Της Γιώτας Κοσκινά,
Ενώ το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά και η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού, η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όρια του. Παρότι τα περιοριστικά μέτρα δουλεύουν, υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, δικαιολογημένη κόπωση, αλλά και αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο lockdown. Παρότι σήμερα εφαρμόζεται ένα πιο αυστηρό lockdown σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, η κινητικότητα είναι κατά 20% αυξημένη από την περσινή χρονιά. Επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο 85% των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάρτιο, που είναι πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του ιού.
Με τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας και την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε καταρτιστεί. Στην αρχή μπήκαν στο σύστημα δύο ιδιωτικές δομές στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ παράλληλα, το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ μετατράπηκε σε non-COVID νοσοκομείο με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Νοσοκομείο να δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά της Αττικής.
Στη συνέχεια, ο ιδιωτικός τομέας παραχώρησε στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non-COVID και οι 100 COVID. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, μετατράπηκε εξ ολοκλήρου σε νοσοκομείο COVID, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, μπήκε τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non-COVID περιστατικά. Με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας, το ελληνικό σύστημα υγείας έφτασε να μετρά σήμερα 1.453 ΜΕΘ συνολικά στην επικράτεια. Αριθμός που ποτέ δεν είχε ξανά η Ελλάδα.
Με τις αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μετρά ένα ολόκληρο χρόνο σκληρής καθημερινής μάχης μέσα στα νοσοκομεία και μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση των Δημόσιων νοσοκομείων στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε η επίταξη ενός σημαντικού αριθμού ιδιωτών γιατρών του Λεκανοπεδίου Αττικής (πνευμονολόγων, παθολόγων και ιατρών γενικής ιατρικής), προκειμένου να επανδρωθούν επαρκώς όλα τα νοσοκομεία και να εξυπηρετούνται πλήρως όλα τα περιστατικά. Στο πιο κρίσιμο στάδιο του «πολέμου» με την πανδημία, του πολέμου της γενιάς μας, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι άνθρωποι που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες-ιδιαίτερες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η μάχη κατά της πανδημίας είναι ένας πόλεμος που για κερδηθεί πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί μία συλλογική μάχη. Μετά από ένα χρόνο συνεχούς προσπάθειας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς χρήζουν άμεσης υποστήριξης και βοήθειας. Στην ύστατη -ελπίζουμε- μάχη που δίνουμε, είναι ανώριμο να λιποτακτούμε, να μην βοηθάμε το σύστημα υγείας, τους ανθρώπους του, αλλά πάνω από όλα τους ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, εμείς οι πολίτες με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και οι ιδιώτες ιατροί με την παροχή των υπηρεσιών τους στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού.
Μην ξεχνάμε… πόλεμος είναι και αυτός, αλλά αυτή τη φορά είναι αόρατος ο εχθρός.