15 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΈνα νόστιμο ταξίδι: 3 «διεθνείς» επιλογές πρωϊνού 

Ένα νόστιμο ταξίδι: 3 «διεθνείς» επιλογές πρωϊνού 


Της Ήλιας Νικολουδάκη, 

Το πρωινό, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η σημασία του έγκειται στο ότι βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και ταυτόχρονα στο ότι βοηθά στην αντοχή, καθώς μας προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Στην Ελλάδα, συνήθεις υγιεινές επιλογές για πρωινό αποτελούν τα δημητριακά με γάλα, η ομελέτα, οι αυγοφέτες και η βρώμη. 

Αυτό το «ευρωπαϊκό» στυλ πρωϊνού, όμως, δε συναντάται σε αρκετές άλλες χώρες του πλανήτη. Είναι προφανές πως διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Πάμε, λοιπόν, να δούμε 3 εναλλακτικές επιλογές πρωϊνών, με… «διεθνή» αέρα! 

Laksa (Μαλαισία)

Πηγή Εικόνας: Great British Chefs

Πρώτος σταθμός στη διατροφική μας εξερεύνηση είναι η Μαλαισία, όπου συνηθισμένο πρωινό θεωρείται η Λάκσα (Laksa). Πρόκειται για μια πικάντικη σούπα με νουντλς ρυζιού που περιλαμβάνει κοτόπουλο, γαρίδες ή ψάρι, φασόλια και βάση από πάστα κάρυ, γάλα καρύδας και σάλτσα laksa. Όσον αφορά την εκτέλεση υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά στην πιο συνηθισμένη η διαδικασία έχει ως εξής: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και την πάστα κάρυ και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει το κάρυ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ήδη έτοιμη κοτόσουπα. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, ενώ χύνουμε το γάλα καρύδας και βάζουμε αλάτι. Στο μεταξύ, ξεπλένουμε τα νουντλς και τις φύτρες φασολιού και στη συνέχεια τα βράζουμε. Έπειτα, σε ένα μπολ τοποθετούμε τα νουντλς με τις γαρίδες, ψαροκεφτέδες και φύτρες φασολιού. Τέλος, με μια κουτάλα μεταφέρουμε τη σούπα στο μπωλ και προσθέτουμε από πάνω τα κομμάτια τόφου και τα αυγά. 

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία σε σύγκριση με το ελληνικό πρωινό. Ακόμα και στη Μαλαισία συνηθίζεται να αγοράζεται ως πρωϊνό του δρόμου, ένα πραγματικό “street food“. 

Croque Monsieur (Γαλλία)

To Croque Monsieur είναι αγαπημένη επιλογή των Γάλλων (αλλά και αρκετών Ελλήνων τα τελευταία χρόνια) για πρωϊνό. Πηγή Εικόνας: Femme Actuelle/ Thinkstock

Μία ακόμη ξεχωριστή ιδέα για πρωινό είναι το γαλλικό τοστ Croque Monsieur (τραγανός κύριος), που θρυλείται πως μαγειρεύτηκε για πρώτη φορά το 1910. Τα υλικά του είναι λίγα και απλά. Δύο φέτες ψωμί του τοστ, ζαμπόν και μπεσαμέλ. Σε αντίθεση με τη Laksa, η παρασκευή του Croque Monsieur είναι πολύ πιο εύκολη. Αρχικά, αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με τη μπεσαμέλ, και έπειτα προσθέτουμε ένα κομμάτι ζαμπόν, ένα κομμάτι τυρί και τυρί τριμμένο. Αφού ενώσουμε τις φέτες του ψωμιού και προσθέσουμε ξανά τυρί, το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί μία χρυσή κρούστα. 

Γνωστή είναι επίσης και η παραλλαγή του Croque Monsieur, η λεγόμενη Croque Madame, στην οποία απλώς τοποθετούμε ένα αυγό ποσέ πάνω στο τοστ. 

Gallo Pinto (Κόστα Ρίκα/Νικαράγουα)

Το Gallo Pinto είναι παραδοσιακό πρωϊνό της Κεντρικής Αμερικής. Πηγή Εικόνας: Where Is My Spoon

Το τελευταίο, αλλά εξίσου νόστιμο πιάτο είναι το Gallo Pinto. Την καταγωγή αυτού του πιάτου διεκδικούν η Κόστα Ρίκα και η Νικαράγουα. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές του είναι ότι στην Κόστα Ρίκα χρησιμοποιούν μαύρα φασόλια, ενώ στη Νικαράγουα κόκκινα. Εκτός αυτού, πίσω από αυτό το πιάτο επικρατούν δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Από τη μία, στην Κόστα Ρίκα ισχυρίζονται πως το πιάτο δημιουργήθηκε το 1930 στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ, όταν ένας αγρότης έκανε πάρτι και θα σέρβιρε έναν πολύχρωμο κόκορα που μεγάλωνε. Ωστόσο, οι καλεσμένοι ήταν περισσότεροι, και έτσι αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει, προσφέροντάς τους ρύζι με φασόλια. Οι καλεσμένοι περιπαικτικά αποκάλεσαν το πιάτο Gallo Pinto που σημαίνει πολύχρωμος (ή πιτσιλωτός) κόκορας. Από την άλλη, στη Νικαράγουα θεωρούν ότι το πιάτο είναι πολύ πιο παλιό, καθώς ισχυρίζονται ότι το έφεραν οι Αφρικανοί σκλάβοι το 17ο αιώνα, όταν ήρθαν στην Καραϊβική. 

Για την εκτέλεση του Gallo Pinto χρειάζονται φασόλια (σε αυτή τη συνταγή προτείνονται κόκκινα), ένα κρεμμύδι κομμένο, κόκκινη πιπεριά επίσης κομμένη, ρύζι μαγειρεμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο και σάλτσα Lizano από την Κόστα Ρίκα. Όσον αφορά την εκτέλεση, αρχικά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Μετά προσθέτουμε τα φασόλια και, μόλις το μείγμα βράσει, ρίχνουμε το ρύζι. Έπειτα σειρά έχει το αλάτι και το πιπέρι, ώστε το πιάτο να είναι ακόμα πιο γευστικό. Μόλις το σερβίρουμε, βάζουμε από πάνω τον κόλιανδρο. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα τρία πιάτα είναι ξεχωριστά. Το καθένα μας ταξιδεύει μέσω της γεύσης στον πολιτισμό του. Η Laksa προβάλλει την πολυπλοκότητα της μαλαισιανής κουζίνας και έναν ιδιαίτερο τρόπο στην ένωση υλικών. Το Croque Monsieur, αν και θεωρείται γρήγορο φαγητό, παρουσιάζει και μόνο από την ονομασία του τη λεπτότητα της γαλλικής μαγειρικής. Το Gallo Pinto, μέσω των διαφορετικών εκδοχών του, δείχνει πως, αν και οι πολιτισμοί διαφέρουν, μοιράζονται κοινά στοιχεία και γεύσεις. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, η αξία του πρωινού δεν είναι μόνο διατροφική, αλλά και πολιτισμική.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Laksa, Rasa Malaysia, διαθέσιμο εδώ
  • Croque Monsieur, Tastes Better From Scratch, διαθέσιμο εδώ
  • A brief history of the Croque Monsieur, France’s cheese toastie, Culture Trip, διαθέσιμο εδώ
  • Costa Rican Gallo Pinto, Curious Cuisiniereδιαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ήλια Νικολουδάκη
Ήλια Νικολουδάκη
Γεννήθηκε στην Κρήτη το 2001, και σπουδάζει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγκεκριμένα, έχει επιλέξει τον τομέα της Γλωσσολογίας λόγω της αδυναμίας που έχει στη Γλώσσα. Στα ενδιαφέροντα της ανάγονται η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η λογοτεχνία, η ψυχολογία και ο εθελοντισμός. Το όνειρο της είναι να ταξιδέψει όσο πιο πολύ μπορεί και να γνωρίσει ποικίλους πολιτισμούς.