Της Άννας Τσεκάνι,
Η Ροζαλίν Γιάλοου (Rosalyn Sussman Yalow) ήταν Aμερικανίδα ιατρός – φυσικός και ήταν η πρώτη γυναίκα στις Η.Π.Α., η οποία κέρδισε βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής.
Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1921 στο Bronx της Νέας Υόρκης, από Εβραίους γονείς, τον Σιμόν και την Κλάρα Σούσμαν. Πήγε γυμνάσιο στο Walton της Νέας Υόρκης και αργότερα παρακολούθησε το γυναικείο κολέγιο Hunter. Παρά το γεγονός, ότι η μητέρα της ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του δασκάλου, η Ροζαλίν ήξερε από μικρή ηλικία πως ήθελε να ασχοληθεί με τη φυσική επιστήμη.
Αποφοίτησε από το Hunter College σε ηλικία 19 χρόνων και ύστερα θέλησε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Όμως, λόγω της καταγωγής και του φύλου της, δεν έγινε δεκτή. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε, όμως, εμπόδιο, για να σταματήσει την προσπάθεια.
Σε πρώιμο στάδιο, εργάστηκε ως γραμματέας στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρούργων. Παρά το γεγονός, ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεσπάσει και είχε φέρει πολύ δυστυχία, κατάφερε να δημιουργήσει και ακαδημαϊκές ευκαιρίες για τις γυναίκες, τις οποίες η Ροζαλίν έσπευσε να εκμεταλλευτεί.
Ορίστηκε βοηθός διδασκαλίας στο Κολέγιο Μηχανικών στο Illinois και στα 24 της χρόνια εντάχθηκε στη σχολή μηχανικών. Η Γιάλοου έλαβε το διδακτορικό της το 1945 και αμέσως άρχισε να διδάσκει στο Hunter College.
Αποτέλεσε λέκτορας φυσικής από το 1946 μέχρι το 1950, ενώ, παράλληλα, το 1947, ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στο Νοσοκομείο Βετεράνων του Bronx. Εκεί εργάστηκε μαζί με τον Solomon Berson για την ανακάλυψη του ραδιοανοσοπροσδιορισμού: έναν τρόπο μέτρησης της ινσουλίνης και άλλων ορμονών στο αίμα.
Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε σταθμό στον τομέα της ενδοκρινολογίας, ενώ βοήθησε την έρευνα για τον διαβήτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων, που σχετίζονται με τον θυρεοειδή και τη γονιμότητα.
Η Ροζαλίν Γιάλοου απεβίωσε στις 30 Μαΐου 2011 στο Bronx της Νέας Υόρκης. Ήταν μια επιστήμων, η οποία επηρέασε αισθητά τον κλάδο της Ιατρικής μέσα από το έργο της, με αποτέλεσμα να της απονεμηθεί πλήθος βραβείων.
Το 1972 κέρδισε το βραβείο William S. Middleton για την αριστεία της στην έρευνα και το βραβείο Koch ενδοκρινικής κοινωνίας, ενώ το 1977 κέρδισε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους βραβείο Νόμπελ στην κατηγορία φυσιολογία και ιατρική και έγινε η δεύτερη γυναίκα, αλλά η πρώτη Αμερικανίδα, που κέρδισε ένα τέτοιου είδους βραβείο.