14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάFreddo espresso και freddo cappuccino: 30 χρόνια απόλαυσης! 

Freddo espresso και freddo cappuccino: 30 χρόνια απόλαυσης! 


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου, 

Καλοκαίρι, η ζέστη είναι αφόρητη, η διάθεση καλύτερη από ποτέ και όλοι αναζητούμε ένα τραπέζι, στο οποίο θα απολαύσουμε έναν παγωμένο καφέ. Και αφού μιλάμε για ελληνικό καλοκαίρι, δύο είναι οι καφέδες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον: ο freddo cappuccino και ο freddo espresso. Κι αν τα ονόματά τους τα έχουν δανειστεί από την ιταλική γλώσσα, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή τους είναι αμιγώς ελληνική!

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι συγκεκριμένοι καφέδες δε σερβίρονται με τη συγκεκριμένη μορφή πουθενά αλλού στον κόσμο (εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν τα ελληνικά μαγαζιά ανά την υφήλιο). Η ιδέα για την παγωμένη μορφή του ιταλικού espresso ξεκίνησε στη χώρα μας το 1991. Επομένως, φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια παρουσίας του! Όπως συνέβη και με τη σύλληψή του φραπέ, ο freddo ήρθε να καλύψει τόσο την ανάγκη του Έλληνα για κρύο καφέ κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού όσο και την ανάγκη για διάρκεια, αφού ο καφές στη χώρα μας ποτέ δεν πίνεται «στο πόδι».

Πριν από 30 χρόνια, λοιπόν, η ελληνική εταιρεία εισαγωγής καφέ espresso «Καφέας» είχε την ιδέα να αυξήσει τη ζήτηση του καφέ που εμπορευόταν κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν τον πρώτο «χτυπημένο» καφέ με δύο δόσεις εσπρέσο και αρκετό πάγο. Το όνομα “freddo” το είχαν συναντήσει στο εξωτερικό κι έτσι αποφάσισαν να το δώσουν και στο δημιούργημά τους. Ο Ι. Ιωσηφίδης, Έλληνας εισαγωγέας καφέ και ιδρυτής της «Καφέας», αναφέρει πως: «Η διάσταση που πήρε το φαινόμενο freddo εντυπωσίασε τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τους ξένους, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα παγκόσμιο case study στην κατανάλωση κρύου καφέ». Τρεις δεκαετίες μετά, σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με την παρασκευή του (ποικιλίες καφέ, χτύπημα), ωστόσο, η απόλαυση παραμένει ίδια. Σήμερα, ένα ποσοστό της τάξης του 55% των καταναλωτών καφέ προτιμά τον παγωμένο espresso είτε σκέτο είτε με αφρόγαλα (freddo cappuccino). 

Η ξένη εκδοχή του freddo, “shakerato”. Πηγή Εικόνας: Serious Eats

Τι εννοούν, όμως, στο εξωτερικό με τη λέξη “freddo” για τον καφέ; Σίγουρα, κάποιος που έχει αναζητήσει τον πατροπαράδοτο ελληνικό “freddo” στο εξωτερικό, έχει έρθει αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Η ξένη μορφή του καφέ αναφέρεται συχνά και ως “shakerato” και πρόκειται για μια μονή δόση espresso χτυπημένη με 3 παγάκια σε σέικερ και ζάχαρη ή σιρόπι, ενώ συχνά σερβίρεται και στο ποτήρι του Martini χωρίς extra πάγο. Ακόμα, σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που σερβίρεται στο εξωτερικό δεν είναι άλλο από μια δόση espresso μαζί με ένα ποτήρι με λίγα παγάκια. Παράλληλα, σε καμία ξένη χώρα δεν μπορούμε να βρούμε και την εκδοχή του κρύου cappuccino με το αφρόγαλα ή την κρέμα. 

O παγωμένος καφές στη χώρα μας δεν αποτελεί απλό ζήτημα. Όλα ξεκίνησαν με την ιδέα του φραπέ, για να συνεχιστούν με την πατέντα του freddo, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί προσπάθησαν να μεταμορφώσουν και τον «ελληνικό» σε μορφή παγωμένου καφέ. Ωστόσο, μόνο ο freddo cappuccino και ο freddo espresso πέτυχαν να μονοπωλήσουν το ελληνικό κοινό σε τέτοιο βαθμό από τη μέρα που «ανακαλύφθηκαν», αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που απολαμβάνουμε τον καφέ μας και στήνοντας μια ολόκληρη βιομηχανία κατανάλωσης καφέ στη χώρα μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Shakerato: Η Ιταλική εκδοχή του Freddo Espresso!, Coffees, διαθέσιμο εδώ
  • Ιlly όπως espressoFreddo όπως IllyKafeaterra, διαθέσιμο εδώ
  • Freddo Espresso: ο πιο δημοφιλής σε προτιμήσεις καφές στην Ελλάδα, Πεζοδρόμιο, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.