11.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική1821-2021: 200 Χρόνια Ανεξαρτησίας και ΜνήμηςΗ δράση του Ναπολέοντα και ο αντίκτυπός της στα ελληνικά πράγματα

Η δράση του Ναπολέοντα και ο αντίκτυπός της στα ελληνικά πράγματα


Της Ιωάννας Μήτση,

Αδιαμφισβήτητα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης θεωρείται ένα πρόσωπο, η ζωή και το έργο του οποίου έφτασαν και ξεπέρασαν τα όρια του θρύλου, ενώ η ιστορία και η δράση του έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους στο πέρασμα του χρόνου. Λίγα λόγια, όμως, για την προσωπικότητά του: Ο Ναπολέων, γεννημένος στις 15 Αυγούστου 1769 στο Αιάκειο της Κορσικής, ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κάρλο Μπουοναπάρτε και της Λαιτίτσια ντε Ραμολίνο. Δεν προερχόταν από μια επιφανή οικογένεια, αλλά η οικογένειά του είχε τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια. Ο ίδιος παρακολούθησε μαθήματα σε καθολικό σχολείο, ενώ, σε ηλικία δέκα ετών, εισήχθη στη στρατιωτική σχολή της Μπριέν λε Σαττώ. Λόγω του μικρόσωμου κορμιού του με τα μεσογειακά χαρακτηριστικά, αλλά και του περήφανου βλέμματος, με το λιπόσαρκο κορμί, αρκετές ήταν οι φορές που αυτός παραγκωνίσθηκε από τους υπόλοιπους συμμαθητές του και έγινε περίγελος, εξαιτίας της αλλιώτικης ιταλικής προφοράς του, καθώς και της ενδυμασίας του.

Έτσι, ο Ναπολέων υιοθέτησε από μικρός την αντίληψη της περιφρόνησης για την αριστοκρατία, χαλύβδωσε την πεποίθησή του για αναγνώριση και διάκριση και ταυτόχρονα ανέθρεψε τον έμφυτο εγωισμό και την αυταπάρνησή του να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο. Έχοντας αποφοιτήσει τόσο από τη σχολή της Μπριέν όσο και από τη στρατιωτική σχολή του Παρισιού, λαμβάνει τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στο Πυροβολικό. Λαμβάνει, επίσης, συμμετοχή στην οργάνωση της εξέγερσης εναντίον των Γάλλων, αν και οι διαρκείς συμπληρωματικές στρατιωτικές δυνάμεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει και να ταχθεί στον γαλλικό στρατό. Προκειμένου να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του, αγωνίζεται στο νησί του εναντίον των συμπατριωτών, κάτι που τον υποχρεώνει να επιστρέψει στη Γαλλία, όπου και προάγεται ως λοχαγός και ξεχωρίζει στη πολιορκία και την άλωση της Τουλώνος.

Σε ηλικία 23 ετών, γίνεται υποστράτηγος και στις 5 Οκτωβρίου 1875 εμπόδιζε την εξέγερση των Βασιλοφρόνων στο Παρίσι, σώζοντας την επανάσταση. Αναδεικνύεται ως ιθύνων στη γαλλική στρατιά και προβαίνει σε μια σειρά από εκστρατείες, εξουδετερώνοντας τη μία στρατιά συμμάχων μετά την άλλη σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ευρώπης, ενώ πήρε μέρος σε εκστρατείες, οι οποίες καθόρισαν σημαντικά τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο. Με κινητήριο δύναμη τη μαχητικότητα, αλλά και την ηθική υπεροχή του γαλλικού στρατού, που εμφύσησε τα ιδανικά της επανάστασης, αποκατέστησε τη Γαλλία υπερδύναμη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε πολιτικό επίπεδο, στο πραξικόπημα της 18ης  Μπρυμαίρ, ανακηρύσσεται πρωθύπατος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 1804 ανακηρύσσεται με δική του βούληση αυτοκράτορας της Γαλλίας. Ωστόσο, η βασιλεία του δεν κράτησε για πολύ, αφού όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπάθησαν να τον αποσύρουν. Ο Ναπολέων εξολόθρευσε τις γερμανικές, τις αυστριακές, τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τους συμμάχους του. Βέβαια, ποια η σχέση του Ναπολέοντα με τα ελληνικά πράγματα;

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Πηγή/timetoast.com

Το 1797, λοιπόν, ενώ ο Ναπολέων είχε σχεδιάσει εκστρατεία στα Βαλκάνια, στέλνει στη Μάνη, εξαιτίας των φιλικών σχέσεων, που είχε η οικογένειά του με τους κατοίκους της, τους Δήμο και Νικόλαο Στεφανόπουλο, με επιστολή του στον μπέη της Μάνης, Τζαννέτο Γρηγοράκη, στην οποία έγραφε τα εξής:

Ο Στρατηγός Διοικητής του εν Ιταλία στρατού

Προς αρχηγόν του ελευθέρου λαού της Μάνης,

«Πολίτα, έλαβον εκ Τεργέστης την επιστολή σας δι’ ης μοί εκφράζετε την επιθυμίαν σας να φανείτε ωφέλιμος τη Γαλλική Δημοκρατία, δεχόμενοι εις τους λιμένας σας τα πλοία της. Πιστεύω ότι θέλετε τηρήσει την υπόσχεσίν σας με πίστιν αρμόζουσαν εις τους απογόνους των Σπαρτιατών. Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θέλει φανή αχάριστος προς το έθνος σας όσον δ’ αφορά εμέ θέλω δεχθεί ευμενώς πάντα βουλόμενον εξ υμών να έλθει προς εμέ εκ μέρους σας και ουδέν επιθυμητότερον, ει μη να υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο εθνών αγαπόντων εξ’ ίσου την ελευθερίαν.

Σας συνιστώ τους κομιστάς της παρούσης, οίτινες είναι επίσης απόγονοι των Σπαρτιατών! Εάν δεν εξετέλεσαν μεγάλα πράγματα, αιτία είναι ότι δεν ευρέθησαν εις μεγάλους κύκλους δράσεως».

Υγεία και αδελφότης

Βοναπάρτης

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Μανιατών και του Ναπολέοντα είναι αρκετά σημαντικές και σίγουρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Μάλιστα, το 1805, ο Ναπολέων έστειλε πλοίο στο Γύθειο, αλλά οι Τούρκοι το βομβάρδισαν και πήραν το φορτίο του, που αποτελούν από 90 καντάρια μπαρούτι και 40 καντάρια μπόμπες.

Ο Ναπολέων Έφιππος. Έργο του Jacques Louis David (1800) 2,59 X 2,21 M. Πηγή/commons.wikimedia.org

Εν κατακλείδι, γενικότερα, ο Ναπολέων υποστήριζε βαθύτατα τις ιδέες της ελληνικής επανάστασης, όπως ήταν η ελευθερία, η μαχητικότητα, η υπομονή, η επιμονή και το θάρρος. Επιπλέον, λόγω των σχέσεών του με την Ελλάδα, προσπαθούσε διαρκώς να προσφέρει βοήθεια και να οδηγήσει και ο ίδιος τους Έλληνες προς την ελευθερία. Άλλωστε, ο Ναπολέων υπήρξε μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς ήταν στρατηγός στη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης, αλλά και εκμεταλλεύτηκε το κενό της εξουσίας, για να ανέλθει σε αυτή ως απόλυτος μονάρχης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Συλλογικό Έργο (1928) Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη Τόμος 9. Αθήνα: Εγκυκλοπαιδικαί Εκδόσεις Ν. Νίκας & ΣΙΑ Ε.Ε. Λήμμα: Ναπολέων Α΄ ο Μέγας
  • Γ. Κ. Κορδάτος (1957) Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας Τόμος Πρώτος (Τουρκοκρατία) Αθήνα: Εκδ. 20ος Αιώνας
  • Π. Καρύκας (1999), Ναπολέων η άνοδος και η πτώση του αετού της Γαλλίας, Σειρά Οι Μονογραφίες Του Περιοδικού «Στρατιωτική Ιστορία». Αθήνα: Εκδόσεις Περισκόπιο,

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μήτση
Ιωάννα Μήτση
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύγχρονη και νεότερη ιστορία. Απολαμβάνει την παρακολούθηση ταινιών, κυρίως ντοκιμαντέρ και τον αθλητισμό. Μιλάει την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα.