Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,
Η Φόζια Ουάχαμπ ήταν πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP). Διετέλεσε ανώτερο μέλος και Γενικός Γραμματέας του κόμματος και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.
Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1956 στο Καράτσι του Πακιστάν και ήταν η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Αρχικά, πήγε σχολείο στη Δυτική Γερμανία, όπου ο πατέρας της τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία του Πακιστάν, και ολοκλήρωσε το σχολείο στο Καράτσι. Απόφοιτη του πανεπιστημίου της γενέτειράς της, αγωνιζόταν για τη δημοκρατία, την ισότητα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 1978, παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο, Siddiqui Wahab, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ωστόσο εκείνος πέθανε από καρδιακή προσβολή, το 1993. Αργότερα, το 1998, παντρεύτηκε τον καρδιολόγο, Δρ. Athar Hussain. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά “Kohar” και μεταξύ 1993 και 1996 εργάστηκε ως Διευθύντρια Μάρκετινγκ για το Πακιστάν στο Industrial and Commercial Leasing. Εισήλθε στην πολιτική το 1994 και ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών του κυβερνητικού οργανισμού, που παρέχει δημοτικές υπηρεσίες στην πόλη Καράτσι, KMC.
Κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης του 2002 και του 2007, ήταν ένα πολύ ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης, καθώς συμμετείχε και έκανε προτάσεις αναβολής και ψηφίσματα. Διορίστηκε για δεύτερη θητεία, το 2008, με το Λαϊκό Κόμμα. Η αρχηγός του κόμματος, Μπεναζίρ Μπουτό, την όρισε συντονίστρια του κέντρου ανθρώπινων δικαιωμάτων του PPP. Επιπλέον, αγωνίστηκε κατά του διατάγματος “Hudood” – με το οποίο προστέθηκαν ως ποινικά αδικήματα η μοιχεία και η πορνεία και νέες ποινές, όπως ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου – και του νόμου «περί της βλασφημίας» και ως εκ τούτου έλαβε απειλές για τη ζωή της.
Έπειτα, διορίστηκε ως Γραμματέας Πληροφοριών της γυναικείας πτέρυγας του κόμματος, μετά την παραίτηση της Σέρρυ Ραχμάν. Αποχώρησε από το αξίωμα το 2011, όταν ορισμένα σχόλιά της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενόχλησαν την ηγεσία του κόμματος, σχετικά με τον Αμερικανό στρατιώτη, Ρέιμοντ Ντέιβις, που φέρεται να σκότωσε δύο Πακιστανούς πολίτες.
Η Φόζια Ουάχαμπ υπέστη επιπλοκές από επέμβαση ρουτίνας που έκανε στην ουροδόχο κύστη και πέθανε στις 17 Ιουνίου 2012.