14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΒιβλίο: Μια φωτεινή διέξοδος μέσα στην καραντίνα

Βιβλίο: Μια φωτεινή διέξοδος μέσα στην καραντίνα


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Τον τελευταίο χρόνο, οι ζωές μας έχουν αλλάξει δραματικά. Η καθημερινότητά μας έχει μπει σε μια τροχιά που κανείς δεν φανταζόταν, καθώς έχουν σταματήσει σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή τη στασιμότητα, έχει γίνει μια επανεκκίνηση στη φαντασία, τη δημιουργική απασχόληση και την εντελώς διαφορετική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να «δραπετεύσουν» από τον εγκλεισμό τους, χωρίς να παρανομούν, με τη βοήθεια των βιβλίων, τα οποία αποτελούν το μέσο, για να ταξιδέψουν ελεύθερα, σε όποιον χώρο και χρόνο θέλουν.

Ανέκαθεν τα βιβλία λειτουργούσαν ως «φάρμακο» για τον άνθρωπο, ήταν, δηλαδή, η παρηγοριά, η ψυχαγωγία, η μόρφωση και η διαφυγή του. Η αξία ενός βιβλίου παραμένει άθικτη και θα μπορούσε να πει κανείς, ότι έχει γιγαντωθεί μέσα στους αιώνες. Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να μας αρέσει να διαβάζουμε βιβλία;

Πηγή εικόνας: efsyn.gr

Το βιβλίο συχνά χαρακτηρίζεται ως φίλος του ανθρώπου. Αποτελεί μια αστείρευτη πηγή γνώσεων για όλους μας, μέσα από την οποία αντλούμε ποικίλες πληροφορίες και γνώσεις σχετικές με όλους τους τομείς της ζωής μας, όπως την ιστορία, την τέχνη, την επιστήμη και την οικονομία. Αποκτούμε, έτσι, μια πληρέστερη εικόνα του κόσμου γύρω μας, ενώ ταυτόχρονα ακονίζουμε την κρίση μας και δραστηριοποιούμε την σκέψη μας, διευρύνοντας παράλληλα και τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Επιπλέον, το βιβλίο μεταφέρει την πείρα του παρελθόντος στο παρόν, λειτουργώντας ως «μνήμη της ανθρωπότητας». Μέσα από τις σελίδες του, οι νέες γενιές μαθαίνουν τα πολιτιστικά επιτεύγματα των προγόνων τους, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν και σήμερα, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολιτισμός εξελίσσεται, προοδεύει και οι νέοι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Εκτός από γνώση, το βιβλίο μας προσφέρει και μια ανώτερη μορφή ψυχαγωγίας, η οποία μας απομακρύνει από την πλήξη της καθημερινότητας. Δίνει φτερά στη φαντασία μας, μας ταξιδεύει σε κόσμους γοητευτικούς και συναρπαστικούς -σε μια περίοδο που όλοι μας το έχουμε απόλυτη ανάγκη- και μας κάνει να ονειρευόμαστε και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ένα αίσθημα που συνήθως λείπει από την καθημερινότητά μας. Μέσα από τα βιβλία παίρνουν σάρκα και οστά διάφορες ιδέες και απόψεις, αποκαλύπτεται με τον πιο όμορφο τρόπο η αλήθεια της ζωής και ως εκ τούτου οι άνθρωποι ωριμάζουν όχι μόνο πνευματικά, αλλά και νοητικά. Είναι γεγονός, πως το βιβλίο συμβάλλει στην ηθική καλλιέργεια του ατόμου, χάρη στα πρότυπα ζωής και τις αξίες, που προβάλλει, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται και ο συναισθηματικός μας κόσμος, καθώς, μέσα από τις ιστορίες, που εκτυλίσσονται, βιώνουμε πολλές και έντονες συγκινήσεις.

Πηγή εικόνας: kriti24.gr

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφέρουμε, πως, σε μια περίοδο εγκλεισμού, το βιβλίο αποτελεί σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με άλλους λαούς, καθώς μας βοηθάει να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Διαβάζοντας βιβλία ξένων συγγραφέων, μαθαίνουμε για έναν άλλο πολιτισμό και είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις σκέψεις του και έτσι να διευρύνουμε περαιτέρω τους ορίζοντές μας.

Η περίοδος που ζούμε μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε το είδος των βιβλίων που ταιριάζει στον καθένα από εμάς και να το υιοθετήσουμε ως τρόπο ζωής. Άλλωστε, τα βιβλία μας επιτρέπουν να δημιουργούμε τους δικούς μας ήρωες, να σκηνοθετούμε εμείς οι ίδιοι τις ζωές τους, ακόμα και να προβάλλουμε τη δική μας ζωή πάνω τους. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, το lockdown αυτό για να διαβάσουμε, δίνοντάς του έτσι μια άλλη υπόσταση, χάρη στην καλή παρέα, που θα μας προσφέρει ένα βιβλίο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η «ζωτική ανάγκη» του βιβλίου στο lockdown, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.