Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,
Η Μελίτα Νόργουντ υπήρξε Βρετανίδα κατάσκοπος της KGB επί σειρά 40 ετών. Διοχέτευε μυστικά της Δύσης στην ΕΣΣΔ και «βοήθησε» τον Στάλιν να κατασκευάσει την ατομική βόμβα αρκετά νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Μελίτα Σίρνις γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1912 στο Μπόρνμουθ της Βρετανίας, μέσα σε πολιτικά ενεργή σοσιαλιστική οικογένεια. Το 1931, εγκατέλειψε τις σπουδές της στο Κολέγιο του Σαουθάπτον, μετακόμισε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και επιδόθηκε σε αντιφασιστικές δραστηριότητες.
Το 1932, μετακόμισε στο Λονδίνο και εργάστηκε ως γραμματέας στη «Βρετανική Ένωση Μη Σιδηρούχων Μετάλλων» (BN-FMRA). Μία υπηρεσία που συνεργαζόταν, κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π., με τη βρετανική κυβέρνηση και τις Η.Π.Α. για την κατασκευή της ατομικής βόμβας, μέρος ενός μυστικού ερευνητικού προγράμματος, που ονομαζόταν “Tube Alloy”.
Το 1935, ο δημοσιογράφος, Άντριου Ρόθσταϊν, και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος CPGB την στρατολόγησε με το κωδικό όνομα «Χόλα». Το 1938, τρία από τα κορυφαία μέλη της κατασκοπευτικής ομάδας συνελήφθησαν, αλλά η M15 δεν εντόπισε τη σχέση της Νόργουντ με την οργάνωση. Στο μεταξύ, είχε παντρευτεί τον δάσκαλο μαθηματικών, Χίλαρι Νάσμπαουμ, ο οποίος φαίνεται να άλλαξε το όνομά του σε Νόργουντ, την παραμονή του γάμου του με τη Μελίτα, και απέκτησαν μαζί μία κόρη.
Συνέχισε να εργάζεται μυστικά και κατάφερε, το 1967, να στρατολογήσει έναν δημόσιο υπάλληλο, με το κωδικό όνομα «Χαντ». Η ίδια αποσύρθηκε από την BN-FMRA και την KGB το 1973. Για την υψηλής αξίας αρωγή της, τής απονεμήθηκε, το 1979, το Τάγμα του Κόκκινου Πανό της Εργασίας, αλλά η ίδια αρνήθηκε να δεχτεί την οικονομική προσφορά της ΕΣΣΔ, υποστηρίζοντας, πως τα έκανε όλα, γιατί ήθελε η Ρωσία να είναι στην ίδια θέση με τη Δύση.
Τον Νοέμβριο του 1992, ο Βασίλι Μιτροκίν, πρώην πράκτορας της KGB, αυτομόλησε στο Λονδίνο με αρκετές χιλιάδες έγγραφα στην κατοχή του, σχετικά με τους σοβιετικούς κατασκόπους στη Βρετανία. Η σύνδεση του ονόματός της με το κωδικό όνομα «Χόλα» δημοσιεύθηκε το 1999 από την εφημερίδα “The Times”, αλλά δεν της ασκήθηκε ποτέ δίωξη, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της. Το 2018, η ιστορία της μεταφέρθηκε σε ελεύθερη απόδοση στον κινηματογράφο, με την ταινία “Red Joan”.
Η Μελίτα Νόργουντ έπασχε από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα και πέθανε στις 2 Ιουνίου 2005 στο Νοσοκομείο New Cross, στο Γούλβερχαμπτον.