9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Άννα Καλουτά

Fe-Memorance: Άννα Καλουτά


Της Καλλιόπη Τσιπλαντώνη, 

Η Ειρήνη-Άννα Καλουτά, γεννημένη στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου 1918, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης. Κόρη του ηθοποιού Στέφανου Καλουτά και της τραγουδίστριας Κατίνας Γερακουλαίου, είχε καταγωγή από τη Σύρο και τη Μάνη.

Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις τεσσάρων ετών, με την αδερφή της, Μαρία Καλουτά, στο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη και του συζύγου της, Γιώργου Χέλμη. Μαζί συνεργάστηκαν για σαράντα ολόκληρα χρόνια σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου και έγιναν πασίγνωστες ως τα «Καλουτάκια», ένα δίδυμο που έγραψε ιστορία. Με τα κέρδη από τις παραστάσεις αυτές, η Άννα έλαβε μόρφωση από την Ιόνιο Σχολή, σπούδασε πιάνο και ασχολήθηκε με το θέατρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα, εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, παράλληλα με τις εμφανίσεις της στο θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων σε οπερέτες, όπως το «Γλυκιά Νανά», «Διαβολόπαιδο», «Μοντέρνα κορίτσια» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Γυναίκα του δρόμου», «Οι πειρατές» του Νίκου Χατζηαποστόλου, τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους. Σε μουσικές κωμωδίες, όπως το «Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά» των Γιανουκάκη και Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες, όπως «Το Φυντανάκι» του Χορν, στην πρόζα «Το πανηγύρι» του Χορν, σε κωμειδύλλια, όπως το «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Γκόλφω», «Μαρία Πενταγιώτισσα» και άλλα πολλά. Επιπλέον, τη δεκαετία του 1940, οι αδελφές Καλουτά έγιναν θιασάρχες, ενώ συνεργάστηκαν με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Σοφία Βέμπο, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Χορν και ο Κώστας Μουσούρη. Αξέχαστη ήταν όμως η ερμηνεία της Άννας στην πολεμική επιθεώρηση «Ευζωνάκι» και στην καπάτσα «Σμυρνιά».

Πηγή εικόνας: whoiswhogreece.com

Το δίδυμο Καλουτά, εκτός από τις παραστάσεις, ηχογράφησε και τους δίσκους «Οι κερασιές», «Η γερακίνα», «Η βροχή» και «Βεμ–Βεμ». Οι δίσκοι αυτοί είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, το ντουέτο χώρισε, όταν η Μαρία παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο κι εγκατέλειψε τον χώρο, για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Η Άννα όμως συνέχισε μόνη και έχτισε μια λαμπρή καριέρα. Σε νεαρή ηλικία φαίνεται να διατηρούσε δεσμό με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Αργότερα, τη δεκαετία του 1950 και 1960, πραγματοποίησε περιοδείες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Ν. Ζηλανδία. Μάλιστα, μετά από αυτές τις περιοδείες, τιμήθηκε με διπλώματα από ελληνικές πρεσβείες στις χώρες, που εμφανίστηκε.

Τιμήθηκε από αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, ενώ ο Ελληνικός Στρατός τής απένειμε στρατιωτικές μνείες, καθώς με τις επιθεωρήσεις της ψυχαγώγησε τους στρατιώτες σε πολύ δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας. Επίσης, ο πολυχώρος του Νέου Κόσμου ονομάστηκε προς τιμήν του ντουέτου, «Άννα και Μαρία Καλουτά».

Η τελευταία της παράσταση ήταν το 1994. Η Άννα Καλουτά απεβίωσε στις 17 Απριλίου 2010 στην Αθήνα, στο σπίτι της, έπειτα από επιδείνωση της υγείας της. Κηδεύτηκε στις 20 Απριλίου 2010 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. «Απόγονός» της θεωρείται η Ρένα Βλαχοπούλου.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.