8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαWOMENTORS: Ενδυναμώνοντας τις νέες γυναίκες ένα βήμα τη φορά

WOMENTORS: Ενδυναμώνοντας τις νέες γυναίκες ένα βήμα τη φορά


Της Ερωφίλης Σμυρνιωτάκη,

Σύμφωνα με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων του 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμενη εκεί από το 2010. Η βαθμολογία της είναι μόλις 52,2/100, χαμηλότερη κατά 15,7 βαθμούς από τη μέση βαθμολογία της ΕΕ. Τα προβλήματα είναι πολλά και βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Το μισθολογικό χάσμα παραμένει, οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος είναι κατά σημαντικό βαθμό λιγότερες, ενώ, ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια των lockdowns, οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη φροντίδα του σπιτιού και των οικείων και εκτίθενται ακόμα περισσότερο στον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής βίας. Πολύ συχνά, όλες αυτές οι ανισότητες και τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών που τις στηρίζουν, περνάνε φαινομενικά απαρατήρητα, όλες και όλοι μας τα απορροφούμε υποσυνείδητα, καθώς με αυτά μεγαλώνουμε, κι όμως υπάρχουν και επηρεάζουν τις ζωές μας. Το σύστημα, δυστυχώς, δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνο του, όλα τα φύλα πρέπει να συμβάλλουν στην άρση των ανισοτήτων, ειδικά όμως, οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν καθημερινά την ισότιμη θέση τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Έτσι, η ενδυνάμωση των γυναικών καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του προγράμματος WOMENTORS, να ενδυναμώσει χιλιάδες νέες γυναίκες, ηλικιών 18-35 ετών, μέσω της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο ή και πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους. Επενδύει στη νέα γυναίκα «με την ελπίδα ότι θα έρθει η ημέρα που δε θα γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας, διότι δε θα συντρέχει λόγος, αφού θα έχουμε όλες και όλοι μαζί κατακτήσει την ισότητα».

Απόσπασμα από το Gender Equality Index 2020: Greece. Πηγή: EIGE.

Πώς λειτουργεί το WOMENTORS;

Το WOMENTORS αποτελείται από σεμινάρια ενδυνάμωσης, με προβολή ενημερωτικών βίντεο, βιντεο-αφηγήσεων ατόμων που μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τις νέες γυναίκες και με επικοινωνία με γυναίκες-μέντορες που διαθέτουν γνώση και εμπειρία σε διάφορους τομείς, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματά τους. Οι εισηγήσεις επενδύονται με διαδραστικές και ομαδικές δραστηριότητες. Τα σεμινάρια ενδυνάμωσης θα παρακολουθήσουν περισσότερες από 9.000 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών, από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, περίπου 35.000 γυναίκες αναμένεται να ωφεληθούν από τις προσωπικές αφηγήσεις που θα κοινοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα έχει 4.700 συμμετέχουσες, που μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν παρακολουθήσει ένα σύνολο 10 διαδικτυακών σεμιναρίων, ενώ το 2021-22 θα γίνουν διά ζώσης δράσεις ολιστικής ενδυνάμωσης σε 15 πόλεις της Ελλάδας. Οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος θα γίνονται την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021.

Το περιεχόμενο των σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Γιατί ενδυνάμωση;
  2. Καλλιέργεια ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (καλλιέργειας της αυτοεκτίμησης, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της επίτευξης στόχων, της ενσυναίσθησης, της ηγεσίας, της διαπραγμάτευσης, της παρρησίας κ.α.).
  3. Η υγεία της γυναίκας.
  4. Στερεότυπα – Εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
  5. Η γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον – πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις.
  6. Καλλιέργεια της επιχειρηματικής σκέψης – start-ups.
  7. Συμμετοχή στην πολιτική – Η γυναίκα ως ενεργή πολίτης.
  8. Στοχοποίηση και θυματοποίηση της γυναίκας.
  9. Θεσμικό πλαίσιο, δομές, οργανώσεις και μηχανισμοί στήριξης της γυναίκας.

Το WOMENTORS αποτελείται από ένα δίκτυο γυναικών που αλληλεπιδρούν δημιουργικά, με βάση ένα μοντέλο πολλαπλασιαστικής ενδυνάμωσης και συνηγορίας βάσει της δικτύωσης. Το μοντέλο αποτελεί ένα δίκτυο διάχυσης γνώσης και ανάπτυξης ικανοτήτων ηγεσίας και συνηγορίας σε θέματα ισότητας. Έχει μορφή ομόκεντρων κύκλων, όπου στο κέντρο βρίσκεται η Επιστημονική Ομάδα, στον επόμενο κύκλο οι 25 συντονίστριες και οι εισηγήτριες και οι εισηγητές των σεμιναρίων, στον αμέσως επόμενο οι 177 Leaders και στον τελευταίο, οι συμμετέχουσες στις δράσεις ενδυνάμωσης. Η γνώση και οι δράσεις του πρώτου κύκλου διαχέονται από το κέντρο προς τα έξω, καθώς οι κύκλοι μεγαλώνουν.

Η κυρία Κάλλια Κουνενού, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Womentors.

Στο μέλλον, το WOMENTORS έχει στόχο να παρέχει υλικό για θέματα ισότητας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διάρκειας λίγων διδακτικών ωρών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 8.000 κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 12-18 με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Το υλικό αυτό θα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις υφιστάμενες ανισότητες και τα στερεότυπα, να ενημερωθούν για τις συνέπειές τους και να προσεγγίσουν κριτικά το ζήτημα της ισότητας των φύλων και του ρόλου και της ευθύνης της καθεμιάς και του καθενός μας στην άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Το υλικό θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο να αξιοποιηθεί στη διάρκεια της ερχόμενης σχολικής χρονιάς. Έτσι, τα παιδιά αυτά αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ετοιμότητα να δράσουν, να υποστηρίξουν ή και να υποστηριχθούν για θέματα φύλου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Υλοποίηση και χρηματοδότηση του προγράμματος

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τη δράση του WOMENTORS:

Το φωτογραφικό υλικό και οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα “WOMENTORS” που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την παρουσίαση, παραχωρήθηκαν από το πρόγραμμα “WOMENTORS” στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου που έγινε στις 4/3/2021.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ερωφίλη Σμυρνιωτάκη
Ερωφίλη Σμυρνιωτάκη
Γεννημένη το 1999, φοιτά στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρό της είναι να εξερευνήσει τον κόσμο και τον εαυτό της όσο περισσότερο μπορεί. Μεγάλωσε ανάμεσα σε βιβλία και θεωρεί πως το διάβασμα διαμόρφωσε την προσωπικότητά της όσο τίποτα. Πέρα από τη σχολή της, τα φοιτητικά της χρόνια έχουν απασχολήσει ο εθελοντισμός, η μουσική, η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών.