16.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΟι διοργανωτές του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης μιλούν στο OffLine Post

Οι διοργανωτές του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης μιλούν στο OffLine Post


Συνέντευξη στην Παρή Στεφανή,

Η ELSA αποτελεί έναν διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε φοιτητές Νομικής, ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Η ELSA Greece λειτουργεί υπό τη μορφή ομοσπονδίας σωματείων από το 2008, και πέρυσι συμπλήρωσε 30 χρόνια ενεργού παρουσίας στις ελληνικές Νομικές Σχολές.

Ο Γιώργος Παλαμιδάς, Πρόεδρος της ELSA Greece, και ο Αλέξανδρος Αβράμης, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων και επικεφαλής της φετινής διοργάνωσης, μιλούν στο OffLine Post για το φετινό Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, δίνοντας έμφαση στην περιγραφή της πορείας του έως σήμερα, τις φετινές προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, όπως και στα οφέλη, που μπορούν να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες από αυτή τη διαδικασία.

Η ιστοσελίδα μας θα αποτελεί και φέτος χορηγό επικοινωνίας στον ΕΔΕΔ και θα καλύψει αποκλειστικά όλο το τριήμερο της προσομοιωτικής διαδικασίας.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για τον ΕΔΕΔ. Πότε ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή, ποια η πορεία της, και τι νέο να περιμένουμε φέτος;

Γ.Π.: Ο ΕΔΕΔ μετράει φέτος την έβδομη χρονιά του, μετά από τρεις φορές που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2017, οπότε μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Σταδιακά μεγάλωνε. Αρχικά, αποτελούνταν από μία δικαιοδοσία, μετά αυτές έγιναν δύο, και τώρα έχει γίνει μία πλήρους κλίμακας προσομοίωση που καλύπτει και τις τρεις δικαιοδοσίες. Έχοντας πλέον τεθεί γερά θεμέλια για την ποιοτική και βιώσιμη διοργάνωση του ΕΔΕΔ στην Αθήνα, νομίζω ότι μεγάλο διακύβευμα είναι να «επανέλθει» και ο ίδιος ο Διαγωνισμός σε μία κανονικότητα και να μην επηρεάζεται από τυχόν εκπλήξεις της πανδημίας. Έχουμε δουλέψει πάνω σ’ αυτό φέτος και είμαστε αισιόδοξοι, ενώ κάθε χρονιά προσθέτουμε κι άλλα πράγματα, που κάνουν καλύτερη σε ακαδημαϊκό-τεχνικό επίπεδο την εμπειρία των συμμετεχόντων και τη μάθηση, που είναι και ο βασικός σκοπός. Επιπλέον, αναπτύσσουμε νέες συνεργασίες, που είτε αυξάνουν το κύρος και την αναγνωρισιμότητα του Διαγωνισμού, είτε ανοίγουν νέες προοπτικές για το μέλλον του, όπως οι συνεργασίες με ακαδημαϊκούς – θεσμικούς φορείς και η εξασφάλιση προγράμματος πρακτικής ως έπαθλο για τους νικητές και τους διακριθέντες του 7ου ΕΔΕΔ.

Από τη συνέντευξη που παραχώρησαν οι συντελεστές του 7ου ΕΔΕΔ στην αρχισυντάκτρια Νομικών Θεμάτων, Παρή Στεφανή. Μουσείο Ακρόπολης, 4 Ιουνίου 2021 / Αρχείο OffLine Post.

Α.Α.: Την πρώτη χρονιά που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, το 2017, ο ΕΔΕΔ φιλοξενήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Πρωτοδικείο Αθηνών, και έκτοτε το Συμβούλιο της Επικρατείας παραχωρεί αίθουσα στον διαγωνισμό ή υποστηρίζει στελεχώνοντας με δικαστές του τις κριτικές επιτροπές. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται, επίσης, από το Εφετείο Αθηνών. Μια σημαντική στιγμή ήταν το 2019, στον 5ο ΕΔΕΔ, που η κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τότε πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε προεδρεύσει στoν τελικό γύρο της διοικητικής δικαιοδοσίας. Πέρυσι, για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και φέτος.

  • Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή φέτος ως προς τις αιτήσεις για το διαγωνισμό, και αν ναι, πόσοι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν και με ποιες υποθέσεις και δικαιοδοσίες θα ασχοληθούν;

Α.Α.: Η αλήθεια είναι πως φέτος είχαμε αριθμό ρεκόρ στις αιτήσεις, και αυτό ήταν κάτι που δεν περιμέναμε, καθώς δεν γνωρίζαμε κατά πόσο θα υπήρχε το κίνητρο και η διάθεση λόγω της επιδημιολογικής κρίσης και των αλλαγών που έχει επιφέρει στις ζωές μας. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των αιτήσεων υπήρξε μεγαλύτερος από κάθε φορά και οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από καθηγητές. Σε κάθε Νομική Σχολή έχουμε τρεις καθηγητές για την αξιολόγηση των αιτήσεων, έναν για κάθε δικαιοδοσία, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους το υλικό των αιτήσεων, κάποιες ερωτήσεις, δηλαδή, σαν γράμμα κινήτρου, το βιογραφικό και τις βαθμολογίες στα μαθήματα του τομέα, και έτσι κατέληξαν στον σχηματισμό των ομάδων, που θα εκπροσωπήσουν την κάθε Νομική Σχολή σε κάθε δικαιοδοσία.

  • Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στη διοργάνωση του ΕΔΕΔ φέτος, δεδομένης μάλιστα και της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας εξαιτίας της πανδημίας;

Γ.Π.: Αρχικώς, είχαμε και εμείς οι ίδιοι δυσκολίες, όσον αφορά τη χρονική τοποθέτηση του Διαγωνισμού εντός της θητείας, αλλά και την προετοιμασία μας για έκτακτες αλλαγές. Ήμασταν βέβαιοι, ότι δε θα αφήναμε το μεγαλύτερο πρότζεκτ της ELSA Greece έξω από τον φετινό σχεδιασμό. Το αμέσως επόμενο ήταν ότι χάσαμε την επαφή μας με τους φοιτητές, γιατί κάθε χρόνο διοργανώνονταν ενημερωτικές εκδηλώσεις και στις τρεις Νομικές, όπου υπήρχε μεγάλη προσέλευση, και ήταν η πρώτη «μαγιά» για τους φοιτητές, που συμμετείχαν ή που θα συμμετείχαν τις επόμενες χρονιές. Αυτό δεν το είχαμε φέτος. Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς, χωρίς την αλληλεπίδραση, που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος τα καταφέραμε. Τέλος, υπήρξε κίνδυνος και σκέψεις για διαδικτυακή διεξαγωγή του Διαγωνισμού, αλλά νομίζουμε ότι πλέον έχει ξεπεραστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Α.Α.: Η αλήθεια είναι ότι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να είμαστε ευέλικτοι και να σχεδιάζουμε το πρότζεκτ με δύο σενάρια, αφενός να μπορεί να γίνει διαδικτυακά, αλλά αφετέρου να προχωρά και ο κανονικός σχεδιασμός για τη διά ζώσης διαδικασία. Η κύρια δυσκολία ήταν αυτή, να ξέρουμε πότε μπορούμε να κάνουμε υποχώρηση, πότε μπορούμε να δώσουμε παράταση, διότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για μας, αλλά και για τους συμμετέχοντες. Συνεπώς, δεν μπορούσαμε να τηρήσουμε ένα τόσο αυστηρό πλαίσιο, καθώς ζούμε σε μια περίοδο έκτακτων αναγκών, οπότε έπρεπε να ακούσουμε και να σεβαστούμε τους συμμετέχοντες, πράγμα που ενίοτε μας έβγαλε και εκτός προγράμματος, αλλά ως Οργανωτική Επιτροπή πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις ανάγκες και να φροντίζουμε να τις αμβλύνουμε.

  • Γνωρίζουμε ότι ο ΕΔΕΔ τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον νομικό κόσμο της χώρας. Ποια πρόσωπα θα βρίσκονται στο Προεδρείο και πώς θα χαρακτηρίζατε τη συμβολή τους στον διαγωνισμό;

Α.Α.: Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις κριτικές επιτροπές σε κάθε δικαιοδοσία είναι δικαστικοί, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του νομικού χώρου. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ακριβώς τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τις επιτροπές, πάντως αυτό που επιδιώκουμε κάθε χρονιά είναι, ειδικά στους τελικούς, να προεδρεύουν πρόεδροι ανώτερων δικαστηρίων, να είναι ευρεία η σύνθεση – ακόμη και αν στην πραγματική ζωή η υπόθεση δεν θα δικαζόταν, ας πούμε, από πενταμελές δικαστήριο- και αυτό το οποίο προσπαθούμε φέτος είναι ακόμη και στους προκριματικούς γύρους να μην είναι μονομελής η σύνθεση, αλλά να έχουμε τουλάχιστον τριμελείς συνθέσεις σε όλους τους γύρους.

  • Αν έπρεπε να αναφέρετε τρία χαρακτηριστικά μιας νικήτριας ομάδας στον ΕΔΕΔ, ποια θα ήταν αυτά;

Γ.Π.: Όπως πολλές φορές μάς μεταφέρουν παλαιότεροι συμμετέχοντες, είναι σημαντικό να δέσει η ομάδα, να υπάρχει εργατικότητα, ομαδικότητα, το συλλογικό πνεύμα, να μπορούν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις είτε σε προσωπικό επίπεδο, π.χ. «απόψε θα πρέπει να κάτσουμε να ξενυχτήσουμε, για να δουλέψουμε, επειδή τελειώνει η προθεσμία ή επειδή είχαμε μια απάντηση από τον καθηγητή και κάτι πρέπει να διορθώσουμε», είτε και στο επιστημονικό κομμάτι, που δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά όσο νεότεροι είμαστε, να πούμε ότι η άποψη ενός συνομηλίκου μας πρέπει να προκριθεί, ή ότι, ενώ κάποιος πιστεύει κάτι πολύ συγκεκριμένο για ένα νομικό ζήτημα, πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη «γραμμή» ανάλογα με το αν βρίσκεται στη θέση του ενάγοντος ή του εναγομένου.

Ο Πρόεδρος της ELSA, Γιώργος Παλαμιδάς / Προσωπικό αρχείο Γ. Παλαμιδά.

Α.Α.: Δύο χαρακτηριστικά, που θα ήθελα εγώ να προσθέσω, είναι η αυτοπεποίθηση, γιατί, πολλές φορές, επειδή ακριβώς οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα αγορεύσουν ενώπιον πραγματικών δικαστών σε πραγματικά δικαστήρια, και είναι ίσως η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, βλέπουμε ότι δεν αρκεί μόνο το επίπεδο των νομικών γνώσεων, αλλά χρειάζονται και τα soft skills, που κάποιος έχει αποκομίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, νομίζω ότι η αυτοπεποίθηση και η σκληρή δουλειά αρκούν, για να σε φτάσουν στην κορυφή του διαγωνισμού. Το δεύτερο είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία, γιατί είναι στιγμές, καθ’ όλη τη διάρκεια της γραπτής και προφορικής διαδικασίας, κατά τις οποίες πρέπει να προσαρμόζεσαι όλη την ώρα στις ανάγκες και τις νέες συνθήκες – τόσο στη γραπτή διαδικασία, που λαμβάνεις μια υπόθεση, μετά διορίζεται ένας προπονητής, έπειτα λαμβάνεις και άλλες διευκρινίσεις, παραλαμβάνεις το δικόγραφο της άλλης ομάδας, πρέπει να προσαρμοστείς και να επεξεργαστείς αυτά που έχεις γράψει, να μπορείς σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπροσωπήσεις την άλλη πλευρά, όσο και στην προφορική διαδικασία, στην οποία μπορείς να προγραμματίσεις τον χρόνο που θα μιλήσεις, αλλά δεν ξέρεις αν θα υπάρξουν ερωτήσεις και πόσες θα είναι αυτές, επομένως πρέπει πάντα να έχεις κατά νου ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία σε αυτό που θα πεις και πώς θα προσαρμοστείς στις ερωτήσεις.

  • Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες από αυτή τη διαδικασία;

Γ.Π.: Και μόνο η τριβή με τη διαδικασία και το αντικείμενο βοηθά κάποιον να μπορεί να διακρίνει στο μέλλον πραγματικά, διαδικαστικά και νομικά δεδομένα, που θα πρέπει να εστιάζει, ενώ μεγάλη σημασία έχουν και τα soft skills. Σίγουρα, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, την ευχέρειά τους στη συγγραφή ενός δικογράφου ή δικαστικών κειμένων, και με την καθοδήγηση των εμπλεκομένων καθηγητών και προπονητών μπορούν να εμβαθύνουν σε τομείς θεωρητικούς ή πρακτικούς, που αλλιώς δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από τόσο νωρίς. Τέλος, μεγάλη αξία έχει και η εμπειρία που παρέχεται στο «περιθώριο» του Διαγωνισμού, που τα μέλη του έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να κοινωνικοποιηθούν τόσο με δικαστές και ακαδημαϊκούς, όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, που αφιέρωσαν καθημερινά τόσο χρόνο για τη μελέτη ενός αντικειμένου, όπως εκείνοι.

Α.Α.: Να προσθέσω πάνω σε αυτά κάτι που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα μοναδικό και δεν μπορείς να το πετύχεις από κάποιο άλλο project στα φοιτητικά σου χρόνια, δηλαδή, ας πούμε, το να φτάσεις σε επίπεδο να κατακτήσεις βαθιά μια νομική γνώση μπορείς να το αποκομίσεις και από άλλα πράγματα, όπως ομάδες νομικής έρευνας, αλλά νομίζω ότι αυτό που σου δίνει ο ΕΔΕΔ, ειδικά στο επίπεδο της γραπτής διαδικασίας, είναι να μπεις «στα παπούτσια» του αντιπάλου και να δεις πώς μπορείς να κερδίσεις ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό, αφού, στην αρχή, εκπροσωπείς μια πλευρά, στη συνέχεια πρέπει να εκπροσωπήσεις την άλλη. Αυτό θεωρώ ότι είναι μοναδικό, γιατί νομίζω ότι πάντα, όταν υπάρχει μια συνθήκη, στην οποία ένας θα βγει νικητής, το μυστικό είναι να προσπαθείς να δεις και από τα μάτια της άλλης πλευράς και αυτό είναι κάτι που σε αναγκάζει η ίδια η διαδικασία να κάνεις στον ΕΔΕΔ.

Στην προφορική διαδικασία, νομίζω είναι μοναδικό να βρεθείς με άτομα, όπως είναι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας, και να μην είσαι απλά στη θέση του κοινού και να τους ακούς να μιλάνε, ούτε να σου απευθύνονται σαν να δίνουν συμβουλές σε έναν φοιτητή, αλλά να σε αντιμετωπίζουν σαν να ήρθες να αγορεύσεις στο δικαστήριό τους στην πραγματική ζωή. Αυτό που έχουμε δει, τόσο εγώ όσο και ο Γιώργος, είναι ότι οι δικαστές έχουν μεγάλο σεβασμό προς τους φοιτητές και τους αντιμετωπίζουν σαν δικηγόρους, και νομίζω ότι αυτή η αλληλεπίδραση και οι ρόλοι, στους οποίους μπαίνουν, είναι μοναδικά στοιχεία στον ΕΔΕΔ.

  • Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της ELSA Greece, και ως προς τον ΕΔΕΔ, αλλά και γενικότερα;

Α.Α.: Νομίζω οι κύριοι στόχοι, τα επόμενα χρόνια, είναι να εξελιχθεί ο Διαγωνισμός τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αλλά σίγουρα αυτό θα πρέπει να αξιολογείται και από κάθε διοικητικό συμβούλιο ως προς το τι είναι πιθανό και εφικτό να εξελιχθεί. Θα θέλαμε πολύ να μιλήσουμε για ποσοτική εξέλιξη του διαγωνισμού, περισσότερες ομάδες, περισσότερους γύρους, τοπικούς προκριματικούς και τα λοιπά, αλλά πάντα πρέπει να αξιολογούνται και οι δυνατότητες που υπάρχουν από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, για να στελεχώσουν αυτήν την εξέλιξη. Τώρα, για την ποιοτική εξέλιξη, θεωρούμε ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι φορείς νομικού ενδιαφέροντος στη χώρα υποστηρίζουν τον διαγωνισμό, και αυτό που ίσως θα μπορούσαμε και θα θέλαμε να δούμε θα ήταν να αξιοποιούνται περισσότερο και οι ίδιοι οι φορείς, αλλά και τα άτομα που έχουν περάσει από το διαγωνισμό, και θα μπορούσαν ή να στελεχώνουν την οργανωτική επιτροπή ή να παίρνουν τον ρόλο προπονητών και ειδικών συνεργατών. Για μένα, αυτό θα ήταν το ιδανικό, να βλέπω άτομα που έχουν αποκτήσει μια εμπειρία ως διαγωνιζόμενοι και διαγωνιζόμενες να αναλαμβάνουν ρόλους οργανωτικούς και ακαδημαϊκούς στον διαγωνισμό, καθώς είναι αυτοί που τον ξέρουν καλύτερα και γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεται για να εξελιχθεί.

Ο Αντιπρόεδρος των Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων της ELSA, Αλέξανδρος Αβράμης / Προσωπικό αρχείο Αλ. Αβράμη.

Γ.Π.: Ο ΕΔΕΔ έχει φτάσει σε ένα σημείο, ειδικά από πέρσι, που έχει πιάσει το εύρος που μπορεί, και τώρα δουλεύουμε ως προς το βάθος. Δηλαδή, μας ενδιαφέρει το αν θα έχουμε όσους συνεργάτες μάς χρειάζονται, το πόσο έντονη θα είναι η τριβή που θα έχουν οι συμμετέχοντες και το πόσο θα ανέβει το επίπεδο της εικονικής δίκης, όσον αφορά το ακαδημαϊκό και το επιστημονικό κομμάτι. Αυτό το βλέπουμε μελετώντας τις υποθέσεις και ακούγοντας κάθε φορά τους συμμετέχοντες να μας μιλάνε για την εμπειρία τους – γιατί δεν πρόκειται για καθημερινές υποθέσεις που συζητάμε στο αμφιθέατρο, είναι σύνθετα θέματα, που έχουν και ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου ζητήματα. Σίγουρα, όμως, και από την πλευρά των εξωτερικών σχέσεων, υπάρχει μια μεγάλη στήριξη της Πολιτείας, μέσω της Προέδρου της Δημοκρατίας, που θεωρούμε ότι είναι το πιο επίσημο επίπεδο στήριξης που θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά θα θέλαμε σιγά σιγά να βλέπαμε και τους υπόλοιπους φορείς να συμμετέχουν πιο ενεργά, να γίνεται μέρος της δράσης τους· για παράδειγμα, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το Υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι μια δράση που πηγάζει άμεσα μέσα από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα ή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο θα θέλαμε να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μέχρι στιγμής, ακόμη και με τα δεδομένα που άλλαξαν τώρα με τον κορωνοϊό, κάθε χρόνο κάνουμε βήματα μπροστά και κάνουμε πιο ισχυρές τις σχέσεις μας.

Φέτος προσεγγίσαμε ανεξάρτητους φορείς και αρχές του Δημοσίου, προκειμένου να παρέχονται έπαθλα στους νικητές του διαγωνισμού με τη μορφή πρακτικής άσκησης. Από τη μία, έχουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας, η οποία και πέρσι παρείχε αυτή τη δυνατότητα στους νικητές του ΕΔΕΔ, από την άλλη, έχουμε φέτος την Επιτροπή Ανταγωνισμού,  και μεταξύ άλλων τον Συνήγορο του Πολίτη, τις Εισαγγελίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα οποία, όμως, ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Όσον αφορά στην ELSA Greece, ο κορωνοϊός συνέπεσε με μια περίοδο που είχαμε βάλει μπροστά πάρα πολλά πράγματα. Από τη μία, ήταν δύσκολο, γιατί υπήρχε μια «παγωμάρα» ή αβεβαιότητα περισσότερο, από την άλλη, είχαμε αρκετό χρόνο να σχεδιάσουμε καλύτερα και να δουλέψουμε στις νέες δράσεις. Έτσι, το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε και το νέο μας πρόγραμμα, το “LInC” (Legal Internships in your Country), μέσα από το οποίο η ELSA θα λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ δικηγορικών εταιρειών, νομικών φορέων και φοιτητών, που ενδιαφέρονται να κάνουν κανονικά την πρακτική τους άσκηση ή τη μαθητεία τους. Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων και Συνεδρίων, η ELSA Greece μετράει πλέον μια δεκαετία που το επίπεδο διοργάνωσης είναι αρκετά υψηλό, υπάρχει μια πολύ καλή επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα και μπορούμε εύκολα και γρήγορα να οργανώνουμε πολύ μεγάλα συνέδρια, με απήχηση που την προηγούμενη φορά έφτασε 500 άτομα, στο συνέδριο του Εταιρικού Δικαίου, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα του διαδικτύου, δεν θα «χωρούσαν» όλα αυτά τα άτομα, οπότε μας έδωσε και κάποιες δυνατότητες ο κορωνοϊός. Με τον κορωνοϊό δουλέψαμε πάρα πολύ στο κομμάτι των διαδικτυακών δράσεων, και μένει τώρα, μαζί με την «επιστροφή», να δουλέψουμε την ανάπτυξη υβριδικών δράσεων, που οι συμμετέχοντες, είτε κάποιοι είτε όλοι, θα παρακολουθούν διαδικτυακά, ενώ οι συντελεστές και ορισμένοι συμμετέχοντες θα βρίσκονται διά ζώσης σε συνεδριακό χώρο, ο οποίος, λόγω μειωμένης χωρητικότητας και λόγω των μέτρων, που ενδεχομένως θα υπάρχουν, δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους.

Μετά από πέντε χρόνια διοργάνωσης του θερινού σχολείου της ELSA Greece για το ναυτικό δίκαιο, αποφασίσαμε, στο πλαίσιο της ανανέωσης των δράσεών μας, να προχωρήσουμε σε αλλαγές και από το σημείο που η χώρα μας διοργάνωνε ένα από τα πιο γνωστά summer schools με απήχηση διεθνώς πάνω στο ναυτικό δίκαιο, να περάσουμε σε ένα διεθνές συνέδριο πάνω στο ναυτικό δίκαιο, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας, να είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερο κοινό, είτε ελληνόφωνο είτε και διεθνές, και όλο αυτό να αποτελέσει μια ευκαιρία να συμβάλλουμε κι εμείς, ως ELSA Greece, στην ανάδειξη του «θαλασσινού χαρακτήρα» που έχει η χώρα μας, η οικονομία μας, η Αθήνα και ο Πειραιάς, που αποτελούν σημαντικά κέντρα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Α.Α.: Στο κομμάτι των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, γίνεται ουσιαστικά μια έναρξη νέας εποχής, με την ίδρυση όγδοης θέσης, με την τελευταία αναθεώρηση του Καταστατικού. Η όγδοη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι ο/η Αντιπρόεδρος Εικονικών Δικών, ο οποίος θα αναλαμβάνει μόνο τις εικονικές δίκες και έτσι ενεργοποιείται και ο τομέας των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, που μπορεί να οργανώσει νέες δράσεις. Ο/Η Αντιπρόεδρος Εικονικών Δικών θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με τις εικονικές δίκες, συμπεριλαμβανομένου του ΕΔΕΔ, και να τις εξελίξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι στόχοι μας, λοιπόν, για αυτόν τον τομέα, που χωρίζεται πλέον σε δύο μέλη του ΔΣ, είναι να δώσουμε έμφαση τόσο στα διεθνή moot court της ELSA International είτε στηρίζοντας τις ομάδες που εκπροσωπούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε αυτές είτε αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι να διοργανώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, φέτος έχουμε υποβάλει υποψηφιότητα, για να διοργανώσουμε την επόμενη χρονιά, στην Αθήνα, έναν περιφερειακό γύρο του ΕHRMCC (European Human Rights moot court competition), που πλέον έχει μετονομαστεί σε I. Helga Petersen MCC προς τιμήν της πρώτης γυναίκας δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στον τομέα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων μάς ενδιαφέρει να διοργανώσουμε περισσότερες δράσεις, όπως φέτος διοργανώσαμε για πρώτη φορά τον Εθνικό Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης. Υπάρχει χώρος, για να εξελιχθεί και αυτός ο διαγωνισμός και να μπουν και άλλα στοιχεία μέσα. Τόσο για το μέλλον του ΕΔΕΔ όσο και της ELSA, συντασσόμαστε με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και, για να το συγκεκριμενοποιήσω, στον ΕΔΕΔ, έχοντας υιοθετήσει φέτος τον στόχο 13 («Δράση για το Κλίμα»), θα προσπαθήσουμε να είμαστε περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον. Δεδομένου ότι ο ΕΔΕΔ είναι ένας διαγωνισμός που παραδοσιακά γίνονται σπατάλες σε χαρτί, αναλώσιμα, κ.α., θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά το αποτύπωμά μας και να είμαστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Προσπαθήσαμε, τέλος, να δουλέψουμε και για την εναρμόνιση του ΕΔΕΔ με τον στόχο 5 («Ισότητα των Φύλων») από την αρχή της χρονιάς και έτσι αυξήσαμε το ποσοστό γυναικών ακαδημαϊκών στον διαγωνισμό, γιατί ο θεσμός απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων δικαστικά και ακαδημαϊκά και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών.

Οι συντελεστές του 7ου ΕΔΕΔ, Αλέξανδρος Αβράμης (αριστερά) και Γιώργος Παλαμιδάς (δεξιά). Από τη συνέντευξη που παραχώρησαν στην αρχισυντάκτρια Νομικών Θεμάτων, Παρή Στεφανή. Μουσείο της Ακρόπολης, 4 Ιουνίου 2021 / Αρχείο OffLine Post.

Γ.Π.: Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε, ότι, όπως η ατζέντα 2030 του ΟΗΕ προωθεί κάποιους στόχους, για να αλλάξει τον κόσμο, έτσι και εμείς κάθε χρόνο επιλέγουμε ορισμένους μεταξύ αυτών, επιδιώκοντας να αλλάξουμε την ίδια την ELSA προς το καλύτερο. Πέρυσι, ξεκινήσαμε με την υιοθέτηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 για το περιβάλλον και πλέον το δίκτυό μας δεν έχει μόνο τη θέληση να κάνει μια δράση φιλική προς το περιβάλλον, αλλά είναι και καταρτισμένο σε όλα τα επίπεδα πάνω σε αυτό, υπάρχουν συνεργάτες που μας στηρίζουν, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, ώστε οι δράσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν με όλα τα μέσα που χρειάζονται. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για αλλαγή όσων μας περιβάλλουν προς το καλύτερο και, τέλος, να κάνουμε πράξη το όραμά μας για «ένα δίκαιο κόσμο, όπου υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτισμική διαφορετικότητα».

Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές του 7ου ΕΔΕΔ για την παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.