14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλιά, αποκλειστικά, «Καλαμών»

Ελιά, αποκλειστικά, «Καλαμών»


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

«Αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει», λέει εδώ και χρόνια ο λαός, γι’ αυτό, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με κάτι άκρως ελληνικό, άκρως μεσσηνιακό, τι άλλο από την Ελιά Καλαμών. Μια υπόθεση που παίρνει, διαρκώς, αναβολές από τον Μάρτιο του περσινού έτους, αναμενόταν να εκδικαστεί την προσεχή Τρίτη 13 Απριλίου. Ο λόγος για την προσφυγή μεσσηνιακών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου η ελιά προερχόμενη από την πρωτεύουσα του νομού να προστεθεί στην λίστα των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Για το τυπικό της υπόθεσης, αναφέρουμε ότι η νέα ορισθείσα ημερομηνία εκδίκασης είναι η Τρίτη 1 Ιουνίου. Περνώντας στο κομμάτι των λεπτομερειών, αυτό που αμφισβητείται είναι η ορθότητα της απόφασης Αποστόλου, που επιτρέπει μεν την διεθνή διακίνηση αυτού του τύπου ελιάς ως Kalamata Olives, αλλά, από την άλλη, δεν κατοχυρώνει με τον ίδιο τρόπο όπως η κατηγορία των ΠΟΠ προϊόντων.

Πηγή: pixabay.com

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν πολλοί παραγωγοί ανά τον πλανήτη θέλησαν να εκμεταλλευτούν το πολύ ισχυρό brand name “Kalamata Olives” που είναι, παγκοσμίως, αναγνωρίσιμο, ώστε να «πλασάρουν» τα προϊόντα τους αναλόγως. Για να αναλογιστεί κανείς το ζήτημα που, ενδεχομένως, θα προκύψει, αν πάντα όταν τελεσιδικήσει η απόφαση υπέρ των παραγωγών, που είναι και το αναμενόμενο, οι περίπου 90 χιλιάδες τόνοι, οι 65 εκ των οποίων κυκλοφορούν με την ονομασία “Kalamata Olives”, θα παραμείνουν καθηλωμένοι στην άλμη, αφού, πλέον, για να φέρει μια συσκευασία την μεσσηνιακή επωνυμία θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένα γεωγραφικά σύνορα.

Η αλήθεια είναι πως αν, τελικά, αποδοθεί δικαιοσύνη και η Ελιά Καλαμών αποκτήσει σύνορα, θα ανέβει ακόμα πιο πολύ και θα αποκτήσει ανώτερη υπόσταση στον παγκόσμιο χάρτη και, αναμφίβολα, θα γίνει πιο περιζήτητη. Ίσως το διασημότερο ελληνικό προστατευόμενο προϊόν είναι η φέτα. Ενθυμούμενοι τυχαίες στιγμές σε τουριστικές και μη περιοχές της χώρας μας, σίγουρα, έρχονται στη μνήμη φορές που επισκέπτες ζητούν επίμονα το περίφημο τυρί.

Πηγή: pixabay.com

Αν, λοιπόν, καταφέρει η Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα η Μεσσηνία, να γίνει μονοπώλιο σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή και διανομή ελιών, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την αύξηση στην τιμή που σημαίνει και μεγαλύτερα έσοδα, αλλά και πιο εξειδικευμένη ζήτηση. Η όλη κατάσταση ίσως είναι το ξυπνητήρι που χρειαζόταν γενικότερα στην χώρα μας, γύρω από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και απασχόλησης, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την αστικοποίηση και τα «όνειρα» για μια μεγάλη ζωή, που υποτίθεται, για άγνωστο λόγο, ότι μόνο οι μεγαλουπόλεις μπορούν να προσφέρουν.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά τη μακρόχρονη πορεία της είχε πάντα ως βάση της την εύφορη γη, είναι, το λιγότερο, απαράδεκτο να περιφρονούνται προϊόντα όπως η ελιά, που κάνουν τη χώρα γνωστή παγκοσμίως και να δίνεται η δυνατότητα σε άλλους, «πονηρούς» να εκμεταλλεύονται τη φήμη της και να πλουτίζουν στην πλάτη μας. Αναμένουμε με αγωνία το πόρισμα σχετικά με την ονομασία της Ελιάς Καλαμών και ελπίζουμε να είναι η αρχή για την αναζωογόνηση της καλλιέργειας ακόμα περισσότερων μοναδικών προϊόντων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για την ΠΟΠ ελιά Καλαμών για την 1η Ιουνίου, Θάρρος. Διαθέσιμο εδώ.
  • Οι ελιές Καλαμών θα προστεθούν στον ελληνικό εθνικό κατάλογο φυτικών ποικιλιών, Olive Oil Times. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.