Της Αριάδνης Παναγιώτας Φατσή,
Τη δεκαετία του 1970, οι Η.Π.Α. δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με το σκάκι. Άλλωστε, αυτό είναι το πεδίο δράσης των Σοβιετικών. Όμως, όταν το φαινόμενο Bobby Fischer αρχίζει να έχει επιτυχίες στο διεθνές επίπεδο και κατακτά τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, τα πράγματα αλλάζουν. Οι Η.Π.Α. αρχίζουν να βλέπουν σκάκι, να παίζουν σκάκι, να ενδιαφέρονται για το σκάκι. Όχι, δεν έχετε κάνει κλικ στο λάθος άρθρο… Παρομοίως, στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε καμία παράδοση με το τένις. Σπανίως μπορεί να το παρακολουθήσαμε, εκτός αν έχουμε ειδικό ενδιαφέρον προς αυτό. Αλλά από τη στιγμή που άρχισαν οι μεγάλες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, όλη η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην τηλεόραση για να δει τένις, με όλα τα ευτράπελα που μπορεί να προκύπτουν από τη θερμόαιμη ιδιοσυγκρασία μας σε συνδυασμό με αυτό το ευγενές και κάπως αριστοκρατικό άθλημα.
Χθες, λοιπόν, ολοκληρώθηκε το γαλλικό Open, ευρύτερα γνωστό ως “Roland Garros”. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τη δεύτερη θέση, μετά από έναν εξαντλητικό αγώνα 4 ωρών και 11 λεπτών εναντίον του Novak Djokovic, που είναι για φέτος το νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο αγώνας ξεκίνησε με υπεροχή του Τσιτσιπά στα δύο πρώτα σετ και στη συνέχεια υπήρξε αμφίρροπος μέχρι το τέλος, επιβεβαιώνοντας ότι η αξία του ηττημένου είναι αυτή που υπογραμμίζει το επίτευγμα του νικητή.
Ας δούμε, όμως, πώς έφτασε μέχρι εκεί ο Έλληνας πρωταθλητής.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα από τους τέσσερις πρώτους γύρους, νικώντας τους Chardy, Martinez, Isner και Carreno Busta. Στα προημιτελικά επικράτησε αυτή τη φορά επί του Medvedev. Ο ημιτελικός εναντίον του Γερμανού Alexander Zverev καθήλωσε όλη την Ελλάδα στις οθόνες, καθώς ήταν ένας αγώνας γεμάτος ανατροπές, που έκανε ακόμη και τη γράφουσα να παροτρύνει τους φίλους της να αλλάζουν θέσεις, όταν ο αγώνας έδειχνε να πηγαίνει καλύτερα για τον Γερμανό. Μετά από έναν αγώνα που και οι δύο αντίπαλοι έδειξαν το υψηλό τους επίπεδο, ο Τσιτσιπάς πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, και κατόπιν ο Novak Djokovic εξασφάλισε τη δική του θέση, νικώντας τον Rafael Nadal.
Αξιολογότατη υπήρξε στο τουρνουά και η πορεία της Μαρίας Σάκκαρη, η οποία έσπασε ρεκόρ για την Ελλάδα, φτάνοντας στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, αλλά τελικά έχασε τον αγώνα εναντίον της πιο στρατηγικής Barbora Krejčíková από την Τσεχία, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.
Είναι βέβαιο, ότι αυτοί οι δύο νέοι αθλητές θα συνεχίσουν μια θετική πορεία και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους, που, όπως κάθε επαγγελματίας αθλητής γνωρίζει, αφιέρωσαν ατελείωτο χρόνο, μόχθησαν και σίγουρα θυσίασαν πολλά, για να φτάσουν σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά τους, καθώς ακόμη και οι ήττες τους στους τελευταίους αγώνες που έδωσαν, αποτελούν μόνο την αρχή για πολλά περισσότερα -άλλωστε, αν σήμερα ξέρετε τι είναι το backhand και το dropshot, μάλλον είναι λόγω της Μαρίας και του Στέφανου!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Roland-Garros – The 2021 Roland-Garros Tournament Official Site, διαθέσιμο εδώ.