηκε τον πιανίστα, Άγγελο Σεραϊδάρη.

Πηγή εικόνας: www.photographyinfo.gr

Εξαιτίας της συνεργασίας της με το Υπουργείο Πολιτισμού, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, με το σύζυγό της να μη λείπει από το πλάι της. Κατέγραψε με το φακό της τους ανθρώπους της υπαίθρου, την καθημερινότητα, τη ζωή και την εργασία τους, καθώς και μουσεία και διάφορα αρχαιολογικά μνημεία. Από τα τουριστικά έντυπα που διανεμήθηκαν στο εξωτερικό, διαφημίστηκε η Ελλάδα μέσα από την ματιά της, ενώ υπέγραφε τα έργα της ως “Nelly’s”.

Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχουν οι ημίγυμνες φωτογραφίες της μπαλαρίνας, Μόνα Πάιβα, μπροστά από τον Παρθενώνα. Η συντηρητική ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου τις θεώρησε ύβρεις, ενώ υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και ξέσπασε σκάνδαλο, όταν, το 1929, δημοσιεύθηκαν στο γαλλικό περιοδικό “Illustration”. Συνάμα, είχε τη τύχη να φωτογραφήσει πολιτιστικά γεγονότα, όπως οι Β’ Δελφικές Εορτές, το 1930, που κυκλοφόρησαν σε καρτ ποστάλ, καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρήκε στις Η.Π.Α. με το σύζυγό της, όπου παρέμειναν εκεί για περίπου 27 χρόνια. Άνοιξε επαγγελματικό στούντιο στη Νέα Υόρκη και πέρα από τα πορτραίτα, ασχολήθηκε και με την έγχρωμη φωτογραφία. Το 1966, επέστρεψαν μαζί στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Το μεγαλύτερο μέρος από το φωτογραφικό της αρχείο, το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ για το έργο της τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα και το 1989, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της. Η Νέλλη Σουγιουλτζόγλου απεβίωσε στις 17 Αυγούστου 1998, στη Νέα Σμύρνη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.