17.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑναδρομή στη ζωή του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου

Αναδρομή στη ζωή του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Η Βρετανική Βασιλική οικογένεια έχασε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα μέλη της, τον Βασιλικό σύζυγο ή αλλιώς τον Πρίγκιπα Φίλιππο Δούκα του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921. Ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Έναν χρόνο μετά από την γέννησή του, ο θείος του και βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, εγκαταλείπει τον θρόνο. Μετά από λίγο, ο Πρίγκιπας Ανδρέας συλλαμβάνεται και τον Δεκέμβριου του ΄22 εξορίζεται. Η οικογένεια θα μεταβεί τελικά στη Γαλλία, αλλά μετά από μερικά χρόνια θα διασπαστεί, καθώς οι μεγαλύτερες αδελφές του θα παντρευτούν, η μητέρα του θα κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική και ο πατέρας του θα εγκατασταθεί στη νότια Γαλλία. Ο Φίλιππος θα φοιτήσει σε σημαντικά σχολεία ανά την Ευρώπη (Cheam School, Gordonstoun κ.α.), μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1939 εντάσσεται στο Royal Naval College και εκεί ο δεκαοχτάχρονος Φίλιππος θα συναντήσει τη δεκατριάχρονη Ελισάβετ, που είχε επισκεφτεί το κολλέγιο μαζί με την οικογένειά της, και έτσι θα αναπτυχθεί ένα ρομαντικό ειδύλλιο, με τους δυο νέους ν’ ανταλλάσσουν επιστολές για αρκετά χρόνια. Στο διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα υπηρετήσει στο Βρετανικό Ναυτικό.

Credits: Τhe Royal Family / skai.gr

Τελικά, ο Φίλιππος θα παρουσιαστεί το 1946 στον Βασιλιά Γεώργιο και θα ζητήσει να παντρευτεί τη νεαρή Ελισάβετ, με την οποία ήταν μακρινά ξαδέλφια, όντας και οι δυο απόγονοι της Βασίλισσας Βικτώριας. Προκειμένου, όμως, να προχωρήσουν στον γάμο, έπρεπε να γίνει πρώτα Βρετανός υπήκοος και να εγκαταλείψει τους βασιλικούς τίτλους της Ελλάδας και της Δανίας, όπερ και εγένετο. Μάλιστα, έλαβε το επίθετο της μητέρας του (Μπάτενμπεργκ). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Από αυτή την ένωση θα γεννηθούν τέσσερα παιδία, ο Κάρολος, η Άννα, ο Άντριου και ο Εδουάρδος.

Με τον θάνατο του Βασιλιά Τζορτζ, το 1952, η Ελισάβετ ανέρχεται στον θρόνο και ο Φίλιππος στέκεται στο πλευρό της. Ως βασιλικός σύζυγος την συνόδευε στις επίσημες τελετές, ενώ παρευρισκόταν και μόνος του ως εκπρόσωπος του στέμματος. Πέραν αυτών των καθηκόντων, μεγάλη ήταν η δράση του και σε διάφορες οργανώσεις, με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Μάλιστα, το 1956, δημιούργησε το βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου, μέσω του οποίου οι νέοι θα είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Διετέλεσε πρόεδρος του WWF (World Wildlife Fund) μεταξύ 1981-1996.

Για πάνω από 60 χρόνια θα τελεί θα τα καθήκοντά του ως βασιλικός σύζυγος, με διάφορες επισκέψεις ανά τον κόσμο. Τελικά, το 2017, αναγγέλλεται πως ο 95χρονος Δούκας του Εδιμβούργου θα σταματήσει τις επίσημες εμφανίσεις του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Τον Φεβρουάριο του 2021, μπήκε στο νοσοκομείο King Edward VII ύστερα από λοίμωξη. Τον επόμενο μήνα, χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά του και λίγες μέρες μετά έλαβε εξιτήριο.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, στο κάστρο του Ουίνσδορ, βυθίζοντας το παλάτι και όλη τη χώρα σε πένθος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.