11.9 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠανεπιστημιακή Αστυνομία: Υπάρχει τελικά σχεδιασμός;

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Υπάρχει τελικά σχεδιασμός;


Του Θάνου Παπαδογιάννη, 

Στις 11 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο αναδιαρθρώνει τα ελληνικά ΑΕΙ. Ένα από τα νέα μέτρα, που με 166 ψήφους «Υπέρ», ψηφίστηκε ήταν η ένταξη της αστυνομίας στα Ακαδημαϊκά μας Ιδρύματα. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έκανε ξεκάθαρη την θέση της ως προς τη νέα αυτή μορφή αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε δηλώσει πως το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου η αστυνομία θα μπει σε κάποια Πανεπιστήμια, κάτι το οποίο είχε διαψεύσει ο Υφυπουργός Παιδείας υπεύθυνος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, λέγοντας πως το νέο καθεστώς φύλαξης των Ιδρυμάτων θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, με το νέο, δηλαδή, Ακαδημαϊκό Έτος.

Πηγή εικόνας: ΕΦΣΥΝ/EUROKINISSI

Τότε, λοιπόν, ήταν η πρώτη μικρή νίκη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, που φαίνεται ότι κατάφερε να επιβραδύνει την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου. Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσε άρθρο για την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις. Το άρθρο εκθέτει την κυβέρνηση στους ισχυρούς υποστηρικτές της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προβάλλοντας μια υποχωρητική τακτική από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την κυβέρνηση.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr

Αυτή, λοιπόν, η εξέλιξη έχει κάνει τα αρμόδια Υπουργεία να δουλεύουν πυρετωδώς το διάστημα αυτό. Αμέσως η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, βγήκαν με δηλώσεις τους να καθησυχάσουν τους υποστηρικτές τους λέγοντας πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη των φρουρών των Πανεπιστημίων μας.

Ο προγραμματισμός που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση υπέστη πλήγμα από την επανένταξη στον δημόσιο διάλογο του μέτρου αυτού. Με στόχο να καθησυχάσει τα πλήθη που τάσσονται κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, το Υπουργείο καθυστερούσε την υλοποίηση αυτή, με απώτερο σκοπό οι ένθερμες αντιδράσεις της Φοιτητικής Κοινότητας κατά του μέτρου, τελικά, να επισκιαστούν, καθώς θα συμπέσουν με τη μείωση των εισακτέων φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τον Σεπτέμβριο, λόγω του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Είναι απαραίτητο, έτσι, όλοι, και εμείς που είμαστε κατά, αλλά και οι συμπολίτες μας που είναι υπέρ της αστυνομικής φύλαξης των ΑΕΙ να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το σχεδιασμό μπροστά μας. Για ακόμα μια φορά βλέπουμε πως η επικοινωνία είναι το πιο δυνατό όπλο για την κυβέρνηση. Στο «φαίνεσθαι» τα πάντα λειτουργούν ρολόι και κανείς δεν καθυστερεί την πραγμάτωση μέτρων όπως αυτό και στο «είναι» η πολιτική στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να  υπηρετεί την υπέρκομψη… εικόνα της κυβέρνησης και των στελεχών της.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.