14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ΕΡΤ και η εναλλασσόμενη κομματική της ταυτότητα

Η ΕΡΤ και η εναλλασσόμενη κομματική της ταυτότητα


Του Ανδρέα Άγγελου Σκόνδρα, 

«Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός» είχε δηλώσει κάποτε ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ.  Η ΕΡΤ και η αντικειμενικότητα της αποτελούν σημαντικά ζητήματα και πολλές φορές γίνονται σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για λογοκρισία που προέρχεται από την ηγεσία της ΕΡΤ αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ικαρία με τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση το κανάλι προσπάθησε να αποσοβήσει αυτή την είδηση, με κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες τοιχοκολλήθηκαν στην αίθουσα ειδήσεων. Με δεδομένες αυτές τις ενέργειες, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα. 

Σε κάθε διαδοχή κυβερνήσεων η ΕΡΤ αποτελεί το αποκορύφωμα του ανταγωνισμού μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολίτευσης, αφού ο καθένας προκρίνει τον εκλεκτό του και προχωράει στο ξήλωμα του προηγούμενου καθεστώτος. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα το πολιτικό συμφέρον να απειλεί την αντικειμενικότητα που οφείλει να υπηρετεί ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης. Είναι σαφές πως αυτός ο κύκλος αλληλοκατηγοριών είναι φαύλος και πως η αντικειμενική ενημέρωση από ένα κρατικό κανάλι με τις δεδομένες συνθήκες φαντάζει ουτοπική. Η αντιπολίτευση έχει αιτηθεί την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ και την αντικατάστασή του από μία διακομματική διοίκηση που θα προέρχεται από την Βουλή. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για εμπάργκο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Πηγή εικόνας: esp.id

Πράγματι οι παθογένειες αυτού του καναλιού δεν είναι καινούργιες, αλλά είναι ένα σαθρό οικοδόμημα πολλών χρόνων, το οποίο αντί να λύνεται γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο και αντιδημοκρατικό. Είναι γεγονός πως κάθε κυβέρνηση προωθεί τα δικά της συμφέροντα και πρόσωπα, χωρίς αυτά να πληρούν τα τυπικά προσόντα, αλλά και την προσοχή που απαιτείται, ώστε να μην καταστούν φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Άραγε πόσοι πολίτες αντίθετων πολιτικών φρονημάτων από την παρούσα κυβέρνηση παρακολουθούν και ενημερώνονται από το κρατικό κανάλι; Ο αριθμός είναι μικρός και οι αιτίες ξεκάθαρες. Ένα κανάλι κομματικά υπερστελεχωμένο με ανθρώπους που αξίζουν να βρίσκονται στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά και άλλους που τον υπονομεύουν, με προγράμματα ποιοτικά, αλλά και προγράμματα τετριμμένα και χωρίς έμπνευση. Όλα αυτά αποτρέπουν τον θεατή, εν έτη 2021, να ασχοληθεί με την «παρεξηγημένη» δημόσια τηλεόραση, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω.  

Αυτή η εντελώς εσφαλμένη θεώρηση της ΕΡΤ ως κομματικό όργανο πρέπει να αμφισβητηθεί. Το κοινό απαξιώνει την πληροφόρηση από την ΕΡΤ, αφού γνωρίζει ότι σχεδόν τα πάντα είναι καθοδηγούμενα από κομματικές γραμμές. Πρέπει να γίνει μια ριζική αναθεώρηση αυτού του οικοδομήματος και να υπάρξει μία νέα στελέχωση με άτομα που να έχουν την αποδοχή της Βουλής και που να γνωρίζουν πως να υπηρετούν την ειδησεογραφία με όρους αντικειμενικούς. Αυτό πρέπει να αποτελεί και ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού τα ΜΜΕ αποτελούν μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι στη κατάχρηση εξουσίας. Εάν αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια τηλεόραση, τότε η δημοκρατία θα λειτουργεί απρόσκοπτα. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.