Της Ειρήνης Κοτρούτσου,
Μου προκαλούν απογοήτευση σχόλια νέων ανθρώπων που ξεκινούν κάπως έτσι: «Ξέρουμε τι έχει κάνει η Δεξιά στην Ελλάδα…», «Αν ζούσα σε ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος, θα ψήφιζα Δεξιά αλλά εδώ…». Και μου δημιουργούν αίσθημα θυμού τέτοιες ατάκες, γιατί συνειδητοποιώ ότι οι νέοι στην χώρα μας έχουν εθιστεί χωρίς να το καταλάβουν σε μια προπαγανδιστική ρητορική και έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι της άγνοιας. Δεν είναι δυνατόν να σου πλασάρουν διάφοροι καλοθελητές την εικόνα μιας βουτηγμένης στην ναφθαλίνη δεξιάς «της γερουσίας» και εσύ άκριτα να την αποδέχεσαι. Δεν έχεις δικαιολογία όταν σου δίνονται τόσες ευκαιρίες να δεις ότι η πραγματικότητα διαψεύδει όσους πουλάνε μέσα από fake news και ιστορίες για αγρίους το παραμύθι της «διεφθαρμένης» και «ανάλγητης» δεξιάς. Αφήνω προς το παρόν την έκθεση ιδεών γιατί δεν θέλω να σας κουράσω – και κυρίως γιατί θέλω να συνεχίσετε να διαβάζετε.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει να επιδείξει εντυπωσιακό έργο. Καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση στη χώρα, εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας και προχώρησε στη χρηματοδότηση επιπλέον επιδοτούμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς, με αποτέλεσμα το 2020 να δοθούν περισσότερα voucher από κάθε προηγούμενη χρονιά. Ακόμα, προχώρησε στη σύσταση ομάδας έργου υπό τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γέηλ Κωνσταντίνου Μεγήρ με αντικείμενο την τροποποίηση του πλάνου λειτουργίας των σταθμών και την πρώιμη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων και μαθησιακών δυσκολιών. Τον Ιούλιο του 2020 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF ενώ κατόπιν προτάσεως της Δόμνας Μιχαηλίδου, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Child Guarantee” για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για την προστασία και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, νομοθέτησε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για αστέγους και γυναίκες θύματα βίας. Εργάστηκε σκληρά για την στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Όλοι ξέρουμε για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ κατάφερε να ψηφιοποιήσει το δημόσιο μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες όπως ο προσωπικός αριθμός, η ψηφιακή θυρίδα πολιτών και υπηρεσιών, οι ψηφιακές σφραγίδες και υπογραφές, τα ψηφιακά έγγραφα, η συστηματική αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, η ένταξη πολλών σημείων της χώρας χωρίς τηλεοπτικό σήμα στις «Λευκές Περιοχές» και η κατάργηση του fax στο Δημόσιο. Η τεχνολογία και το δημόσιο επιτέλους συναντήθηκαν. Η ψηφιοποίηση και η χρήση των τεχνολογικών μέσων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ταχύτητα της ανταλλαγής δεδομένων ανοίγουν τον δρόμο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Η χώρα με Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κ.Πιερρακάκη, εισέρχεται στην εποχή του 5G δημιουργώντας ένα λειτουργικό και βιώσιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια για το καλό των νέων ανθρώπων του τόπου. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι συνέβαλε τα μάλα στο άνοιγμα του πρώτου γραφείου της Amazon Web Services στην Ελλάδα και στην επένδυση της Microsoft στην χώρα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την 4η βιομηχανική επανάσταση με έργα υποδομής και μεγάλα data centres.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, με το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου εστιάζει στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού είναι ο άνθρωπος που ξεμπλοκάρει όλα τα σημαντικά projects, ώστε αυτά να προχωρούν χωρίς (γραφειοκρατικές) καθυστερήσεις.
Στο περιβάλλον η Ελλάδα δεν συμβαδίζει απλά με τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά πρωτοπορεί. Η ελληνική ενέργεια απολιγνιτοποιείται νωρίτερα από τις προθεσμίες. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 προβλέπεται η προστασία της βιοποικιλότητας , η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των αποβλήτων , η υποστήριξη της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.
Στον πολιτισμό ,ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, διεκδικεί μισό δισεκατομμύριο από επιδοτήσεις, με το 50% αυτών των πόρων να προορίζεται για τον σύγχρονο πολιτισμό. Πιστεύει – και έτσι είναι – ότι ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική.
Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο έχοντας στο μυαλό μου το εξής απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας : «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες.» Αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία από τότε μέχρι σήμερα. Είναι το κόμμα στο οποίο συνυπάρχει αρμονικά ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Αλέξη Πατέλη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Μάκη Βορίδη, η Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Νίκο Δένδια. Από την κοινωνική πολιτική μέχρι το περιβάλλον και από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, είναι το κόμμα το οποίο σέβεται τις αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα και παράλληλα του δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Οι άνθρωποι του κόμματος είναι νέοι και έχουν το know-how.Έχουν ταυτόχρονα και όραμα και ευαισθησίες. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη φιλελεύθερη δεξιά παράταξη της χώρας μέσα από την οποία εκφράζονται πλέον και οι κεντρώοι.