20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Οι Υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν», του Πέτρου Κουτρουμπίλα

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Οι Υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν», του Πέτρου Κουτρουμπίλα


Της Κατερίνας Στόικου,

Το έργο «Οι Υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν» αποτελεί το πρώτο βιβλίο του Πέτρου Κουτρουμπίλα, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρόκειται για πέντε διαφορετικές ιστορίες, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μάρτιν, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μυστηριώδεις υποθέσεις και στυγερά εγκλήματα, με την αρωγή του φίλου του Ρίτσαρντ, στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60.

Ο συγγραφέας του έργου, Πέτρος Κουτρουμπίλας έχει γεννηθεί το 1999 στην Αθήνα και κατάγεται από το Αϊβαλί, τα Άνω Λιόσια και την Αγία Ευθυμία. Είναι φοιτητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η αγάπη του για τη συγγραφή ξεκίνησε κατά τα εφηβικά του χρόνια. Παράλληλα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ιστοσελίδας “The Weird Side Daily” και διηγήματά του έχουν λάβει διακρίσεις. Μάλιστα, το διήγημά του «Πέρα από τον Θάνατο» έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο τόμο της σειράς“The Weird Side Tales”.

Ο συγγραφέας Πέτρος Κουτρουμπίλας. Πηγή Εικόνας: pigi.gr

Όπως προαναφέρθηκε, το βιβλίο αποτελείται από πέντε ιστορίες, που λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μάρτιν, ο οποίος μετά την ατυχή έκβαση μιας υπόθεσης είχε απομακρυνθεί από την αστυνομία Ωστόσο, έπειτα από ένα διάστημα απομόνωσης, επανέρχεται στην ενεργό δράση, με τη βοήθεια του φίλου του Ρίτσαρντ. Η πρώτη ιστορία, που φέρει τον τίτλο «Η Επιστροφή του Επιθεωρητή Μάρτιν», αφορά ακριβώς την επιστροφή του ήρωα στην επίλυση υποθέσεων και την άτυπη συνεργασία του με την αστυνομία, όταν επανεμφανίζεται μια γυναίκα από το παρελθόν, που τον στιγμάτισε. Η δεύτερη ιστορία ονομάζεται «Η Καρδιά των Αγγέλων», και παρουσιάζει έναν φόνο που έλαβε χώρα σε ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Ινβερνές της Σκωτίας. Η τρίτη ιστορία, με τον τίτλο «Ο Συγγραφέας του Χάους», μας παρουσιάζει την απαγωγή ενός αλλόκοτου συγγραφέα. Πρόκειται για ένα διήγημα που διαπνέεται από έντονα αυτοαναφορικά στοιχεία και ένα διαρκές «κλείσιμο του ματιού» προς τον αναγνώστη. Στη τέταρτη ιστορία, που τιτλοφορείται «Το Φάντασμα του Κρίπλεγκ», παρουσιάζεται η υπόθεση ενός «φαντάσματος», το οποίο στοιχειώνει την οικία της οικογένειας Κρίπλεγκ. Η πέμπτη και τελευταία ιστορία ονομάζεται «Αντανακλάσεις». Εκεί, ο επιθεωρητής Μάρτιν καλείται να διερευνήσει μια υπόθεση, βασικός ύποπτος της οποίας είναι ο καλός του φίλος Ρίτσαρντ.

Στις αρετές του βιβλίου μπορούν να συμπεριληφθούν οι περιγραφές, οι οποίες είναι τόσες όσες είναι αναγκαίες, ώστε να ενταχθεί ο αναγνώστης στο κλίμα, χωρίς να κουραστεί. Σίγουρα δεν περιγράφεται το Λονδίνο με λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι τόσο ο στόχος μια λεπτομερής περιγραφής της πόλης, όσο η ένταξη του αναγνωστικού κοινού στον κόσμο του επιθεωρητή Μάρτιν και οι λεπτομέρειες που συναντά κανείς κατά την ανάγνωση προσανατολίζονται σε αυτήν ακριβώς τη κατεύθυνση. Παράλληλα, μερικές χιουμοριστικές ατάκες και σκηνές φροντίζουν να «σπάσουν» το βαρύ και νεφελώδες κλίμα που επικρατεί.

Όσον αφορά την προσωπικότητα του επιθεωρητή Μάρτιν, μάλλον πρόκειται για έναν αντί-ήρωα, αφού δεν είναι ο πρωταγωνιστής αστυνομικών βιβλίων που έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι αλάνθαστος και θα οδηγηθεί συχνά σε λάθος μονοπάτια, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ γενναίο και πολύ ειλικρινές από τη πλευρά του συγγραφέα· να πλάσει έναν χαρακτήρα, που σε καμία περίπτωση δε θα τον χαρακτηρίζαμε τέλειο· άλλωστε, ποιος άνθρωπος έχει αγγίξει την τελειότητα; Ο επιθεωρητής Μάρτιν είναι μια προσωπικότητα μοναχική, αντιμέτωπη με τα δικά της φαντάσματα, αλλόκοτη. Πολλές φορές θα προτιμήσει να κρατήσει σκέψεις και συμπεράσματα για τον εαυτό του και να δράσει μόνος του, χωρίς τον Ρίτσαρντ, προκειμένου να τον προστατέψει από ενδεχόμενους κινδύνους. Σε ορισμένα σημεία φαντάζει ειρωνικός και υπερόπτης, ωστόσο έχει βαθιά αγάπη για τους γύρω του, και κυρίως για τον Ρίτσαρντ. Οι δύο τους μοιάζουν τόσο αταίριαστοι, αφού ο τελευταίος είναι πολύ πιο εξωστρεφής, αυθόρμητος και τον χαρακτηρίζει η αδυναμία του προς τις γυναίκες, ωστόσο τους συνδέει μια ειλικρινής φιλία, με τον Ρίτσαρντ να έχει υπάρξει πολλές φορές το στήριγμα του Μάρτιν.

Πηγή Εικόνας: tlnt.com

Άλλα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, είναι ο αστυνόμος Φιλ και ο Έλληνας γιατρός Μαρκ. Ο Φιλ είναι φίλος του Μάρτιν από την αστυνομία και τον έχει βοηθήσει να βγει από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα ο Φιλ είναι εκείνος που εξασφάλισε στον Μάρτιν την άτυπη συνεργασία με την αστυνομία, μετά την απομάκρυνσή του από αυτήν, ώστε να βγάζει τα προς το ζην. Ο γιατρός Μαρκ είναι γνωστός του επιθεωρητή, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί σε κάποιες υποθέσεις και ο επιθεωρητής θαυμάζει πολύ την οξυδέρκειά του, την οποία και αποδίδει στην ελληνική του καταγωγή.

Γενικότερα, το έργο του Πέτρου Κουτρουμπίλα, «Οι Υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν», είναι μια άρτια και πολύ αξιόλογη συγγραφική προσπάθεια. Παρά τις ενδεχόμενες αστοχίες, οι οποίες και είναι αναμενόμενες, καθώς πρόκειται για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, ο Πέτρος Κουτρουμπίλας έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής και έχει δημιουργήσει προσδοκίες στο αναγνωστικό κοινό για το επόμενο πόνημά του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Στόικου
Κατερίνα Στόικου
Γεννήθηκε το 2000 και κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Διανύει το 3ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση των Μεσαιωνικών και Νεότερων Σπουδών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Αγαπά τη λογοτεχνία, το θέατρο και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ενδιαφέρεται για την ενδυνάμωση νέων γυναικών και για φεμινιστικά ζητήματα.