Της Ήλιας Νικολουδάκη,
Μερικοί το λατρεύουν, άλλοι πάλι το απεχθάνονται, λόγω της ιδέας του ωμού ψαριού. Προέρχεται από την Κίνα όπου τον 2ο αιώνα, για να συντηρήσουν το ψάρι κατά τη διάρκεια της εργασίας, το αλάτιζαν και το τύλιγαν σε ζυμωμένο ρύζι. Αργότερα, τον 8ο αιώνα, αυτή η μέθοδος συντήρησης εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία. Η ποικιλία χρωμάτων αλλά και γεύσεων συνέβαλαν στην «επιβίωσή» του μέχρι και σήμερα. Φυσικά, το φαγητό-μυστήριο που διχάζει τους ανθρώπους, δεν μπορεί να είναι άλλο από το σούσι!
Στην πραγματικότητα το σούσι, εκτός από το ότι είναι νόστιμο, προσφέρει στον οργανισμό πολλά οφέλη. Αρχικά, επειδή βασικό συστατικό του αποτελεί το ψάρι, είναι πλούσιο σε Ω3, που βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων χοληστερίνης αλλά και στην προφύλαξη από τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επιπλέον, τα Ω3 λιπαρά οξέα επιταχύνουν τη μνήμη και αυξάνουν την συγκέντρωση, επομένως, σε περίοδο έντονης κόπωσης θα ήταν ιδανικό γεύμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι περιέχει βιταμίνη Β12, από την οποία επωφελούμαστε, επειδή σταθεροποιεί τη διάθεση, μετριάζοντας το άγχος. Η συνεισφορά του στον οργανισμό μας εκτείνεται και στο σώμα εξαιτίας του ασβεστίου, αναγκαίου για τα κόκκαλα. Γενικά, συνδυάζει πολλές θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, προτείνονται απλοί τρόποι για να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας πιάτα σούσι στο σπίτι εύκολα!
Πρώτα από όλα, θα χρειαστούμε ρύζι για σούσι, ζάχαρη, ξύδι ρυζιού, ένα είδος ψαριού όπως σολομό, ή λαχανικά ωμά όπως το αβοκάντο ή γαρίδες, nori (το φύκι που περιβάλλει τα υπόλοιπα υλικά), σως σόγιας και wasabi. Προαιρετικά είναι το τζίντζερ τουρσί και η ψάθα μπαμπού για σούσι, που μπορεί να αντικατασταθεί με μια απλή πετσέτα κουζίνας.
Ξεκινώντας με το ρύζι, το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε κρύο νερό και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις. Ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί το άμυλο, οπότε μόλις το νερό γίνει άσπρο, το αφαιρούμε και προσθέτουμε ξανά νερό, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι το νερό να είναι καθαρό και σουρώνουμε. Έπειτα, σε μία μέτρια κατσαρόλα τοποθετούμε το ρύζι και 3 φλιτζάνια νερό σε δυνατή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Όταν το ρύζι φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι δηλαδή το νερό να έχει απορροφηθεί και το ρύζι να είναι μαλακό.
Όσο το ρύζι κρυώνει, σε ένα τηγάνι βάζουμε το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, τότε το μείγμα είναι έτοιμο. Στη συνέχεια, χύνουμε μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να είναι και πάλι στεγνό.
Εφόσον έχουμε έτοιμο το ρύζι, περνάμε στο επόμενο και πιο διασκεδαστικό κομμάτι της διαδικασίας. Πάνω στην πετσέτα μας τοποθετούμε ένα κομμάτι μεμβράνης, έτσι ώστε να τυλίξουμε πιο εύκολα το σούσι. Ακολούθως, βάζουμε πάνω στη μεμβράνη το nori και το καλύπτουμε με ρύζι. Σημαντικό είναι να πατήσουμε το ρύζι με μια σπάτουλα για να συμπιεστεί και η βάση μας να είναι σταθερή. Τέλος, ολοκληρώνουμε με τη γέμιση που επιλέξαμε, την οποία βάζουμε στη μια πλευρά της πετσέτας. Σε αυτό το σημείο, προσέχουμε η ποσότητα γέμισης να μην είναι πολλή, έτσι ώστε να διευκολύνουμε το τύλιγμα με τη μεμβράνη, το οποίο γίνεται σταθερά με αργές και ελαφριές κινήσεις. Στο τέλος, το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε την μεμβράνη. Το σερβίρουμε με wasabi, σως σόγιας και το τζίντζερ τουρσί.
Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό σούσι! Αν και το σούσι μπορεί να θεωρηθεί μια αντισυμβατική συνταγή σπιτικού φαγητού για τη χώρα μας, τα οφέλη του και η μέτρια δυσκολία που παρουσιάζει η προετοιμασία του, συνιστούν παράγοντες που ωθούν στην ένταξή του στην διατροφή μας και στην επιλογή του συχνότερα!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- A short history of Sushi, Sushi Faq, διαθέσιμο εδώ
- Τα πάντα για το sushi και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι, Holmes Place, διαθέσιμο εδώ
- 10 health benefits of eating sushi, The Resident, διαθέσιμο εδώ
- Perfect Sushi Rice, All Recipes, διαθέσιμο εδώ