Της Ήλιας Νικολουδάκη,
Μία ποσότητα αλκοόλ, φρούτα ή λαχανικά, λίγη φαντασία και… πολύ παλαιότερα μια ουρά κόκορα για γαρνιτούρα συνιστούσαν ένα κοκτέιλ. Αν και φαίνεται απίστευτο, σύμφωνα με την πιο δημοφιλή εκδοχή, η ουρά κόκορα καθόρισε σημαντικά την ονομασία του ποτού. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, σε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη, η Μπέτσυ Φλάναγκαν σέρβιρε το πρώτο κοκτέιλ, το Μπρέιτσερ, σε Γάλλους και Αμερικάνους στρατιώτες. Δίπλα στο μπαρ υπήρχε ένα κοτέτσι, που, λόγω της φασαρίας ενοχλούσε τη Μπέτσυ, κι έτσι αποφάσισε να λάβει δράση σφάζοντας όλα τα κοτόπουλα! Την επόμενη μέρα, σέρβιρε στους πελάτες κοκτέιλ που ήταν διακοσμημένα με ουρές κοκόρων και εκείνοι, κάνοντας πρόποση για τον ιδιοκτήτη του κοτετσιού, ευχήθηκαν: “Vive le Cock-tail!”. Η λέξη «κοκτέιλ», λοιπόν, αποτελείται από το “cock”, που σημαίνει κόκορας, και το “tail”, που σημαίνει ουρά.
Είναι γνωστό ότι τα κοκτέιλ έχουν κερδίσει τους λάτρεις τους, λόγω των αμέτρητων συνδυασμών και της ποικιλίας των γεύσεων. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναφερθούν πέντε συνταγές κοκτέιλ που εύκολα μπορούν να υλοποιηθούν στο σπίτι!
1. Cape Cod
Το Cape Cod είναι από τα πιο εύκολα κοκτέιλ, καθώς για την παρασκευή του χρειάζεται η βότκα ως βάση και χυμός κράνμπερι με λάιμ για γαρνιτούρα. Σε ένα ψηλό ποτήρι προσθέτουμε τον πάγο, το χυμό και τη βότκα, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια διακοσμούμε με μια φέτα λάιμ. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε το λάιμ μέσα στο ποτό, αφού στύψουμε τη φέτα ή να εμπλουτίσουμε το ποτό με λίγη σόδα.
2. Strawberry Vodka Lemonade
Άλλη μια, επίσης, εύκολη συνταγή με βάση τη βότκα είναι το κοκτέιλ Strawberry Vodka Lemonade, βασικό συστατικό του οποίου είναι 5 μέτριες φράουλες, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιηθεί για γαρνιτούρα και λεμονάδα. Αρχικά, θρυμματίζουμε τις φράουλες με τον παραδοσιακό τρόπο με το γουδί ή στο μπλέντερ. Σε ένα χαμηλό ποτήρι αυτή τη φορά ρίχνουμε τις φράουλες και μετά τον πάγο, τη βότκα, τη λεμονάδα και τέλος τη φράουλα για γαρνιτούρα.
3. Μint Julep
Μία λίγο πιο περίπλοκη, αλλά δροσιστική ιδέα είναι το Mint Julep. Ειδικότερα, για την υλοποίησή του χρειαζόμαστε bourbon, σιρόπι ζάχαρης ή κύβους ζάχαρης, 4-5 φύλλα δυόσμου, 1 κλαδί δυόσμου και τριμμένο πάγο. Αρχικά, σε χαμηλό ποτήρι βάζουμε τα φύλλα και το σιρόπι ή τους κύβους ζάχαρης και θρυμματίζουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το bourbon και γεμίζουμε το ποτήρι με το θρυμματισμένο πάγο. Γαρνίρουμε με το κλαδί του δυόσμου. Γενικά, όταν θρυμματίζουμε τα φύλλα, στόχος μας είναι να απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια. Επιπλέον, πριν τοποθετήσουμε το κλαδί δυόσμου, χτυπάμε με το χέρι μας το ποτήρι στα πλάγια, για να μεταφερθεί η γεύση του δυόσμου στο ποτό.
4. Black Russian Cocktail
Απλό και γευστικό, το Black Russian Cocktail συνιστούν τη βότκα, το λικέρ του καφέ και τα maraschino cherries. Σε χαμηλό πάλι ποτήρι με πάγο χύνουμε τη βότκα, το λικέρ και ανακατεύουμε. Στο τέλος, γαρνίρουμε με δύο maraschino cherries. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να εξελίξουμε τη γεύση του ποτού, μπορούμε να προσθέσουμε βότκα με γεύση.
5. Summer Cup
Το Summer Cup είναι μη αλκοολούχο ποτό που «δροσίζει», θυμίζοντας καλοκαίρι. Για το Summer Cup θα χρειαστούμε μια φέτα αγγούρι, ένα κλαδί δυόσμου, κατεψυγμένα κόκκινα μούρα, λεμονάδα και πάγο. Στην αρχή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το αγγούρι και το κλαδί δυόσμου. Έπειτα, βράζουμε 200 ml νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αγγούρι με το δυόσμο. Το αφήνουμε να κρυώσει για δύο λεπτά και μετά προσθέτουμε στο μείγμα μία χούφτα κόκκινα μούρα. Αφού ξεπαγώσουν λίγο, τα θρυμματίζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Σημαντικό είναι να αφήσουμε το μείγμα για 24 ώρες στο ψυγείο. Όσον αφορά τη διαδικασία του σερβιρίσματος, σε ένα ψηλό ποτήρι ρίχνουμε 40 ml από το μείγμα μας, πάγο και 120 ml λεμονάδα. Σε αυτό το ποτό η γαρνιτούρα είναι προαιρετική. Για παράδειγμα, μια ιδέα είναι να γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου ή φρούτα.
Το αποτέλεσμα της μίξης των ποτών και των υλικών είναι μια διαδικασία που καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα ανεκτίμητο. Κάθε νέο κοκτέιλ αποτελεί ένα δημιούργημα. Όπως οι ζωγράφοι με τη φαντασία τους απαθανατίζουν απίθανες εικόνες μέσω των χρωμάτων και των ιδεών τους, παρομοίως οι bartenders κατορθώνουν να δημιουργήσουν πρωτόγνωρες γεύσεις. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, το κοκτέιλ έχει αγαπηθεί τόσο και έχει επιβιώσει μέσα στα χρόνια.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Black Russian Cocktail, The Spruce Eats, διαθέσιμο εδώ
- Classic Bourbon Mint Julep, The Spruce Eats, διαθέσιμο εδώ
- Strawberry Vodka Lemonade, The Spruce Eats, διαθέσιμο εδώ
- Cape Cod (Vodka Cranberry) Cocktail, The Spruce Eats, διαθέσιμο εδώ
- Από που πήρε το όνομά του το cocktail;, Η μηχανή του Χρόνου, διαθέσιμο εδώ