14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάPizza: Το πιο «παγκοσμιοποιημένο» φαγητό του πλανήτη 

Pizza: Το πιο «παγκοσμιοποιημένο» φαγητό του πλανήτη 


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου, 

Άραγε, υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο που λέει «όχι» σε ένα αχνιστό κομμάτι pizza; Για πολλούς αποτελεί το καλύτερο comfort food του κόσμου, κάτι που μπορείς να φας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να είναι εξίσου νόστιμο! Άλλωστε, μιλάμε για το πιο «παγκοσμιοποιημένο» φαγητό του κόσμου! Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, θα δούμε και θα μάθουμε τα πιο γνωστά είδη πίτσας, ώστε να γνωρίζουμε τι τρώμε! 

1. Pizza Napoletana

Πηγή Εικόνας: Pixabay

Αν μπορούσε να περιγραφεί με μια λέξη, αυτή θα ήταν «βασίλισσα». Η πιο αυθεντική από όλες και αυτή που πέτυχε πριν λίγα χρόνια να μπει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η παρασκευή της ζύμης δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αφού οι pizzaiolo τη θεωρούν τέχνη. Μια ζύμη που ανοίγεται εξ ολοκλήρου στο χέρι και είναι λεπτή μέσα και φουσκωτή στο «στεφάνι» της και η οποία ψήνεται σε φούρνους πάνω στους οποίους η παράδοση επιβάλλει να έχουν επιστρωθεί με λάβα από το Βεζούβιο. Η ναπολιτάνικη πίτσα επιτάσσει μονάχα δύο παραλλαγές. Η βασική της είναι η γνωστή σε όλους μας “Pizza Margherita” με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και βασιλικό, συστατικά που «μυρίζουν» Ιταλία και χρώματα που παραπέμπουν στη σημαία της χώρας. Η δεύτερη εκδοχή είναι η “marinara”, η οποία περιέχει ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο και ρίγανη. Φυσικά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε γευόμενοι αυτό το θαύμα είναι πως ποτέ δε σερβίρεται κομμένη, αλλά την κόβουμε εμείς οι ίδιοι με το μαχαιροπίρουνό μας και την τρώμε με το χέρι! 

2. New York-style pizza

Πηγή Εικόνας: Serious Eats

Η δεύτερη πιο γνωστή πίτσα είναι αυτή που τρώνε οι φίλοι μας οι Νεοϋορκέζοι. Η ιστορία της στη Νέα Υόρκη ξεκινάει στις αρχές του 1900 με τους πρώτους Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία ζύμη με περισσότερα υλικά από τη ναπολιτάνικη και η οποία ανοίγεται στον αέρα. Ο μύθος αναφέρει πως η νοστιμιά της έγκειται και στο νερό της Νέας Υόρκης, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, και το οποίο δίνει κι αυτή τη χαρακτηριστική τραγανότητα. Η σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιείται έχει αρκετά μπαχαρικά, σε αντίθεση πάλι με αυτή της Νάπολης, ενώ το τυρί από πάνω είναι κίτρινη μοτσαρέλα. Η πιο γνωστή της παραλλαγή είναι με pepperoni και συνήθως, μόλις βγει από το φούρνο, καρυκεύεται με σκόνη σκόρδου, κόκκινη πιπεριά, ρίγανη και παρμεζάνα. Πρόκειται για μια πίτσα με αρκετά μεγάλη διάμετρο, η οποία κόβεται σε 8 -συνήθως- φέτες και τρώγεται διπλωμένη. Άλλωστε, συνήθως πωλείται και με το κομμάτι ως ένα γρήγορο street food! 

3. Chicago-style pizza

Πηγή Εικόνας: Business Insider

Η Chicago-style ή αλλιώς deep dish είναι -κατά τη γνώμη μου– η πιο περίεργη από όλες τις πίτσες. Είναι ανάποδη και δεν το λέμε υποτιμητικά, καθώς η σειρά των υλικών της είναι τυρί, αλλαντικά και σάλτσα, ενώ η εμφάνισή της θυμίζει τάρτα. Ταυτόχρονα, είναι κι από τις λίγες οι οποίες τρώγονται με μαχαιροπίρουνο (για ευνόητους λόγους). Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ψήνεται πάντα σε λαδωμένο ταψί, το οποίο της χαρίζει κι αυτό το τόσο χαρακτηριστικό σχήμα! 

4. Hawaiian pizza

Πηγή Εικόνας: Mashed

Πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη πίτσα του κόσμου, για την οποία οι Ιταλοί δε θέλουν να ακούν καθόλου. Πίτσα με ανανά, λοιπόν, αλλά γιατί την έβαλα στη λίστα μου; Η Hawaiian pizza είναι ελληνικής εμπνεύσεως! Όλα ξεκινούν από τον Καλαματιανό Σαμ Πανόπουλο, ο οποίος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954 και εργαζόταν σε εστιατόρια στο Οντάριο. Μια μέρα αποφάσισε να πειραματιστεί με την πίτσα του, προσθέτοντας πάνω της κονσέρβα ανανά. Η αντίθεση που γινόταν μεταξύ αλλαντικού και ανανά τον ενθουσίασε, ενώ το όνομα “Hawaiian” το πήρε από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησε. 

5.Greek pizza

Πηγή Εικόνας: Giorgos Tsoulis

Μάλλον σε αυτή τη χώρα αγαπάμε να κάνουμε έξαλλους τους φίλους-γείτονες Ιταλούς, διαφορετικά δε θα «κακοποιούσαμε» -νοστιμότατα, βέβαια- τόσο το εθνικό τους φαγητό! Και μπορεί το μυαλό κάποιων να πηγαίνει στη «Λαδένια Κιμώλου», αλλά εδώ θα μιλήσουμε για την πίτσα «Σπέσιαλ». Την ελληνικότατη παραλλαγή. Γεμάτη αναμνήσεις την παραλαμβάνεις νοστιμότατη και λαδερή. «Σύντροφος» στα παιδικά μας πάρτι και τα οικογενειακά βραδινά μπροστά από την τηλεόραση. Χοντρή ζύμη, ατελείωτη γκούντα, αλλαντικά, έξτρα μπέικον, πιπεριές και μανιτάρια. Μια γεύση που ίσως μας ξενίζει κάπως σήμερα, αλλά είναι γεμάτη νοσταλγία! 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις την πίτσα σου. Εδώ παρουσιάστηκαν μόνο κάποιοι, οι πιο χαρακτηριστικοί θα τολμούσα να πω. Το φαγητό που αρέσει σε όλους, το φαγητό με τις δεκάδες παραλλαγές -ανά γεωγραφική θέση- και το φαγητό που πάντα πρέπει να τρώγεται με το χέρι, για να γίνεται ακόμα νοστιμότερο (εκτός κι αν είναι η deep dish)! Και τώρα που ξέρεις…βρες ποια σ’ αρέσει περισσότερο και απόλαυσε υπεύθυνα!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • La Bella Napoli: Ένας Μιλανέζος φτιάχνει την πιο αυθεντική πίτσα στον (Νέο) Κόσμο, Popaganda, διαθέσιμο εδώ
  • What is New-York-Style pizza?, The Spruce Eats, διαθέσιμο εδώ
  • Chicago-Style Pizza, Wikipedia, διαθέσιμο εδώ
  • Πέθανε ο Έλληνας που εμπνεύστηκε τη Χαβανέζικη Πίτσα, Huffington Post, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.