10.4 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαντάμ Τισό

Fe-Memorance: Μαντάμ Τισό


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Μαντάμ Τισό ήταν Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, η οποία δημιουργούσε κέρινα ομοιώματα ανθρώπων και ίδρυσε το φημισμένο μουσείο “Madame Tussauds” στο Λονδίνο, το οποίο επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη παγκοσμίως.

Η Marie Tussaud γεννήθηκε ως Marie Grosholtz την 1η Δεκεμβρίου 1761 στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Έχασε τον πατέρα της κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου και η μητέρα της αποφασίσει να πάρει την οικογένειά τους και να μετοικήσουν στην Ελβετία, στο σπίτι του γιατρού Φιλίπ Κούρσιους, προκειμένου αυτή να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Το 1765, ο γιατρός Κούρσιους μετακόμισε στο Παρίσι και η Μαρί με τη μητέρα της τον ακολούθησαν. Ο γιατρός Κούρσιους έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μάθημα της ανατομίας, για το οποίο κατασκεύαζε ομοιώματα από κερί. Η μικρή τότε Μαρί, η οποία συνήθιζε να αποκαλεί τον γιατρό «θείο», έμαθε από αυτόν την τέχνη της κηροπλαστικής. Στο Παρίσι, η πρώτη έκθεση του Κούρσιους με κέρινα ομοιώματα έλαβε χώρα το 1770, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία των δύο μουσείων του στη συνέχεια. Η Μαρί κατασκεύασε το πρώτο της κέρινο ομοίωμα το 1777 και αυτό δεν ήταν άλλο από του Βολταίρου.

Πηγή εικόνας: https://www.p.city-walks.info/London/Madame-Tussauds-London.jpg

Ούσα ταλαντούχα και στο πλευρό του επιφανούς γιατρού Κούρσιους, η Μαρί είχε ενταχθεί στην υψηλή κοινωνία του Παρισιού, διατηρώντας καλές σχέσεις τόσο με τους φιλοβασιλικούς όσο με τους επαναστατικούς. Όμως, όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, κατηγορήθηκε ως φιλοβασιλική και καταδικάστηκε σε θάνατο. Λίγο πριν εκτελεστεί, σώθηκε λόγω της παρέμβασης του γιατρού Κούρσιους ο οποίος αμφισβήτησε τις κατηγορίες περί των φιλοβασιλικών φρονημάτων της και υποστήριξε ότι το ταλέντο τους μπορούσε να αξιοποιηθεί στη δημιουργία μασκών θανάτου για τους εκτελεσθέντες. Εκείνη εν τέλει έφτιαξε τη μάσκα της Μαρίας Αντουανέτας και πολλών άλλων σημαντικών εκτελεσθέντων!

Το 1794, κληρονόμησε όλα τα υπάρχοντα του γιατρού Κούρσιους μετά τον θάνατό του και το 1795 παντρεύτηκε το Φρανσουά Τισό (François Tussaud). Έπειτα, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να διαδώσει την τέχνη της στην Αγγλία. Εκεί έμεινε για πολλά χρόνια, αφού δεν μπορούσε να επιστρέψει στη Γαλλία εξαιτίας των Ναπολεόντειων Πολέμων. Ο σύζυγός της ορίστηκε διαχειριστής των μουσείων, που της είχε αφήσει ο γιατρός Κούρσιους. Έχοντας κάνει διάφορες εκθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον θαυμασμό της αγγλικής κοινωνίας, η Μαρί Τισό πλέον αποφάσισε να δημιουργήσει μια σταθερή έκθεση για τα έργα της, πράγμα το οποίο έκανε πράξη το 1835. Στην οδό Baker Street του Λονδίνου, εγκαθίδρυσε τα δημιουργήματά της σε έναν χώρο, ο οποίος έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα μουσεία παγκοσμίως, το “Madame Tussauds”.

H Μαντάμ Τισό έφυγε πλήρης ημερών στις 16 Απριλίου 1850 στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας ιδρύσει έναν χώρο πολιτισμού, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει να συναρπάζει τους εκατομμύρια των επισκεπτών του και να εξαπλώνεται με παραρτήματα σε όλη την υφήλιο!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.