Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,
Τουρισμού συνέχεια στο παρόν άρθρο, και μετά τους έντονους προβληματισμούς που επικρατούν αναφορικά με τον κλάδο στη γειτονική Ιταλία, θα αναδείξουμε μία ενδιαφέρουσα συνθήκη που έχει δημιουργηθεί στην πολύ συμπαθή Σερβία.
Εντελώς διαφορετική πτυχή, άλλη προσέγγιση, εκ διαμέτρου αντίθετη θα έλεγε κανείς, μιας και την ώρα που οι Ιταλοί τρέχουν να μαζέψουν τα σπασμένα, η Σερβία φέρεται να επωφελείται από την τουριστική της βιομηχανία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, οι επισκέπτες στην βαλκανική χώρα έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, αφού προέρχονται ως επί το πλείστον από την Ινδία, ενώ παραμένουν στη χώρα για περίπου δύο βδομάδες.
Στα της υγείας τεκταινόμενα, πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Ινδία κατέχει την αρνητική πρωτιά των περισσότερων μολύνσεων από τη νόσο που τόσο έχει ταλαιπωρήσει ολόκληρο τον πλανήτη, τον κορωνοϊό. Η κατάσταση αυτή ειδικών συνθηκών έχει οδηγήσει αρκετές ανά τον κόσμο χώρες να απαγορεύουν την είσοδο σε ταξιδιώτες ινδικής καταγωγής, εκτός και αν έχουν καταγράψει δύο βδομάδες σε άλλη χώρα, εκτός Ινδίας δηλαδή. Κάπως έτσι, η Σερβία έχει ήδη γίνει η αγαπημένη στάση των Ινδών, μιας και σε περίπτωση πλήρους εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ, δεν απαιτείται βίζα επισκεπτών.
Το ζήτημα της υποχρεωτικής καραντίνας εξακολουθεί να υφίσταται, όμως είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, ανάλογα πάντα με τις εκάστοτε οδηγίες από τις χώρες από όπου ξεκίνησαν την περιοδεία τους. Ένα νέο διαγνωστικό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο και για την επίσημη λήξη της καραντίνας που προαναφέρθηκε.
Για τη Σερβία, αξίζει να αναφερθεί πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού προχωράει με καλό ρυθμό, με το ένα τρίτο των κατοίκων, ήτοι 6.7 εκατομμύρια, να έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Κάτι παραπάνω από 722 χιλιάδες καταγεγραμμένα περιστατικά νοσούντων, με τα 7,118 να έχουν δυστυχή κατάληξη.
Σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων και εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου στη Σερβία, ο αριθμός των Ινδών που πέρασαν από τη χώρα τον τελευταίο μήνα ήταν απροσδόκητα μεγάλος. «Δεν θα το έλεγα τουρισμό της καραντίνας, αλλά τελικά μοιάζει να είναι… υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που είναι γεμάτα», δήλωσε ανάμεσα σε άλλους ο Ίλιγια Σμίλιανιτς, που ηγείται του ομίλου Mark Group που ειδικεύεται στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Στους αριθμούς τώρα, 48.4% αύξηση αφίξεων σε ετήσια βάση και 38.3% άνοδος σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, έδωσε η κρατική Στατιστική Υπηρεσία. Τον Ιούνιο, η Σερβία κατέγραψε 48,4% ετήσια αύξηση στις αφίξεις τουριστών και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 39,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Για το πρώην μέλος της Γιουγκοσλαβίας, ο τουρισμός αποδίδει κοντά στο 2.5% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με τις απώλειες της περσινής σεζόν να έχουν καταγραφεί σε επίπεδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σερβία έχει εμβολιάσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 6,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Σερβία έχει καταγράψει περισσότερους από 722.220 ανθρώπους, οι οποίοι μολύνθηκαν από COVID-19 και 7.118 θανάτους από τον ιό.
Σίγουρα μία κατάσταση άξια αναφοράς έχει δημιουργηθεί, λοιπόν, με τις συνέπειες τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε επίπεδο συστήματος υγείας για τη Σερβία να αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας το προσεχές διάστημα. Ως τότε, υπομονή…
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Η Σερβία επωφελείται από τον “τουρισμό της καραντίνας”, Capital. Διαθέσιμο εδώ.