Της Αγγελικής Ουζουνάκη,
Είμαστε σε μια χρονική περίοδο που η τεχνολογία και ιδίως η πρόσβασή μας σε διαφόρων ειδών δεδομένα σε συνδυασμό με την σύνδεσή τους με τις έξυπνες συσκευές μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αρχικά, το τωρινό περιστατικό της εξιχνίασης της δολοφονίας της εικοσάχρονης Καρολάιν μας δείχνει την σημασία και την κρισιμότητα που μπορεί να έχει η αξιοποίηση των διάφορων δεδομένων σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας.
Η σωστή χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να συνεισφέρει τρομερά σε διάφορες επιστήμες, όπως για παράδειγμα στην ιατρική, σε περιπτώσεις παρατήρησης της εξέλιξης μιας ασθένειας. Μέσω διάφορων συσκευών, που υπάγονται στην κατηγορία του Internet Of Things (IOT), μπορούν να συλλέγονται διάφορα βιομετρικά δεδομένα, που είναι ικανά να διευκολύνουν τόσο τον αρμόδιο ιατρό, γεμίζοντας την φαρέτρα του διάφορες μετρήσεις και δείκτες, που υπό άλλες συνθήκες θα βασιζόταν σε απλές υποθέσεις, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς που μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών σε στατιστικές μετρήσεις και καταγραφές και να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, παίρνοντας ξανά την ζωή στα χέρια τους.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί αισθάνονται παραβιασμένοι και προσβεβλημένοι που διάφορες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδομένα. Όμως, άμα σκεφτούμε τι ευκολίες μας προσδίδει καθημερινά η συλλογή διάσπαρτων δεδομένων, θα ήταν καλό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναθεωρήσουμε γι’ αυτήν την πεποίθηση. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την λειτουργία της εφαρμογής google maps, που μας προσφέρει απλόχερα κάθε φορά όλες τις βέλτιστες και τις εναλλακτικές διαδρομές ως προς τον επιθυμητό μας προορισμό, μπορούμε να πούμε πως μας «λύνει τα χέρια» με αυτή την χρήση δεδομένων της τοποθεσίας μας, προσφέροντας μας ακριβές μετρήσεις των αποστάσεων. Κι αυτό αποτελεί ένα πολύ απλό παράδειγμα.
Βέβαια, σε αυτό το σημείο κάποιοι μπορεί να επιμένουν πως η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ήταν και θα είναι παραβίαση της ιδιωτικότητας του χρήστη, μα θα πρέπει να τοποθετηθούν στο μικροσκόπιο και τα κίνητρα και οι σκοποί που έχει η εκάστοτε εταιρεία ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγει. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η ανωνυμία των συλλεγόμενων δεδομένων και οφείλουν όλες οι εταιρείες να συμμορφώνονται με βάση αυτή την αρχή και πολιτική.
Η επιστήμη των δεδομένων ήρθε, θα μείνει και θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η ορθή αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να κάνει θαύματα και να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων. Ο άνθρωπος τροφοδοτεί την επιστήμη των δεδομένων κι αυτή του επιστρέφει και του προσφέρει έναν καλύτερο και ευκολότερο τρόπο ζωής με αμέτρητες νέες επιλογές, που πριν μερικά χρόνια θα θεωρούνταν ασύλληπτες.
Επομένως, αντί να φοβόμαστε σαν την σκιά μας την εξέλιξη της τεχνολογίας, που πλέον αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι προτιμότερο να ενημερωθούμε για τα νέα διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που μας προσφέρονται απλόχερα και να μην αποτελούμε εμείς οι ίδιοι τη τροχοπέδη στην προσωπική μας ανάπτυξη και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ιδίως η νέα γενιά να μην φοβάται και να μην αντιμετωπίζει ως εχθρό την τεχνολογία, αλλά να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και να την βοηθήσει να συνεισφέρει στην εξέλιξη όλων των επιστημών.