9.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι λένε οι Έλληνες για τη «νέα κανονικότητα»;

Τι λένε οι Έλληνες για τη «νέα κανονικότητα»;


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε μερικά εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που ο κορωνοϊός και η καραντίνα μπήκαν στη ζωή μας, αλλάζοντάς την οριστικά. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη στιγμή που για πρώτη φορά «μείναμε σπίτι», βλέποντας πως όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσαμε δεδομένα μετατράπηκαν σε ζητούμενα. Πόσο άλλαξε η ζωή μας; Οι δύο καραντίνες πόσο και σε ποιο βαθμό μάς επηρέασαν; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι συγκεχυμένες, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η συγκεκριμένη κατάσταση να μας κάνει να χάσουμε τη δίψα για ζωή.

Τα παραπάνω ερωτήματα έθεσε και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus Bari, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της πριν λίγες ημέρες. Το πρώτο ερώτημα δεν ήταν άλλο από το πώς βιώνουν την καθημερινότητά τους οι Έλληνες σε σχέση με έναν χρόνο πριν και δίνει την ακριβή εικόνα για το τι σκέφτονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Έτσι, 6 στους 10 δηλώνουν πως η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη, το 11% πιστεύει πως η καθημερινότητά του έχει καλυτερεύσει, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό της τάξεως των 3 στους 10 που αναφέρει ότι η ζωή τους δεν έχει αλλάξει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν τα δημογραφικά στοιχεία των απαντήσεων. Οι άνδρες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών και 25-34 ετών, καθώς και οι κάτοικοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας (Αττική, Θεσσαλονίκη) είναι κυρίως αυτοί που λένε πως βιώνουν μια χειρότερη καθημερινότητα.

Πηγή εικόνας: The New York Times

Στο ερώτημα για το τι τους λείπει περισσότερο από την «προηγούμενη» ζωή τους, το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυτό που τους στοιχίζει είναι το ότι δεν μπορούν να αλλάζουν συχνά περιβάλλον. Η αμέσως επόμενη απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι το ότι πλέον έχουν συνηθίσει να ντύνονται πιο “casual”. Φαίνεται, επομένως, ότι το κομμάτι της εμφάνισης παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων. Ακόμη μία παράμετρος που θέτουν είναι και το ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τις ώρες εργασίας. Αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως αδυνατούν να διαχωρίσουν τον επαγγελματικό χρόνο από τον προσωπικό, λόγω της τηλεργασίας, ενώ παρουσιάζουν και έλλειψη συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερες ώρες.

Και αυτοί που θεωρούν πως βιώνουν μια καλύτερη καθημερινότητα; Τι τους έχει χαρίσει η νέα πραγματικότητα; Πρώτη απάντηση και σε ποσοστό 61% είναι το ότι οι «ευχαριστημένοι» έχουν λιγότερο άγχος και παράλληλα νιώθουν πιο ήρεμοι,  ενώ το 54% δηλώνει πως αφιερώνει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του χωρίς να βιάζεται. Επίσης, σημαντική ηρεμία προσφέρει και η απαλλαγή από τις μετακινήσεις στους δρόμους, καθώς με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι έχουν γλιτώσει από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και από τη συνεχή ένταση, που προξενούν είτε η αναμονή στις στάσεις λεωφορείων είτε η κίνηση στους δρόμους.

Οι απαντήσεις στα τελευταία ερωτήματα της έρευνας είναι, όμως, αυτά που αποτυπώνουν το πλήρες αίσθημα όλων μας. Ακόμα και αν με μια πρώτη ανάγνωση η απάντηση για την ίδια κατάσταση της υγείας των πολιτών είναι ανακουφιστική (78%), το 14% που επισημαίνει ότι η υγεία του άλλαξε προς το χειρότερο πρέπει να μας προβληματίσει. Αύξηση βάρους, μελαγχολία, μοναξιά, στρες, φοβίες είναι αυτά που βλέπουν να αποτυπώνονται στο σώμα και την ψυχή τους οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, προβληματίζοντάς τους αρκετά για το τι μέλλει γενέσθαι με την υγεία τους. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε και το 8% που βλέπει την καραντίνα να ωφελεί την υγεία του. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αναφέρει πως τρώει πιο σωστά, αφού μαγειρεύει κυρίως στο σπίτι, ασκείται περισσότερο, ενώ ο ύπνος τους είναι περισσότερος και καλύτερης ποιότητας.

Πηγή εικόνας: Guillemanchado.com

Το πιο δυσάρεστο εύρημα, πάντως, είναι ότι ένας στους τρεις Έλληνες κατέφυγε σε μια κακή συνήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 17% ξεκίνησε είτε να καπνίζει είτε να ατμίζει, ένα 13% να πίνει αλκοόλ πιο συχνά, να παίρνει συμπληρώματα διατροφής χωρίς να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό (1 στους 10 περίπου), ενώ αρκετοί ξεκίνησαν να παίζουν τζόγο, αλλά και να καταφεύγουν στη χρήση αγχολυτικών, ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποτυπώνουν όλα όσα συζητάμε με τους δικούς μας ανθρώπους τον τελευταίο καιρό. Όλα όσα βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτοφανή. Ο αντίκτυπος της καραντίνας στη σωματική και την ψυχική υγεία είναι τεράστιος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας, πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα! Ακόμη κι αν η επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει μακρινή, θα την κερδίσουμε -ελπίζω- σύντομα, καθιστώντας τις δυσκολίες που περάσαμε τον τελευταίο καιρό τίποτα περισσότερο από μια γλυκόπικρη ανάμνηση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Οι Έλληνες & η νέα καθημερινότητα, focusbari.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.