17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαBitcoin: Ποιος μπορεί να προδικάσει το μέλλον;

Bitcoin: Ποιος μπορεί να προδικάσει το μέλλον;


Του Ιωάννη Φίλιππα,

Αναμφίβολα σε όλους έχει περάσει η σκέψη από το μυαλό, τι είναι τελικά αυτό το bitcoin; Γιατί όλοι ασχολούνται με αυτό και γίνεται τόσος ντόρος; Πώς λειτουργεί ένα νόμισμα, το οποίο δεν έχει καν υλική υπόσταση;

Κατά την άποψή μου θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά. Ας αναρωτηθούμε ποια η ανάγκη να υπάρξει μία νέα μορφή νομίσματος. Τόσα χρόνια που χρησιμοποιούμε το ευρώ, το δολάριο και γενικά τα νομίσματα τα οποία υπάρχουν στην εκάστοτε χώρα, δεν εκτελούμε τις συναλλαγές μας χωρίς πρόβλημα;

Λοιπόν, το bitcoin δημιουργήθηκε, διότι ο απλός πολίτης δεν έχει έλεγχο επί της κυκλοφορίας και διάθεσης του νομίσματος. Κάθε φορά που παρίσταται μία ανάγκη ή χρειάζεται να εξυπηρετηθεί κάποιος σκοπός οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν νέο χρήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την πάροδο των χρόνων, η αξία του νομίσματος μειώνεται (δημιουργείται πληθωρισμός). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να γίνει αυτό αντιληπτό, είναι ότι  η αξία κάποιου αντικειμένου αξίας 1$ το 1913, σήμερα θα κόστιζε 26,42$. Αθροιστικός πληθωρισμός 2542.2%.

Παράλληλα, όλες οι συναλλαγές μέσω τραπέζης ενέχουν κάποια κόστη συναλλαγών. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ιδιαίτερα υψηλά, αλλά στο σύνολο του ΑΕΠ κάθε χώρας καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό. Χαρακτηριστικά, στην Αμερική τα κόστη συναλλαγών αγγίζουν το 1.5 % του ΑΕΠ, περίπου 2 δις $.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι τα κόστη συναλλαγών χρησιμοποιούνται για προστασία των ιδιωτών από χάκερς, κλοπές και απώλεια δεδομένων. Προστασία η οποία μέχρι και σήμερα δεν παρέχεται για το bitcoin.

Το bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διακομιστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν κόστη συναλλαγών, αλλά είναι σαφώς πιο χαμηλά.

Πηγή: pixabay.com

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται ονομάζεται blockchain και πρόκειται για ένα κρυπτογραφημένο ημερολόγιο, στο οποίο υπάρχουν όλες οι συναλλαγές. Μάλιστα, κάθε συναλλαγή, στον κωδικό κρυπτογράφησης της, περιέχει πληροφορίες για την αμέσως προηγούμενη συναλλαγή. Θεωρείστε κάθε συναλλαγή ως το block πάνω στο οποίο υπάρχουν οι λεπτομέρειες της συναλλαγής και τον όρο chain για τη σύνδεση της συναλλαγής με την προηγούμενη. Εξ΄ου και η ονομασία block-chain.

Τώρα, σε ότι αφορά τη προσφορά bitcoin, όπως έχω, ήδη, εξηγήσει δεν υπάρχει κάποια κεντρική τράπεζα ή άλλος φορέας που να δημιουργεί bitcoin. Έχει υπολογιστεί ότι ο μέγιστος αριθμός που θα υπάρχει ποτέ στην αγορά είναι 21 εκ. bitcoin. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 18,3 εκ.

Εδώ υπάρχει και η βάσιμη απορία, μπορούν αυτά τα 21 εκ. bitcoin να καλύψουν τον τεράστιο όγκο συναλλαγών που υπάρχουν καθημερινά;

Η απάντηση είναι ότι τα bitcoin σε αντίθεση με τα κοινά νομίσματα μπορούν να διαιρεθούν σε πολύ μικρά κομμάτια. Δηλαδή η συναλλαγή να είναι αξίας 1/1.000 bitcoin, ακόμα και 1/1.000.000.

Πολύ πριν το bitcoin είχαν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων, οι οποίες όμως απέτυχαν. Σήμερα, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά και στο σύντομο μέλλον, τέτοιες ενέργειες θα είναι σαφώς πιο βατές. Παρόλα αυτά, ακόμα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και φόβο για μία πιθανή φούσκα, η οποία όταν και αν σκάσει θα προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε το μέλλον…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Φίλιππας
Ιωάννης Φίλιππας
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κλάδο των χρηματοοικονομικών και γι’ αυτό ασχολείται καθημερινά με τις ανά τον κόσμο εξελίξεις. Επίσης, λατρεύει να προσφέρει στους συνανθρώπους καθώς είναι επαγγελματίας ναυαγοσώστης και πάροχος πρώτων βοηθειών.