11.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σίλβια Πλαθ

Fe-Memorance: Σίλβια Πλαθ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Σίλβια Πλαθ, γεννημένη στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια και είχε γράψει μερικά γνωστά ποιήματα, όπως τα “Daddy” και “Lady Lazarus”, και το μυθιστόρημα “The Bell Jar”, τα οποία εκφράζουν έντονα μια αίσθηση αποξένωσης και αυτοκαταστροφής, που συνδέεται στενά με τις προσωπικές της εμπειρίες και κατ’ επέκταση με την κατάσταση των γυναικών στην Αμερική στα μέσα του 20ού αιώνα.

Το ενδιαφέρον της για το γράψιμο αναδείχθηκε σε νεαρή ηλικία, ξεκινώντας με το ημερολόγιό της. Μάλιστα, εξέδωσε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία 8 χρονών. Μετά τη δημοσίευση ορισμένων έργων, η Πλαθ κέρδισε υποτροφία στο Smith College το 1950.  Ενώ ήταν φοιτήτρια, πέρασε χρόνο στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1953, καθώς εργαζόταν σ’ ένα περιοδικό ως συντάκτρια. Αργότερα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας υπνωτικά χάπια. Τελικά, ανάρρωσε, έχοντας υποβληθεί σε θεραπεία, σε ψυχική κλινική. Εκείνη την περίοδο, απεικόνισε την κατάρρευσή της στο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ο Γυάλινος Κώδων» (“The Bell Jar”). Η Πλαθ επέστρεψε στο Smith, ολοκληρώνοντας το πτυχίο της με διακρίσεις, το 1955.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/

Μια υποτροφία Φουλμπράιτ την έφερε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία, ενώ συνέχισε να γράφει, εκδίδοντας τη δουλειά της περιστασιακά στη φοιτητική εφημερίδα Varsity. Εκεί, συνάντησε τον ποιητή Τεντ Χιουζ, αγγλικής καταγωγής. Παντρεύτηκαν στις 16 Ιουνίου 1956 και είχαν μια θυελλώδη σχέση. Το ζευγάρι έζησε και δούλευε από τον Ιούλιο του 1957 μέχρι τον Οκτώβριο του 1959 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια δίδαξε, επίσης, Αγγλικά στο Smith College. Η Πλαθ επέστρεψε στην Αγγλία το 1959.

Ως ανερχόμενη ποιήτρια δημοσίευσε την πρώτη της συλλογή ποιημάτων, τον «Κολοσσό» (“The Colossus”), στην Αγγλία, το 1960. Την ίδια χρονιά, γέννησε το πρώτο της παιδί, τη Φρίντα. Δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι υποδέχτηκε ένα δεύτερο παιδί, τον Νίκολας. Δυστυχώς, όμως, ο γάμος του ζευγαριού διαλύθηκε.

Όταν ο Χιουζ την άφησε για μια άλλη γυναίκα, το 1962, η Πλαθ έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Παλεύοντας με την ψυχική της ασθένεια, έγραψε το “The Bell Jar” (1963), το μόνο μυθιστόρημά της, το οποίο βασίστηκε στη ζωή της και εστιάζει στην ψυχική διαταραχή μιας νεαρής γυναίκας. Μάλιστα, δημοσίευσε το μυθιστόρημα με το ψευδώνυμο Βικτόρια Λούκας. Συνέθεσε, επίσης, ποιήματα, που θα αποτελούσαν τη συλλογή “Ariel” (1965), η οποία κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό της. Η Σίλβια Πλαθ αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου 1963 εισπνέοντας φυσικό αέριο από τον φούρνο, αφού έκλεισε όλες τις χαραμάδες της κουζίνας με ταινία.

Ως χήρος της, ο Χιουζ συνέχισε να δημοσιεύει συλλογές έργων της. Η Πλαθ έγινε η πρώτη ποιήτρια που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ, το 1982, για Συλλεκτικά Ποιήματα. Εξακολουθεί να είναι, ως τις μέρες μας, μια πολύ σεβαστή και πολυμελετημένη ποιήτρια.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.