10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ επιρροή της τηλεργασίας στην καθημερινότητα

Η επιρροή της τηλεργασίας στην καθημερινότητα


Του Άρη Κατσίδη,

Η πανδημία του κορωνοϊού εδώ και ενάμιση χρόνο έχει επηρεάσει τις ζωές όλων παγκοσμίως, ενώ έχει «κουράσει» η ανάλυση, τα lockdown, και οι απόψεις των ειδικών που δεν δίνουν ουσιαστική λύση. Βέβαια, όλα έχουν αλλάξει, ζούμε πια σε νέες εποχές και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι διαφορετική. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι η τηλεργασία. Αν και παγκοσμίως επιστρέφουν εργαζόμενοι στα γραφεία τηρώντας τα μέτρα προστασίας, τα περισσότερα είναι άδεια και οι εταιρείες βασίζονται στην τηλεργασία, κάτι που δημιουργεί μια νέα εργασιακή νοοτροπία και επηρεάζει την καθημερινότητα.

Ένα από τα πράγματα που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις νέους τρόπους εργασίας, είναι έμμεσα και η τοπική οικονομία. Οι «μετακινήσεις» είναι κάτι καλό για την οικονομία, αφού ένας εργαζόμενος για να πάει στην δουλειά του θα χρησιμοποιήσει είτε ένα όχημα είτε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ενώ για να καλύψει τις ανάγκες του θα αγοράσει και κάποια αγαθά από τα μαγαζιά. Με την τηλεργασία, όμως, όλα αυτά αλλάζουν, αφού ο εργαζόμενος περιορίζει τις μετακινήσεις του και μένει κατά κύριο λόγο σπίτι.

Για να κατανοήσουμε πλήρως το πόσο έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνθήκες, πρέπει να δούμε τα στατιστικά από το αρμόδιο Γραφείο των Στατιστικών Εργασίας στις Η.Π.Α., όπου το 2020 το ποσό των ανθρώπων που εργάζονταν από το σπίτι διπλασιάστηκε, σε ποσό κοντά στο 42%. Πολλοί εργαζόμενοι βολεύονται από αυτήν την κατάσταση, γιατί δεν έχουν την «ταλαιπωρία» να πηγαινοέρχονται στο γραφείο και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά αυτό κάνει κακό κυρίως στην τοπικής αγορά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού η κίνηση έχει πέσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Για παράδειγμα, το σύστημα δημόσιων μεταφορών στην Νέα Υόρκη, που είναι το μεγαλύτερο στην Αμερική, είχε έσοδα πριν από τα lockdown ύψους 17 εκ. δολαρίων στον ισολογισμό, ενώ τώρα λόγω ελλείμματος έλαβε 4 δις δολάρια ενίσχυση από το κράτος και δεν αναμένεται μέχρι το 2023 να επιστρέψει στα πριν lockdown έσοδα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, τα άτομα που δουλεύουν σε ένα γραφείο αντιπροσωπεύουν το 1/3 του επιπέδου πριν της πανδημίας. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν προαναγγείλει επιστροφή στο γραφείο των εργαζομένων τους με τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αλλά, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι ένα νέο εμπόδιο στη διά ζώσης εργασία και προβληματίζει τις εταιρίες. Για αυτόν τον λόγο, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Google, έχουν μετακινήσει για μεταγενέστερες ημερομηνίες την επιστροφή στο γραφείο.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια ότι η τελεργασία, ή η υβριδική μορφή εργασίας, να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό για το επόμενο χρονικό διάστημα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.