16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΗ διαδικασία χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Η διαδικασία χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας


Της Παρής Στεφανή,

Η προστασία των εφευρέσεων αποτελεί αντικείμενο του δικαίου της ευρεσιτεχνίας. Στην προστασία του ν. 1733/1987 υπάγονται εφευρέσεις, για τις οποίες είναι απαραίτητο να έχει χορηγηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν είναι παρά διοικητική πράξη, με την οποία πραγματοποιείται η αναγνώριση της εφευρέσεως ως προστατευομένου αγαθού.

Η απόκτηση δικαιώματος ευρεσιτεχνίας εξαρτάται από την πλήρωση μιας σειράς προϋποθέσεων, μάλιστα τυπικών, προκειμένου να είναι εφικτή η χορήγηση του διπλώματος αυτού από την αρχή, η οποία είναι αρμόδια για αυτήν τη διαδικασία. Στο ελληνικό δίκαιο εφαρμόζεται το δηλωτικό σύστημα και όχι το εξεταστικό. Στο δηλωτικό σύστημα ο ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) πραγματοποιεί τυπικό έλεγχο της αίτησης που κατατίθεται – και μόνο τέτοιο. Δεν εξετάζει ζητήματα ουσίας. Σε περίπτωση που στο δίπλωμα διαπιστώνονται ελαττώματα, αυτό ενδέχεται να έχει ως αναγκαία συνέπεια τη δικαστική του ακύρωση.

Βάσει, λοιπόν, του άρθρου 7 παρ. 1 του ν. 1733/1987, προκειμένου να χορηγηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι απαραίτητη η κατάθεση στον ΟΒΙ αίτησης, αναγκαία στοιχεία της οποίας είναι εκείνα του καταθέτη, η περιγραφή της εφεύρεσης, αλλά και ο προσδιορισμός αξιώσεων. Παράλληλα, προστίθενται σχέδια όπου γίνεται περίληψη της εφεύρεσης, όπως και αναφορά επεξηγήσεων, ώστε να είναι δυνατή η κατανόηση της περιγραφής. Αυτό πραγματοποιείται, κυρίως, με οδηγίες για την επίτευξη της λύσης τεχνικού προβλήματος.

Πηγή Εικόνας: epimlas.gr

Eίναι, βέβαια, εξίσου απαραίτητη η επισύναψη των αποδείξεων των τελών κατάθεσης του πρώτου έτους προστασίας. Σε αυτό το σημείο, όμως, έχει τεράστια σημασία το εξής: η αίτηση θεωρείται πλήρης όταν εντός τεσσάρων μηνών από την κατάθεσή της ο καταθέτης προβεί σε συμπλήρωση ελλείψεων ή και λαθών που ενδεχομένως να έχουν προκύψει. Διαφορετικά, η αίτηση θεωρείται μη κατατεθείσα, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 1733/1987.

Η αίτηση για τη χορήγηση του διπλώματος δημοσιεύεται δεκαοκτώ μήνες μετά την ημερομηνία κατάθεσης ή (εάν υπάρχει) την ημερομηνία προτεραιότητας. Ταυτόχρονα, περίληψη δημοσιεύεται στο ειδικό δελτίο βιομηχανικής ιδιοκτησίας (άρθρο 8 παρ. 13 του ν. 1733/1987).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η απόφαση του ΟΒΙ αναφορικά με την κατατεθείσα αίτηση αποτελεί διοικητική πράξη. Εάν, λοιπόν, ο ΟΒΙ δεν προβεί στη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, παρά την εκ μέρους του καταθέτη πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την απόκτησή του, τότε ο τελευταίος δικαιούται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τέλος, μείζονος σημασίας είναι και το ζήτημα της προτεραιότητας. Η ημερομηνία κατάθεσης είναι εκείνη που καθορίζει την προτεραιότητα. Όπως είναι φυσικό για ακριβώς την ίδια εφεύρεση δεν είναι δυνατό να γίνει εκ των υστέρων κατάθεση κι άλλης αίτησης από τρίτο πρόσωπο, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν είναι πλέον νέα η εφεύρεση (άρθρο 5 παρ. 2 και άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 1733/1987).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νικόλαος Κ. Ρόκας, Βιομηχανική Ιδιοκτησία, Νομική Βιβλιοθήκη, 3η έκδοση, 2016

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.