Της Άννας Τσεκάνι,
Η Μαρία Σβώλου ήταν μια σημαντική Ελληνίδα πολιτικός και αγωνίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία κατάφερε και υπηρέτησε και ως βουλευτής, σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών τίθεντο προς συζήτηση.
Η Μαρία Δεσύπρη Σβώλου γεννήθηκε το 1892 στην Αθήνα. Από σχετικά νεαρή ηλικία, φαινόταν το ενδιαφέρον της για ζητήματα που σχετίζονται με τις ελευθερίες του ατόμου και ιδίως των γυναικών. Το 1907, αποφοίτησε από το Αρσάκειο Διδασκαλείο Λαρίσης και σχετικά γρήγορα δικτυώθηκε και ξεκίνησε να εργάζεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα η οποία εργάστηκε ως Επιθεωρήτρια Εργασίας στο Υπουργείο, όπου εκεί είχε την τύχη αργότερα να γνωρίσει και τον Αλέξανδρο Σβώλο, με τον οποίο και παντρεύτηκαν.
Η ενασχόλησή της ως επιθεωρήτρια συνέβαλε στην ανάδειξη των άθλιων συνθηκών εργασίας των γυναικών. Το γεγονός αυτό ίσως να αποτελούσε προάγγελο της μετέπειτα επαγγελματικής της πορείας. Η Μαρία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, που αφορούσε τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ, παράλληλα, μαζί με την Αύρα Θεοδωροπούλου αγωνίστηκαν για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της σωματεμπορίας του γυναικείου φύλου.
Αποτέλεσε, εκτός των άλλων, μέλος του γυναικείου κινήματος στην περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ, παράλληλα με αυτές της τις ενέργειες, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Αγώνας της Γυναίκας», με σκοπό την υψίστη εξύψωση του γυναικείου φύλου.
Η ίδια ίδρυσε και την Εσπερινή Εμπορική Σχολή Γυναικών, ενώ και με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Παπαστράτειος σχολή, που μαθητές και μαθήτριες ασχολούνταν με την κατασκευή παιχνιδιών και ειδών διακόσμησης.
Το 1944, εξελέγη εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) και υπήρξε και μέλος της Διοικούσας επιτροπής τη ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά). Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1958, εξελέγη βουλευτής στο πλευρό της ΕΔΑ, ενώ το 1961 ήταν ξανά υποψήφια στο πλευρό του ΠΑΜΕ, χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να εκλεγεί.
Στις 3 Ιουνίου 1976, απεβίωσε, ούσα μια γυναίκα, η οποία αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της για την προάσπιση των δικαιωμάτων του γυναικείου φύλου και θα έλεγε κανείς, ότι κατάφερε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της εποχής και να εξυψώσει τα δικαιώματα και την αξία του γυναικείου φύλου ακόμα περισσότερο.