14 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κική Δημουλά

Fe-Memorance: Κική Δημουλά


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Κική Δημουλά υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες της ελληνικής ποίησης με πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων.

Η Βασιλική Ράδου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1931, με γονείς καταγόμενους από τη Μεσσηνία. Οι γονείς της δεν ήταν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Η μόνη επαφή της με τον κόσμο των γραμμάτων ήταν ο αδελφός της μητέρας της, που ήταν δικηγόρος.

Σταθμός για τη ζωή της αποτέλεσε η γνωριμία της με τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή, Άθω Δημουλά, τον οποίο παντρεύτηκε το 1954 και απέκτησε μαζί του 2 παιδιά, τον Δημήτρη και την Έλση. Ο σύζυγός της αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εκείνη, για να ασχοληθεί με την ποίηση, όντας κι αυτός ποιητής. Η Κική Δημουλά ξεκίνησε να εργάζεται ως Υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού τελείωσε το σχολείο, εργασία την οποία συνέχισε να κάνει μέχρι το 1974. Επιπλέον, εργάστηκε για 8 χρόνια στο περιοδικό Κύκλος, το οποίο εξέδιδε η Τράπεζα και είχε λογοτεχνικό περιεχόμενο και θέματα οικονομικής επιστήμης.

Η πρώτη απόπειρα στον κόσμο της ποίησης για την Κική Δημουλά αποτελεί η συλλογή «Ποιήματα» το 1952, την οποία ύστερα απέσυρε. Πρώτο κύριο έργο της στο χώρο θεωρείται η συλλογή «Έρεβος», που εκδόθηκε το 1956. Ακολούθησαν πληθώρα άλλων συλλογών, με σημαντικότερες τις βραβευμένες «Το λίγο του κόσμου» (1971), «Χαίρε ποτέ» (1988) και «Η εφηβεία της λήθης» (1994). Άλλες σημαντικές συλλογές της αποτελούν οι «Ενός λεπτού μαζί» (1998), «Ήχος Απομακρύνσεων» (2001), «Χλόη θερμοκηπίου» (2005) και πολλές άλλες, με τελευταία να είναι η συλλογή «Τα εύρετρα» (2010). Βασικές θεματικές των ποιημάτων της Κικής Δημουλά αποτελούσαν η μοναξιά, η φθορά, η απουσία και ο χρόνος.

Τα ποιήματα της Κικής Δημουλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση, ενώ μερικά από αυτά μελοποιήθηκαν. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για την προσφορά της στοn χώρο της ποίησης, με σημαντικότερους τίτλους να αποτελούν το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1989, το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών το 2001, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature) το 2009 και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2010. Πέρα από αρκετά βραβεία, η Κική Δημουλά έχει λάβει και σημαντικές διακρίσεις, όπως ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2001 και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα το 2014. Επιπλέον, το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ποίησης, μόλις η τρίτη γυναίκα που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Η Κική Δημουλά άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Φεβρουαρίου 2020 εξαιτίας χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη, με σημαντικά πρόσωπα του πνευματικού και πολιτικού χώρου να δίνουν το παρόν. Τα ποιήματά της, όμως, δεν θα πάψουν ποτέ να συναρπάζουν αναγνώστες κάθε ηλικίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.