11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαSatoshi Nakamoto: Το όνομα που ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής ιστορίας

Satoshi Nakamoto: Το όνομα που ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής ιστορίας


Του Ιωάννη Φίλιππα,

“I have been working on a new electronic cash system that’s fully peer-to-peer, with no trusted third party.”

Αυτό είναι το email που είχε στείλει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ο Satoshi Nakamoto και θεωρείται το σημείο 0 για την εμφάνιση του bitcoin, αλλά και γενικά των κρυπτονομισμάτων. Μέχρι και σήμερα δεν ξέρουμε ακριβώς αν ο Satoshi Nakamoto είναι άντρας, γυναίκα ή ομάδα. Λίγο πιο πριν, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008, είχε δημοσιεύσει ένα paper στο οποίο αναφερόταν πώς και γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την ιδέα.

Αναφέρει πως το εμπόριο στο διαδίκτυο βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα κόστη συνεχώς αυξάνονται, αυξάνοντας και τις προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες. Άρα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, που θα χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία αντί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως ασφάλεια. Στόχος του είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα των διμερών συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Πηγή: pixabay.com

Ο S.N. ορίζει το ψηφιακό νόμισμα ως μία αλυσίδα από ψηφιακές υπογραφές. Εδώ θα πρέπει να κάνω μία παράκαμψη και να εξηγήσω λίγο πιο διευκρινιστικά τα ψηφιακά κλειδιά. Οποιοσδήποτε έκανε, κάνει ή θα κάνει συναλλαγές σε bitcoin, θα έχει αντίστοιχα και ένα λογαριασμό με τα στοιχεία του. Θα έχει δηλαδή ένα public key και ένα private key. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το email σας ως το public key σας και το password σας ως το private key σας. Πολλοί μπορεί να βρουν ή να έχουν το email σας αλλά κανένας δεν πρέπει να έχει το password σας. Κάπως αντίστοιχα είναι και τα keys.

Στη συνέχεια, για να κάνετε μία απλή μεταφορά από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο με τη χρήση bitcoin, στη συναλλαγή αυτή θα περιλαμβάνονται το public key σας και το public key του αντισυμβαλλομένου. Τώρα ο άλλος θα μπορεί να κάνει την επιβεβαίωση του εμβάσματος μόνο με το private key του. Συνεπώς ο αντισυμβαλλόμενος μετά την επιβεβαίωση έχει βάλει την ψηφιακή «σφραγίδα» του στη συναλλαγή. Επιβάλλεται να θυμάστε ότι κάθε συναλλαγή περιέχει λεπτομέρειες της προηγούμενης. Από εδώ και στο εξής κάθε επόμενη συναλλαγή που θα πραγματοποιείτε είτε εσείς είτε ο άλλος αντισυμβαλλόμενος θα έχει πληροφορίες από την προηγούμενη συναλλαγή.

Πηγή: pixabay.com

Κάπου εδώ θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, αν κάθε συναλλαγή έχει λεπτομέρειες της προηγούμενης καθώς και τα public keys διαφορετικών ανθρώπων, πώς είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εξαπατηθούμε;

Η απάντηση βρίσκεται στη κρυπτογραφία. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αντίστροφη μηχανική για να βρει κάποιος κακόβουλος προσωπικά δεδομένα ή να προσπαθήσει να εξαπατήσει οικονομικά κάποιον άλλον. Μάλιστα τα block των συναλλαγών, στην κρυπτογραφημένη τους μορφή,  είναι διαθέσιμα στο κοινό. Παράλληλα χρησιμοποιείται και η μέθοδος timestamp για να διασφαλίζεται η χρονική ακολουθία των συναλλαγών αλλά και για να υποδηλώσει ότι κάθε συναλλαγή που έχει μπει στην κρυπτογράφηση (hash) είναι έγκυρη.

Συμπερασματικά, εγώ πιστεύω ότι η αλλαγή (τεχνολογική εξέλιξη) φέρνει αλλαγή (οικονομική εξέλιξη). Σίγουρα, πολλά πράγματα σχετικά με το cryptocurrency είναι θολά, αλλά οι νέες αυτές τεχνολογίες (cryptocurrencies, blockchain) θα λειτουργήσουν πιο πολύ στο μέλλον προς όφελος του πολίτη.


Αναφορές

  • Satoshi Nakamoto Institute.
  • Wikipedia.
  • Bitcoin Whitepaper.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Φίλιππας
Ιωάννης Φίλιππας
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κλάδο των χρηματοοικονομικών και γι’ αυτό ασχολείται καθημερινά με τις ανά τον κόσμο εξελίξεις. Επίσης, λατρεύει να προσφέρει στους συνανθρώπους καθώς είναι επαγγελματίας ναυαγοσώστης και πάροχος πρώτων βοηθειών.