Της Κάτιας Τσέλιου,
Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση πως ακούγοντας Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ή Ο.Π.Α. δε σου έρχεται στο μυαλό η παραπάνω εικόνα. Πιθανότατα να σκεφτείς συνειρμικά τις εικόνες ανομίας που παρουσιάζονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση από τα ΜΜΕ. Άλλες πιθανές σκέψεις μπορεί να αφορούν το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το χρόνιο ζήτημα του ναρκεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμα και τα κοντινά Εξάρχεια. Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι… Είναι τελικά αυτή η συνολική εικόνα του πανεπιστημίου που φοιτώ εγώ και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι; Δεν επιθυμώ να μπω στη διαδικασία επίκρισης ή επαίνου του νέου νομοσχεδίου, ούτε να αναπαράγω τις εικόνες ανομίας που το περισσότερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει δει. Επιθυμώ, όμως, να παρουσιάσω τη δική μου αλήθεια για τη φοίτηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σαφώς, οι εικόνες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή δεν αποτελούν fake news. Είναι αρκετές οι φορές που η συμπλοκή ομάδων -εξωγενών και μη- και αστυνομίας όχι μόνο έχει στερήσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά έχει θέσει σε κίνδυνο φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό πως η Πατησίων έχει χάσει την αίγλη που διατηρούσε μέχρι και τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Αρκεί μία βόλτα τις βραδινές ώρες του χειμώνα προκειμένου να βιώσει κανείς την ανασφάλεια των φοιτητών.
Μολαταύτα, δε θα αναλωθώ σε περαιτέρω ανάλυση. Ενθαρρύνω πάντα κάθε προσπάθεια άσκησης γόνιμης κριτικής σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο, καθώς η ίδια συνιστά εφαλτήριο για την εξέλιξη κάθε οργανισμού. Επιθυμώ, όμως, να πρωτοτυπήσω και να σταθώ σε δράσεις καθημερινές και μη που αν και δεν προβάλλονται στο ευρύ κοινό χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πάνω από κάθε άλλο παράγοντα, είναι οι άνθρωποί του που με κόπο και θέληση στηρίζουν τον οργανισμό.
Αρχικά, αξίζει για μία φορά να ακουστεί ηχηρά η προσπάθεια των καθηγητών οι οποίοι μολονότι στην πλειοψηφία τους συγκεντρώνουν εντυπωσιακές σπουδές με πολυετή εμπειρία σε οργανισμούς και δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα περιοδικά, δεν έχουν επιλέξει μία διεθνή καριέρα σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού όπου πιθανότατα να απολάμβαναν μεγαλύτερο σεβασμό και κύρος. Αντιθέτως, επιλέγουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα προσφέροντας τις γνώσεις και τις συμβουλές τους σε εκατοντάδες φοιτητές ανά τμήμα τον χρόνο.
Παράλληλα, ένα κοινό για το οποίο δε γίνεται συχνά μνεία είναι το φοιτητικό. Οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου είναι και αυτοί που διακρίνονται σε διαγωνισμούς, που συμμετέχουν σε αυτοδημιούργητες ομάδες και εν γένει οραματίζονται ένα μέλλον πιο βιώσιμο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με στόχο να μετατρέψουν την καινοτόμα ιδέα τους σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.
Η ομάδα εθελοντών AUEB Volunteers διοργανώνει εθελοντικές δράσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πυξίδα της ομάδας αποτελούν οι 17 στόχοι του Ο.Η.Ε. για ένα δικαιότερο και περισσότερο βιώσιμο κόσμο.
Το ThinkBiz είναι ο πρώτος οργανισμός επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με έδρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελούμενος αποκλειστικά από φοιτητές. Βασικός του σκοπός είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της θεωρίας στον χώρο του πανεπιστημίου και της πράξης στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.
H AIESEC αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό νέων παγκοσμίως, εδρεύει σε 128 χώρες και αριθμεί πάνω από 70.000 μέλη. Όραμα του οργανισμού είναι η ανάπτυξη κοινωνικά και επιχειρηματικά υπεύθυνων ηγετών του σήμερα και του αύριο.
Οι πολιτιστικές δραστηριότητες, επίσης, δε λείπουν από το πανεπιστήμιο, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζεται μέσω της τέχνης, να δαμάζει τα ζωώδη ένστικτά του και να διευρύνει το φάσμα της αντίληψής του μέσω ερεθισμάτων. Ενεργές είναι οι ομάδες της χορωδίας, της ρητορικής, του θεάτρου, της φωτογραφίας, των παραδοσιακών χορών και του κινηματογράφου. Το «ΠΡΟΠΑΘΛΗΜΑ» είναι ένα φοιτητικό soccer league 5×5 που δημιουργήθηκε από φοιτητές για φοιτητές.
Σκοπός μου δεν είναι να κάνω εκτενή περιγραφή του προγράμματος σπουδών, των δράσεων και των μελών του πανεπιστημίου. Πρωταρχικός στόχος μου είναι να κοινωνήσω τον παλμό του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, να παρουσιάσω την καθημερινή μας προσπάθεια να γίνουμε τα επόμενα σύγχρονα και ευσυνείδητα στελέχη που θα πλαισιώσουν οργανισμούς και επιχειρήσεις και εν τέλει θα συντελέσουν στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον ελλαδικό επιχειρησιακό αλλά και κοινωνικό χώρο.
Φυσικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν πανάκεια για όλα τα δεινά του ελληνικού πανεπιστημίου. Βρισκόμαστε αρκετά βήματα μακριά από το ιδανικό σύγχρονο πανεπιστήμιο με τις απόψεις για τον τρόπο επίτευξής αυτού να διχάζονται. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα βασικά σημεία της θεωρίας της παρακίνησης θα ήθελα να θέσω την παρακάτω προβληματική.
Με το brain drain να βαίνει διαρκώς αυξανόμενο μήπως οφείλουμε να αναπαράγουμε τις προσπάθειες εκείνων που παλεύουν και μένουν στη σκιά προκειμένου επιτέλους να καταφέρουμε να κρατήσουμε το πιο πολύτιμο εξαγωγικό μας προϊόν, τους ανθρώπινους πόρους;
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- ThinkBiz.
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- AUEB Volunteers.
- Athens Center for Entrepreneurship and Innovation.