Του Θάνου Παπαδογιάννη,
Διάγγελμα εξέδωσε την Δευτέρα 12 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας, έτσι, τέσσερα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και για την μείωση των περιορισμών των εμβολιασμένων πολιτών.
Πρώτα, η κυβέρνηση καθιστά τον εμβολιασμό των ανθρώπων που εργάζονται σε μονάδες που φιλοξενούν και προσέχουν ηλικιωμένους, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες, υποχρεωτικό. Μέτρο το οποίο, κατά την άποψη μου, είναι απολύτως λογικό. Άμα σκεφτούμε λογικά, πώς δύναται ένας άνθρωπος που προσέχει και βοηθά άτομα που βρίσκονται στην κορυφή των ευπαθών ομάδων να είναι ανεμβολίαστος και να φέρει σε κίνδυνο τους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων αυτών; Εκείνοι που αρνούνται τον εμβολιασμό θα μπαίνουν σε αναστολή έως ότου ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει ισχυρή πίεση στους αντιεμβολιαστές, επιφυλακτικούς και φοβισμένους πολίτες και να τους οδηγήσει σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας.
Δεύτερο ανακοινωθέν μέτρο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το πρώτο, είναι πως από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό θα γίνει κι αυτός υποχρεωτικός. Δεν είναι δυνατόν μια ακόμα πηγή αγωνίας για κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό να είναι και το ανεμβολίαστο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, και για ασθενείς και για συνοδούς. Από την αρχή της πανδημίας, νομίζω, πως πολλοί από εμάς το έχουμε σκεφτεί αυτό, πώς ο γιατρός μου δεν προφυλάσσει τον εαυτό του και τους ίδιους τους του ασθενείς; Πώς ο άνθρωπος που έρχεται πιο κοντά από όλους με όλα τα θετικά κρούσματα και βάζει την ζωή του σε κίνδυνο, δεν προφυλάσσεται;
Τρίτο μέτρο, επίσης για μια προσπάθεια εμβολιασμού μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, είναι η παροχή προνομίων και κινήτρων στα άτομα που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως το “Freedom Pass” ήρθε με σκοπό να προσελκύσει τους νέους 18-25 στην επιχείρηση «Ελευθερία», έτσι η προτεραιότητα που θα έχουν οι στρατεύσιμοι στην διαδικασία του εμβολιασμού μπορεί να είναι ένα κίνητρο για τα άτομα αυτά.
Τέταρτο και πιο «δροσερό» θα έλεγα μέτρο είναι αυτό για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση. Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, οι κλειστοί χώροι των μαγαζιών της εστίασης ανοίγουν τις πόρτες τους στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Δροσερό λέω, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο ζεστό και μερικές φορές ανυπόφορο από την ζέστη είναι το καλοκαίρι στη χώρα μας με τον ήλιο όλη την ημέρα να λάμπει δυνατός πάνω από το κεφάλι μας. Έτσι, λοιπόν, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού και περιμένοντας την επιβεβαίωση από την εφαρμογή “Covid Free Gr” οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη δροσιά των κλιματιστικών.
Βλέπουμε πως όποιος κάνει το αυτονόητο και προστατεύεται από την πανδημία ανταμείβεται και πάλι. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας νέος κύκλος διακρίσεων και κοινωνικού ρατσισμού. Φαίνεται πως η αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων πολιτών από την κοινωνία δεν θα είναι η ίδια με εκείνη των εμβολιασμένων. Κοινωνικός Ρατσισμός, όμως, ο οποίος εμπίπτει στην προστασία της δημόσιας υγείας…
Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Λογικό είναι να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε αν θα έχουν αποτέλεσμα. Ξέρουμε πως ο άνθρωπος είναι ένα όν αντιδραστικό που δεν αντέχει την καταπίεση. Μήπως τελικά αυτή η μεν προνομιακή μεταχείριση, η δε περιθωριοποίηση των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αντίστοιχα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Είναι κάτι που μέλλεται να δούμε τον επόμενο καιρό και να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις δύο περιπτώσεις.