Της Δέσποινας Χρίστινα,
Το προηγούμενό μου άρθρο αφορούσε τα γλυκά στέβια, χάρη στα οποία επιτυγχάνεται μια ισορροπημένη διατροφή. Για τον χρόνο που θα αφιερώσετε στο να διαβάσετε το άρθρο αυτό ξεχάστε τα χαμηλά θερμιδικά γλυκά και πάμε να διεισδύσουμε σε έναν κόσμο πρωτόγνωρο και γευστικά υπέροχο. Καινούργιες επιχειρήσεις κάνουν την εμφάνιση τους, για την επιτυχία των οποίων ευθύνονται κυρίως οι ευφάνταστες ιδέες για γλυκίσματα, που κάποτε ήταν αδύνατον να τα σκεφτεί κανείς, πόσο μάλλον να τα παρασκευάσει. Ωραίες οι πάστες, κλασικά τα τσουρέκια, κυρίαρχα στις πωλήσεις τα ντόνατς, αλλά η νέα τάση βρίσκεται εδώ και θα προκαλέσει… σάκχαρο.
Πλέον, όλοι είμαστε μάρτυρες των stories του Instagram, των διαφημίσεων, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο, που συνεχώς προβάλλουν μαγαζιά που δεν επιδίδονται στην παρασκευή εκείνων των γλυκών που αγάπησαν οι παλαιότεροι, αλλά δημιουργούν τα γλυκά που θα σηματοδοτήσουν τη δική μας γενιά και θα μεταφερθούν και στην επομένη. Γνωρίζουμε όλοι πόσο διαδεδομένες είναι πλέον οι καντίνες -όχι εκείνες με τα σάντουιτς, αλλά οι «γλυκές»-, οι οποίες πωλούν ντόνατς με πολλών ειδών γεμίσεις -όχι μόνο πραλίνα, λευκή σοκολάτα αλλά και με μπουένο ή και μιλφέιγ-, σύριγγες με σιρόπια, καθώς και γλυκά burger. Την ίδια στιγμή, γεύσεις από την Αμερική γίνονται ανάρπαστες, με το cookie dough να έχει έρθει για να κάνει πάταγο. Πρόκειται για μπισκότο είτε ψημένο, ώστε να διαλύεται στο χέρι μας, είτε ωμό, έτοιμο να καταναλωθεί σε λίγα λεπτά. Σταθερά στο προσκήνιο μένουν και τα churros, η τηγανητή ζύμη που ήρθε για να γίνει ο εφιάλτης των διατροφολόγων, που προσπαθούν να συνετίσουν τους πελάτες τους. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε και η εμφάνιση του παγωτού σε μορφή ρολού, που δύναται να συνδυαστεί με τα αγαπημένα συνοδευτικά του καθενός, κάνοντας το αποτέλεσμα απλά… εκρηκτικό.
Ωραία η εμφάνιση, εξαιρετική η γεύση, ποια όμως η συνέπεια στη διατροφή μας; Για πολλούς από εμάς, η πρόσκαιρη ευχαρίστηση που προκαλεί η κατανάλωση αυτών των γλυκών μπορεί να ακολουθηθεί από ενοχές ή εξαντλητική γυμναστική για να «καεί» ό,τι έχει καταναλωθεί. Πρόκειται για λανθασμένη τακτική, καθώς εάν πρόκειται για συγκρατημένη και ελεγχόμενη κατανάλωση τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και -μεταξύ μας- ο εαυτός μας αξίζει αυτό το δώρο. Και στην τελική, αν κάποιος είναι τόσο ενοχικός, μπορεί να μη φάει όλο του το γλυκό, αφού και μια μόνο μπουκιά αρκεί για να νιώσει κανείς αυτήν την απόλαυση.
Έχει παρατηρηθεί πως αυτή η νέα μόδα εκτιμάται κυρίως από τους νεότερους, καθώς εκείνοι που έχουν μεγαλώσει με τα παραδοσιακά γλυκά αδυνατούν να κατανοήσουν τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί πίσω από αυτές τις νέες γεύσεις. Μήπως, λοιπόν, και η προσέλκυση αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ένας σημαντικός στόχος που πρέπει να θέσουν αυτές οι επιχειρήσεις; Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως έχουν γίνει ευρέως γνωστά λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χειρίζονται κυρίως οι νέοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν και την αποδοχή των μεγαλύτερων. Αυτές οι ηλικιακές ομάδες χρειάζεται να αντιληφθούν πως αυτή η νέα τάση στα γλυκά ήρθε για να μείνει. Οι πρωτότυπες σκέψεις, η δημιουργική εμφάνιση και το μεράκι που δείχνουν οι δημιουργοί αυτών των επιχειρήσεων έχουν καταστήσει την επιλογή αυτών των γλυκών ως τη δημοφιλέστερη. Χρειάζεται να σημειωθεί πως και αυτές οι επιχειρήσεις επλήγησαν από το κλείσιμο της εστίασης εξαιτίας της πανδημίας, τη στιγμή που είχαν αρχίσει να εδραιώνονται. Όμως, το σίγουρο είναι πως εκεί που υπάρχει όρεξη και μεράκι σίγουρα θα υπάρξει και επιτυχία. Αυτή η δημιουργική σκέψη και αυτό το ριψοκίνδυνο επιχειρηματικό βήμα σε μια εποχή που δεν σου εξασφαλίζει ότι η επιχείρησή σου σίγουρα θα πετύχει, καθώς συνήθειες εδραιωμένες δύσκολα αλλάζουν, πρέπει να επιβραβευθούν.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Γιατί η Αθήνα κάνει ουρές για το γλυκό burger του Jerry’s Foodtruck, Oneman, διαθέσιμο εδώ
- Εdible Cookie Dough (3 delicious flavors), Cooking Classy, διαθέσιμο εδώ
- Φτιάξε το δικό σου ρολό παγωτό στο σπίτι!, Αkis Petretzikis, διαθέσιμο εδώ