10.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΚ. Αυγητίδης, Α. Παπασταθόπουλος, Φ. Σταθούλη: «Η πιο σημαντική πρόκληση είναι να...

Κ. Αυγητίδης, Α. Παπασταθόπουλος, Φ. Σταθούλη: «Η πιο σημαντική πρόκληση είναι να παραμείνεις μια ομάδα»


Συνέντευξη στη Σοφία – Δυσσέλια Λίτσα,

Οι νικητές της Πολιτικής Δικαιοδοσίας του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, Κωστής Αυγητίδης, Αγγελής Παπασταθόπουλος και Φαίδρα Σταθούλη, μιλούν στο OffLine Post για τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό, για το τι αποκόμισαν από αυτή, αλλά και για τη Νομική Επιστήμη εν γένει. Είναι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί με την προπονήτριά τους, Γιώτα Κιούπκιολη, μέχρι την Αθήνα για να νικήσουν στον Διαγωνισμό, πράγμα που κατάφεραν. Η συνολική τους βαθμολογία ήταν 183.75/200, ενώ απέσπασαν και το Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Προτάσεων Εναγομένων, με βαθμολογία 194/200, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης εντός της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  • Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σας στον ΕΔΕΔ;

Α.Π.  Κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο κέρδος και όφελος από αυτή τη συμμετοχή είναι η επαφή με την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική, όπως με τη συγγραφή δικογράφων, την αγόρευση ενώπιον πραγματικών δικαστών και των καθηγητών μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πραγματοποιήθηκε αυτό που θέλαμε από την αρχή των σπουδών μας, να φύγουμε από τη θεωρία, που μένουμε προσκολλημένοι σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και να ασχοληθούμε περισσότερο με την πράξη.

  • Για ποιον λόγο επιλέξατε να διαγωνισθείτε σε αυτή τη δικαιοδοσία, την πολιτική δικαιοδοσία;

Φ.Σ. Αρχικά, η πολιτική δικαιοδοσία καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα της Νομικής Επιστήμης, τόσο σε επίπεδο αστικού όσο και σε επίπεδο εμπορικού τομέα. Επίσης, ήταν κάτι που αγαπούσα από το πρώτο έτος – από το πρώτο εξάμηνο – που ξεκίνησε και με τράβηξε ως κλάδος, οπότε ήθελα να δω πώς είναι στην πράξη σε μεγαλύτερο βαθμό και να δω, εάν πραγματικά μου ταιριάζει για τη μελλοντική μου σταδιοδρομία.

  • Τι κερδίσατε από τη συμμετοχή σας στον ΕΔΕΔ και τι θα συμβουλεύατε τους επόμενους υποψηφίους;

Φ.Σ.  Ήταν σίγουρα μια τεράστια ευκαιρία να δω τις δυνατότητές μου τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, να δω πώς ήταν η πρώτη επαφή με τη νομολογία, να ψάξω λίγο περισσότερο μια ενδεχόμενη διαφορά που μπορεί να προκύψει, για να υπερασπιστώ έναν μελλοντικό μου πελάτη. Ήταν, επίσης, υπέροχο το να αγορεύεις μπροστά σε πραγματικούς δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου και σίγουρα, ήταν υπέροχα από άποψη συνεργασίας, μιας και η ομάδα ήταν πολύ δεμένη και περάσαμε τέλεια.

Οι νικητές του τομέα Πολιτικής Δικαιοδοσίας: Αγγελής Παπασταθόπουλος, Κωστής Αυγητίδης και Φαίδρα Σταθούλη / Αρχείο Σοφίας – Δυσσέλιας Λίτσα
  • Τι θα αλλάζατε από τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων στο πανεπιστήμιό σας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, αλλά και στη χώρα γενικότερα;

Α.Π.  Όπως είπα και προηγουμένως, θεωρώ πολύ σημαντικό όφελος το γεγονός ότι ο νέος νομικός έρχεται σε επαφή με την πράξη, με τη δικαστηριακή πρακτική. Επομένως, θεωρώ ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα, οι Νομικές σχολές της χώρας πρέπει να προσπαθήσουν να εντάξουν, ουσιαστικά, τον φοιτητή και να τον ωθήσουν να ασχοληθεί με ζητήματα πρακτικά, τα οποία θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

  • Μπορεί η Νομική Επιστήμη να δώσει απάντηση σε φλέγοντα ζητήματα της εποχής, όπως επί τη ευκαιρία, στον Covid-19;

Α.Π. Πιστεύω πως σκοπός της Νομικής Επιστήμης και αντικείμενό της είναι να δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, καθώς – όπως είναι γνωστό – η Νομική Επιστήμη δεν δρα προληπτικά τις περισσότερες φορές, αλλά εκ των υστέρων, σε θέματα που έχουν ήδη ανακύψει. Επομένως, για παράδειγμα, στην προκειμένη περίπτωση με την έξαρση του ιού Covid-19, όπως είναι ήδη γνωστό, μέσω της ψήφισης και έκδοσης πολλών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου δόθηκε απάντηση σε πολλά ζητήματα που απασχόλησαν την κοινωνία μας. Οπότε, θεωρώ πως ναι, μπορεί.

  • Μακροπρόθεσμα, σε ποιον κλάδο της Νομικής Επιστήμης θα θέλατε να αφοσιωθείτε και για ποιον λόγο;

Κ.Α. Κατόπιν και της εμπειρίας μου στον ΕΔΕΔ, μπορώ να πω πως τόσο ο κλάδος του εμπορικού, όσο αυτός του αστικού δικαίου είναι οι πιο γοητευτικοί. Θεωρώ ότι απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή νομική, συνδυαστική σκέψη, δηλαδή να συνεπάγεις το τι έψαξες, το οποίο το κάνεις, εν προκειμένω, κυρίως με αξιοποίηση της νομοθεσίας, της νομολογίας και των όποιων νομικών ερευνών και πορισμάτων.

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΔΕΔ, όπου και κερδίσατε; Πόσο εύκολο είναι για έναν φοιτητή της Νομικής να ανταποκριθεί στην προσομοίωση μίας πραγματικής δίκης;

Κ.Α. Έχοντας συμμετάσχει στο παρελθόν και σε μια ακόμα Εικονική Δίκη – διεθνούς δικαίου, βέβαια – μπορώ να πω πως το πιο σημαντικό απ’ όλα, η πιο σημαντική πρόκληση, είναι να παραμείνεις μία ομάδα. Είναι υψίστης σημασίας να υπάρχει επικοινωνία, ακόμα και στα διλήμματά μας – να μπορούμε, δηλαδή, ακόμα και να κουτσομπολεύουμε, να ανοιγόμαστε και να δενόμαστε. Μια στιγμή απλώς διαβάζουμε για την Εικονική Δίκη, αλλά την ίδια στιγμή βρισκόμαστε, περνάμε καλά και στο πλαίσιο του περνάμε καλά, ασχολούμαστε και με αυτή. Από εκεί και πέρα, το να μάθεις να διαβάζεις και να γράφεις είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν το διδάσκουν στη σχολή. Αυτό αποτελεί μια πραγματική πρόκληση και, ευτυχώς, εμείς είχαμε τα κατάλληλα άτομα, για να μας κατευθύνουν. Γενικά, όμως, πρέπει να απευθυνθείς στους σωστούς ανθρώπους, για να σε βοηθήσουν.

Στιγμιότυπο από τη διαγωνιστική διαδικασία / Αρχείο ELSA Greece

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία-Δυσσέλια Λίτσα
Σοφία-Δυσσέλια Λίτσα
Γεννήθηκε το 2002 στη Μαλακάσα Αττικής. Είναι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, σπουδάζει και κλασικό πιάνο. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει Λογοτεχνία, κλασική και αστυνομική, βλέπει Θέατρο και παίζει μπάσκετ. Αγαπημένο της απόφθεγμα το «Είμαστε οι επιλογές μας», του Ζαν-Πωλ Σαρτρ.