11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαBitcoin: Μία νέα ψηφιακή οικονομία

Bitcoin: Μία νέα ψηφιακή οικονομία


Της Μαρίας Καράμπελα,

Το Bitcoin, το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα σήμερα, είναι, ουσιαστικά, ένα δίκτυο που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος συναλλαγών, αποκλειστικά, μέσω του ψηφιακού κόσμου. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ κατόχων-ιδιοκτητών (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του και μόνο, χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες. Από τη σκοπιά του χρήστη, το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει όπως ακριβώς το πλαστικό χρήμα. Μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί ως το πιο περίφημο τριπλότυπο λογιστικό σύστημα καταχώρησης που υπάρχει εδώ και καιρό.

Πηγή: pixabay.com

Το να ληφθεί μία πληρωμή με το Bitcoin είναι σχεδόν άμεσο. Ωστόσο, υπάρχει μια καθυστέρηση 10 λεπτών κατά μέσο όρο, πριν το δίκτυο ξεκινήσει να επιβεβαιώνει τη συναλλαγή,  συμπεριλαμβάνοντάς τη σε ένα μπλοκ (block), και πριν να μπορούν να ξοδευτούν τα bitcoin που έχουν ληφθεί. Μια επιβεβαίωση σημαίνει ότι υπάρχει μια γενική συναίνεση στο δίκτυο, ότι τα bitcoin που λήφθηκαν δεν έχουν σταλθεί σε κάποιον άλλον και θεωρούνται προσωπική περιουσία . Μόλις η συναλλαγή συμπεριληφθεί σε ένα μπλοκ (block), θα συνεχίσει να θάβεται κάτω από κάθε μπλοκ μετά από αυτήν, η οποία θα κατοχυρώσει εκθετικά αυτή τη γενική συναίνεση και θα μειώσει τον κίνδυνο μιας αντιστρεπτέας συναλλαγής. Ο εκάστοτε χρήστης έχει την ελευθερία να αποφασίσει σε ποιο σημείο θεωρεί μια συναλλαγή επιβεβαιωμένη, αλλά, συνήθως 6 επιβεβαιώσεις θεωρούνται ένα καλό και ασφαλές όριο, όπως, αντίστοιχα, η αναμονή 6 μηνών σε μια συναλλαγή με τη γνωστή μας πιστωτική κάρτα.

Οι περισσότερες συναλλαγές μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας χωρίς τέλη, αλλά οι χρήστες ενθαρρύνονται να πληρώνουν ένα μικρό εθελούσιο τέλος για ταχύτερη επιβεβαίωση των συναλλαγών τους και για να ανταμείψουν τις εξορύκτες (miners). Σε περίπτωση που απαιτούνται τέλη, αυτά δεν υπερβαίνουν σε αξία τα μερικά cents. O πελάτης Bitcoin είναι αυτός που θα προσπαθήσει να υπολογίσει ένα ορθολογικό τέλος όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τα τέλη συναλλαγών χρησιμοποιούνται ως ασπίδα προστασίας κατά των επίδοξων αγοραστών και πωλητών, οι οποίοι καταχωρούν συναλλαγές για να υπερφορτώσουν το δίκτυο. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας των τελών είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να αναπροσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου. Λόγω του ότι το τέλος δε σχετίζεται με το ποσό των bitcoins που στέλνονται, μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά χαμηλό (0.0005 BTC για μεταφορά 1,000 BTC) ή άδικα υψηλό (0.004 BTC για πληρωμή 0.02 BTC). To τέλος καθορίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά, μερικά εκ των οποίων είναι τα δεδομένα των συναλλαγών και η περιοδικότητα αυτών. Για παράδειγμα, αν λαμβάνετε ένα μεγάλο αριθμό από μικρά ποσά, τότε, όπως είναι λογικό, τα τέλη για την αποστολή θα είναι υψηλότερα. Τέτοιες πληρωμές είναι εφάμιλλες με την πληρωμή ενός λογαριασμού σε ένα εστιατόριο, μία καφετέρια, χρησιμοποιώντας μόνο «χειροπιαστό» χρήμα. Αν η δραστηριότητά ακολουθεί το μοτίβο των συμβατικών πληρωμών, χωρίς δηλαδή να κινούνται υποψίες για κάποιου είδους ύποπτη δραστηριότητα, τα τέλη δεν πρόκεται να αυξηθούν.

Πηγή: pixabay.com

Κέρδη καταγράφει το τελευταίο διάστημα το Bitcoin, επιδιώκοντας να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος μετά την κατακόρυφη πτώση του το προηγούμενο έτος. Έτσι, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coindesk, η τιμή του Bitcoin το μεσημέρι της Δευτέρας διαμορφώνεται κοντά στα 57.000 δολάρια έχοντας πέσει ακόμη και κάτω από τις 54.000 δολάρια το Σαββατοκύριακο, έναντι του ιστορικού υψηλού των 64.829,14 δολαρίων, τιμή που «έπιασε» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τουλάχιστον αντίστοιχη, ακόμη μεγαλύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις, πτώση κατέγραψαν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το, επίσης, γνωστό Ethereum, με αρκετούς αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πληροφορίες που «διέρρευσαν» από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να σφίξει ο κλοιός ελέγχου πάνω στα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα «ξεπλύματος» χρημάτων. Αντίστοιχα, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητική επιρροή μέσω της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας περί απαγόρευσης της χρήσης των κρυπτονομισμάτων στην τοπική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η κατακόρυφη συνεχόμενη άνοδος του Bitcoin, τον τελευταίο καιρό, έδωσε τροφή και σε κατοχύρωση κερδών, μιας και τα κέρδη από την αρχή του έτους σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, ξεπέρασαν το 50%, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Mastering Bitcoin: Programming the Open Blockchain, Ανδρέας Αντωνόπουλος, O’Reilly Media, Inc.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Καράμπελα
Μαρία Καράμπελα
Είναι 22 ετών, γεννημένη στην Αθήνα. Εισήχθη 2η στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Της αρέσουν οι πεζοπορίες και γενικά οι εξορμήσεις στη φύση, καθώς είναι εγγεγραμμένη στον πεζοπορικό όμιλο Αθηνών.