11.9 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΠράσινη Οικονομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Πράσινη Οικονομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα


Της Μανταλένας Κατωπόδη,

Η καθημερινότητα εξελίσσεται διαρκώς και κάθε μέρα απαιτείται μεγαλύτερη καταβολή ενέργειας και προσπάθειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Πολλές φορές, όμως, τα μέσα που χρησιμοποιούμε έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία μας.

Σε αυτό το σημείο, θα αναφερθούμε σε ένα σχετικά νέο οικονομικό πρότυπο, την «Πράσινη Οικονομία», ή αλλιώς στα αγγλικά “Green Economy”, η οποία προσβλέπει στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, αλλά και των οικονομικών ελλείψεων των πολιτών της κοινωνίας και, παράλληλα, στην οικονομική άνθηση, την αναβάθμιση της καθημερινότητας και την αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μίας χώρας.

Η οικονομική ανάπτυξη συχνά συσχετίζεται με την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και τελικά στην εξάντλησή τους. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που κατέχει η κάθε οικονομία και χώρα, πρέπει να γίνεται με πιο επιβραδυντικό ρυθμό από αυτόν με τον οποίο ανανεώνονται, ειδάλλως, θα επέλθει οικολογική κρίση, η οποία στη συνέχεια, με τη σειρά της, θα επηρεάσει την ανθρώπινη ζωή. Το οικονομικό πρότυπο της Πράσινης Οικονομίας προωθεί την ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής, της οικονομικής και της περιβαλλοντικής ευημερίας και προάγει έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Τα πράσινα κτίρια -ή αλλιώς βιώσιμα κτίρια- είναι ένα από τα βήματα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και λειτουργούν για να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αποφέρει μια απλή κατασκευή κτιρίου. Εκτός από το όφελος προς το περιβάλλον, τα πράσινα κτίρια καθιστούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που κατοικούν σε αυτά.

Πράσινη Οικονομία, Πηγή: medgreeneconomy

Η Πράσινη Επιχειρηματικότητα αποτελεί μία σύγχρονη μορφή οικονομικής δραστηριότητας, καθώς λαμβάνει υπόψη την σημαντικότητα του περιβάλλοντος και, με σεβασμό προς αυτό, δρα για την κερδοφορία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής της διαδικασίας μέχρι και την τελική διάθεση του προϊόντος. Η μετατροπή μιας «απλής» επιχείρησης σε «πράσινη» βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε τα οφέλη που θα επακολουθήσουν από τη διαδικασία αυτή, να είναι μεγαλύτερα από το κόστος που θα προξενηθεί. Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και πρακτικών μεθόδων. Στην Ελλάδα, προτού επέλθει η οικονομική κρίση, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούσαν στην αναζήτηση μορφών πράσινης επιχειρηματικότητας. Λόγω, όμως, των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, την γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία, τα τελευταία έτη, η επιθυμία των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή στην πράσινη επιχειρηματικότητα και των περιβαλλοντικών επενδύσεων έχει μειωθεί.

Η πράσινη ανάπτυξη αφορά έναν συγκεκριμένο τρόπο μεταχείρισης των οικονομικών δραστηριοτήτων από τον πρωτογενή τομέα έως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, για να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η καθυστέρηση της χώρας να αξιοποιήσει αυτό το πρότυπο, μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρει στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Ειδικότερα, με την εισαγωγή περισσότερων επιχειρήσεων στην πράσινη επιχειρηματικότητα, αυξάνεται η εγχώρια ενεργειακή αυτονομία και δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό κλίμα, λόγω της έμφασης που δίνεται στην ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών που προσφέρονται. Ωστόσο, η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στις αειφορικές μορφές ενέργειας, για παράδειγμα στην ηλιακή και στην αιολική ενέργεια, πράγμα το οποίο βοηθά την οικονομική της ανάκαμψη. Ύστερα, μία χώρα που σέβεται τη νομοθεσία για το περιβάλλον και είναι ενεργή σε αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα, αλλά και πληροί τις κατάλληλες γεωγραφικές και κλιματικές προϋποθέσεις, αποτελεί πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων για μία, επιπλέον, ανάπτυξη στις πράσινες επενδύσεις.

Οι τεχνικές παραγωγής και κατανάλωσης είναι δυνατό να βελτιωθούν και να γίνουν πιο οικολογικές, καθόσον οι περισσότερες παλιές τεχνολογίες δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον, μέσα από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό συνεπάγεται την πρόοδο της τεχνογνωσίας.

Η πράσινη οικονομική ανάπτυξη ενισχύει και ενθαρρύνει νέες οικονομικές δραστηριότητες, συνεπώς, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες οικονομικής, πράσινης απασχόλησης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Όλα αυτά οδηγούν σε μία καλύτερη παραγωγική βιωσιμότητα της Ελλάδας και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές προϊόντων. Επομένως, η πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί μία αξιοσημείωτη επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο της χώρας και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Μπορεί η πράσινη επιχειρηματικότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;”, greenbanking.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανταλένα Κατωπόδη
Μανταλένα Κατωπόδη
Γεννήθηκε το 2000 και σπουδάζει στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει βιβλία, ακούει μουσική, ζωγραφίζει και λατρεύει τις χειροτεχνίες. Ωστόσο, της αρέσουν πολύ οι εξορμήσεις στη φύση με φίλους, αλλά και οτιδήποτε έχει σχέση με τον αθλητισμό.