11.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΡαντάρ Αναπτυσσόμενων ΧωρώνΔημοκρατία του Νίγηρα: Όταν η τρομοκρατία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη

Δημοκρατία του Νίγηρα: Όταν η τρομοκρατία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη


Της Σοφίας Χρηστακίδου,

Ο Νίγηρας (Republic of Niger) είναι μία περίκλειστη χώρα της δυτικής Αφρικής και συνορεύει με τη Λιβύη στα βορειοανατολικά, το Τσαντ στα ανατολικά, τη Νιγηρία στα νότια, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μπενίν στα νοτιοδυτικά, το Μάλι στα δυτικά, καθώς και με την Αλγερία στα βορειοδυτικά. Στο μεγαλύτερο μέρος της η χώρα καλύπτεται από την Έρημο Σαχάρα και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του Νίγηρα κατοικεί στο νότιο κομμάτι του. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια περίπου. Επίσημο νόμισμα είναι το φράγκο των χωρών της Δυτικής Αφρικής, το οποίο εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα των χωρών της Δυτικής Αφρικής. Επιπλέον, ο Νίγηρας είναι μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Δυτικής Αφρικής, της Αφρικανικής Ένωσης, της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής, καθώς και άλλων διεθνών και τοπικών οργανισμών. Πρόκειται για την τελευταία χώρα της Αφρικής με την οποία θα ασχοληθεί το Ραντάρ Αναπτυσσόμενων Χωρών.

Πηγή εικόνας: Encyclopedia Britannica

Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα γαλλικά, καθότι ο Νίγηρας είναι πρώην γαλλική αποικία. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική γλώσσα που αναγνωρίζεται από το κράτος. Ομιλείται και μία πληθώρα τοπικών γλωσσών, καθώς κατοικούν ποικίλες φυλές στο εσωτερικό της χώρας, με την πλειοψηφία των κατοίκων να ανήκουν στη φυλή Hausa. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων δεν είναι πάντα αρμονικές. Χαρακτηριστική είναι η εξέγερση της φυλής Τουαρέγκ, η οποία ζει στο βόρειο κομμάτι της χώρας, το οποίο καλύπτεται από έρημο. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές της Boko Haram.

Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960. Πρώτος πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Sir Abubakar Tafawa Balewa, ο οποίος είχε σχηματίσει τότε κυβέρνηση συνασπισμού. Η γαλλική επιρροή στην περιοχή είχε αρχίσει να περιορίζεται ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο παρόν, βέβαια, η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο του Νίγηρα και οι δύο χώρες διατηρούν τυπικά καλές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος Mohamed Bazoum. Πηγή εικόνας: www.theafricareport.com

Το πολίτευμα της χώρας είναι ημιπροεδρική δημοκρατία. Ο πρόεδρος είναι επικεφαλής της πολιτείας και η θητεία του διαρκεί 5 έτη. Ένας οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας μέχρι και δύο φορές. Επίσης, ο πρόεδρος ορίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Το νομοθετικό σώμα του κράτους είναι η εθνοσυνέλευση του Νίγηρα. Πλέον πρόεδρος της χώρας είναι ο Mohamed Bazoum, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2019 έναντι του πρώην προέδρου Mahamane Ousmane.

Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, ο Νίγηρας είναι μία χώρα χαμηλού εισοδήματος με πολύ μικρό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (0.394). Τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία της χώρας είναι το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας, οι ξηρασίες, οι οποίες λόγω του ήδη υψηλού κλίματος είναι μοιραίες για τις σοδειές των αγροτών, και ο υπερπληθυσμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιστοιχούν περίπου 7 γεννήσεις σε κάθε γυναίκα! Επίσης, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, το προσδόκιμο ζωής είναι αρκετά χαμηλό, φτάνοντας μόλις τα 62 χρόνια.

Το ΑΕΠ του Νίγηρα. Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα (μέσω tradingeconomics.com)

Από το διάγραμμα του ΑΕΠ της χώρας βλέπουμε πρώτα από όλα ότι το εισόδημα της χώρας είναι σχεδόν 18,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τη δεκαετία του 1960. Αυτό επιτεύχθηκε με διάφορους τρόπους, κυρίως όμως συνέβαλαν στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας οι επενδύσεις σε υποδομές και η ξένη οικονομική βοήθεια, προερχόμενη από τρίτα κράτη. Παρ’ όλη την οικονομική πρόοδο, όμως, ο Νίγηρας συνεχίζει να έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά Κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Οι Ρυθμοί Ανάπτυξης, παρόλο που είναι αρκετά υψηλοί σε σχέση με άλλα κράτη, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τον Ρυθμό Μεταβολής του Πληθυσμού.

Η χώρα προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ανέπτυξαν τις υποδομές της και εκμεταλλεύτηκε τα μεγάλα αποθέματα ουρανίου που διαθέτει στο έδαφός της. Βέβαια, το γεγονός ότι η χώρα είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές ουρανίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Οποιαδήποτε μεταβολή στις τιμές του εμπορεύματος αυτού μπορεί να τινάξει τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα και να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στην πείνα. Αν σκεφτεί κανείς, όμως, το άγονο έδαφος της χώρας τότε θα μπορούσε να αποφανθεί ότι το ουράνιο αποτελεί μία σημαντική οικονομική διέξοδο για τη Δημοκρατία του Νίγηρα. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας (περίπου το 40% κατά μέσο όρο) εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι εξίσου ευάλωτος και επηρεάζεται από τις ξηρασίες και την περαιτέρω ερημοποίηση της χώρας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κατά Κεφαλήν ΑΕΠ του Νίγηρα. Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα (μέσω tradingeconomics.com)

Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στο να αυξηθεί μεν το κατά Κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, όχι όμως στο επίπεδο που θα έπρεπε προκειμένου να εξαλειφθεί η φτώχεια. Το κατά Κεφαλήν ΑΕΠ του Νίγηρα ανέρχεται σε $553.9 για το 2019. Το όριο που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου μία χώρα να πάψει να θεωρείται χώρα χαμηλού εισοδήματος και να εισέλθει στο καθεστώς των χωρών μεσαίου εισοδήματος, είναι τα $4,000 περίπου. Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει κατά Κεφαλή ΑΕΠ $19,582 για το 2019. Το κατά Κεφαλήν ΑΕΠ του Νίγηρα δηλαδή είναι μόλις το 2.82% του κατά Κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας!

Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι ο Νίγηρας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να λύσει κάποια από τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες του. Πρόκειται για μία από τις λιγότερο ασφαλείς και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η τρομοκρατία και οι εκατοντάδες δολοφονίες δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και αποτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη. Ίσως θα έπρεπε να πάρουν θέση και οι ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Niger Country Profile, Encyclopedia Britannica, Retrieved from here
  • Niger: Mohamed Bazoum elected president, beating Mahamane Ousmane, The African Report, Retrieved from here
  • Niger, Country Overview, World Bank, Retrieved from here
  • Niger, Economic Indicators at a glance, Retrieved from here

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Χρηστακίδου
Σοφία Χρηστακίδου
Προέρχεται από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ. Ασχολείται ενεργά με την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, ενώ έχει εργαστεί στον τομέα της Συμβουλευτικής. Από την 1η Οκτωβρίου 2020 είναι αρχισυντάκτρια του project «Ραντάρ Αναπτυσσόμενων Χωρών».