Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,
Η Μαριάμ Μιρζαχανί ήταν Ιρανή μαθηματικός και αποτέλεσε την πρώτη και τη μόνη γυναίκα που έλαβε ποτέ την κορυφαία διάκριση που μπορεί να λάβει ένας μαθηματικός, το βραβείο Φιλντς.
Η Μιρζαχανί γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1977, στην Τεχεράνη. Τελείωσε το σχολείο στη γενέτειρά της, όπου και διακρίθηκε, δύο συνεχόμενες χρονιές, με το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, το 1994 στο Χονγκ Γκογκ, και το 1995 στο Τορόντο. Το 1999, αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, “Sharif”, και μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε το διδακτορικό της, το 2004, από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, και το ίδιο έτος έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίστον.
Με υπομονή και με απίστευτη αντοχή, στο διδακτορικό της κατάφερε να λύσει δύο από τα μακροχρόνια προβλήματα στα μαθηματικά. Το διδακτορικό αφορούσε τις επιφάνειες Ρίμαν και άσκησε επιρροή στα «γεωδαισιακά» μονοπάτια, που σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο, επηρεάζουν τις διαδρομές που πετούν τα αεροπλάνα σε μεγάλα ταξίδια. Από το 2008 και μέχρι το θάνατό της, διατέλεσε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όπου θεωρήθηκε κορυφή στους τομείς της γεωμετρίας, της τοπολογίας, και της δυναμικής.
Στις 13 Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου Μαθηματικής Ένωσης στη Σεούλ, βραβεύτηκε με το μετάλλιο Φιλντς, για την συμβολή της στη δυναμική και την γεωμετρία των επιφανειών Ρίμαν και των παραμετρικών χωρών τους. Το 2016, έγινε η πρώτη Ιρανή μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μιρζαχανί παντρεύτηκε τον Τσέχο συνάδελφό της, Γιαν Βόντρακ, και είχαν μία κόρη, την Αναχίτα. Το 2013, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ο οποίος έκανε μετάσταση και στα οστά, με αποτέλεσμα να πεθάνει, στις 15 Ιουλίου 2017, σε ηλικία μόλις 40 ετών.