Της Ειρήνης Κοτρούτσου,
Σήμερα, περισσότεροι από 5.000.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων, διεσπαρμένοι σε 140 χώρες της υφηλίου. Οι 530.000 από αυτούς έφυγαν μετά το 2010. Το 67% των Ελλήνων εκείνων έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο brain drain… Αλλά εγώ δεν σκοπεύω να απαριθμήσω άλλα στατιστικά στοιχεία, ούτε και να γράψω ένα στεγνό και ψυχρό κείμενο για τους ανθρώπους μας που ζουν στην ξενιτιά…
Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι δικά μας παιδιά. Η πατρίδα δεν τους έχει ξεχάσει, όπως ακριβώς και εκείνοι δεν έχουν ξεχάσει την πατρίδα. Το Έθνος συνεχίζει να υπάρχει και έξω από τα σύνορά μας, ειδικά από την στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι μας ζει μακριά. Οι Έλληνες εκείνοι είναι άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας. Σπουδάζουν, εργάζονται, προοδεύουν, ξεχωρίζουν στον τομέα τους, σημειώνουν λαμπρά επιτεύγματα, είναι σπουδαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες. Μας κάνουν διαρκώς υπερήφανους. Δεν θέλουμε, όμως, να λησμονήσουν την Ελλάδα, την πατρίδα μας που τους μόρφωσε, τους έδωσε όλα τα εφόδια, αλλά κυρίως τους εμφύσησε όλες εκείνες τις αρχές και τις αξίες που έχουν οδηγό τους. Αυτά να έχουν πάντα στο νου τους… και μακάρι να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν και να επανενωθούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούν, γιατί η ανάγκη υπερβαίνει τον νοσταλγία, ας συνεχίσουν το έργο τους από μακριά με γνώμονα το καλό και την συνεισφορά στην πατρίδα – ας παραμείνουν Έλληνες. Ας αναπτύξουμε μαζί την δύναμη του Ελληνισμού.
Αλλά και η πατρίδα πρέπει έστω και τώρα να σταθεί πλάι τους. Είναι σημαντικά τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, έπειτα από νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Νέα Δημοκρατία και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Παραμένει κρίσιμο, όμως, η πολιτεία να άρει και αυτές τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουμε πράξη τις διακηρύξεις για Οικουμενικό Ελληνισμό και για ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην πολιτική διαδικασία. Η χώρα οφείλει να δώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη, ύστερα από την γενναία παροχή φορολογικών κινήτρων στους Έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αλλά και όσο οι άνθρωποί μας είναι στο εξωτερικό, πρέπει να βρισκόμαστε κοντά τους με προγράμματα και δράσεις. Για να είναι σίγουροι ότι η παραμονή τους στο εξωτερικό είναι ένα κενό για εμάς που άφησαν πίσω και να είναι βέβαιοι πως τους σκεφτόμαστε και τους θέλουμε δίπλα μας.
Παραθέτω έναν στίχο από τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου: «Για την Πατρίδα όλοι να’χωμεν μια καρδιά».