Της Έφης Κούσιου,
Συνεχίζοντας στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, διαπιστώνουμε πως ο ανταγωνισμός πλέον έχει κορυφωθεί, αφού έχουν μείνει πλέον μόνο έξι κορίτσια με την Αμέρικα να είναι ακόμη ένα από αυτά. Αυτές αποτελούν την λεγόμενη Ελίτ. Παρόλα αυτά, η ίδια δεν είναι σίγουρη ότι θέλει το στέμμα ή τον ίδιο τον Μαξόν, και καθώς η σχέση τους γίνεται πιο δύσκολη, δεν είναι καν σίγουρη ότι την θέλει και αυτός. Έχοντας, λοιπόν, και τον Άσπεν ακόμα στο μυαλό και στην καρδιά της, ξέρει ότι θα έχει μια μεγάλη επιλογή να κάνει σύντομα.
Η ανάγνωση της σειράς The Selection θα έλεγε κανείς πως είναι παρόμοια με την παρακολούθηση της ταινίας The Hunger Games, σε συνδυασμό με το The Bachelor. Μπορεί να μην ξέρεις γιατί το παρακολουθείς/διαβάζεις, αλλά με κάποιο ανεξήγητο τρόπο δεν μπορείς να σταματήσεις. Το The Elite, λοιπόν, είναι ένα πολύ καλό και γρήγορο μυθιστόρημα, που παρόλο που αναπαράγει όλες τις ίδιες αδυναμίες και περιορισμούς του πρώτου μυθιστορήματος, είναι, παραδόξως, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.
Ανακεφαλαιώνοντας από το προηγούμενο βιβλίο, η πρωταγωνίστρια Αμέρικα Σίνγκερ ζει σε μια μελλοντική Αμερική, που κυριαρχείται από ένα σύστημα κάστας. Η κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα καταπιεστική, αλλά το σύστημα της κάστας είναι σταθερό, με κάθε άτομο να γεννιέται σε μία από αυτές. Αν γεννηθείς στην όγδοη κάστα, σημαίνει πως πρέπει να κάνεις μια δύσκολη και κοπιαστική εργασία, που κανείς άλλος δεν την θέλει. Ενώ αυτοί που είναι γεννημένοι στην πρώτη, είναι οι πλούσιοι, οι ελίτ και οι γαλαζοαίματοι. Η Αμέρικα γεννιέται στη δημιουργική κάστα(μουσικοί, τραγουδιστές και διασκεδαστές), δηλαδή στην πέμπτη. Όταν, λοιπόν, το όνομά της επιλέγεται τυχαία ως μία από τις 35 πιθανές νύφες για τον διάδοχο του θρόνου, απομακρύνεται από την πρωτεύουσα και μια νέα ζωή λαμπερών φορεμάτων ξεκινά, έχοντας, όμως, να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες κοπέλες για την καρδιά του πρίγκιπα.
Το The Elite, ουσιαστικά, συνεχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το The Selection και επαναλαμβάνει, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα περισσότερα από τα ίδια θέματα και γεγονότα. Οι επαναστάτες εμφανίζονται συχνότερα από ό,τι στο πρώτο βιβλίο, αλλά τα κίνητρα, η οργάνωση και η αποστολή τους παραμένουν απογοητευτικά αδιαφανή. Σε αυτό το μυθιστόρημα, η Αμέρικα, ως επί το πλείστον, ερωτεύεται τον πρίγκιπα Μαξόν, ο οποίος μπορώ να πω ότι ως χαρακτήρας είναι πολύ πιο καλογραμμένος και συναρπαστικός. Ο διάλογος, η ρομαντική ένταση, η δράση και η ζεστασιά μεταξύ των δυο κύριων πρωταγωνιστών προσελκύει τον αναγνώστη, κρατώντας τον συνέχεια σε αγωνία. Ο Άσπεν είναι πολύ πιο υποστηρικτικός εδώ και περισσότερο παρών στην πραγματικότητα, αλλά λιγότερο παρών στη σκέψη και στην καρδιά της Αμέρικα, γεγονός που δεν μας αφήνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση.
Και σε αυτό το βιβλίο η κύρια δύναμη αλλά ταυτόχρονα και αδυναμία της σειράς της Kierra Cass είναι πως τα μυθιστορήματα γράφονται απλά γύρω από την εσωτερική ζωή και τρόπο σκέψης της πρωταγωνίστριας, αφήνοντας έξω αρκετά γεγονότα της πλοκής, Ο κόσμος αναπτύσσεται υπερβολικά απλά και ενώ η Kiera Cass μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε διάφορα πολιτικά θέματα ή να επιτρέψει στον κόσμο να ταρακουνηθεί πραγματικά, αναπόφευκτα συγκρατείται. Οι περισσότερες από τις σκηνές της πλοκής περιστρέφονται γύρω από διάφορες προκλήσεις που αναλαμβάνουν τα κορίτσια, που έχουν πάρει μέρος στον διαγωνισμό, καθώς και στις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους. Η συγγραφέας έχει καταφέρει να δώσει μια δυνατή, συμπονετική φωνή στην Αμέρικα, ενώ παράλληλα, αποτυπώνει όλη την ανασφάλεια, τη σύγχυση και τη βιασύνη της πρώτης (και δεύτερης) αγάπης. Παρόλα αυτά, δεν ασκεί καμία αυτοσυγκράτηση σε αυτό και έτσι, οι ανησυχίες της πρωταγωνίστριας και η συχνή αλλαγή της απόφασης της σχετικά με τη δέσμευσή της με τον Μαξόν γίνονται κουραστικές. Θα προτιμούσα να είχε λιγότερη αβεβαιότητα και εστίαση σε «άχρηστα» πράγματα ή γεγονότα και περισσότερη δράση.
Με λίγα λόγια, το βιβλίο αυτό θα το συνιστούσα σε μικρότερες ηλικίες, καθώς είναι αρκετά συναρπαστικό για ένα (πολύ κατά την γνώμη μου) νεανικό κοινό και λιγότερο για ενήλικες. Αν ψάχνεις κάτι που θα σου αλλάξει τον τρόπο σκέψης ή θα σου «ανοίξει» τα μάτια, τότε αυτό το μυθιστόρημα δεν είναι για εσένα, αλλά αν θες κάτι να διαβάσεις για να περάσει η ώρα σου και σου αρέσουν βιβλία τέτοιου είδους, τότε τρέξε να το αγοράσεις!