15 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟικογενειακή πολιτική: Ένα στοίχημα με την υπογεννητικότητα

Οικογενειακή πολιτική: Ένα στοίχημα με την υπογεννητικότητα


Της Γιώτας Κοσκινά,

Προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης αποτελούσε η στήριξη των νέων γονιών και η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Από τα πρώτα μέτρα της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2019 αποτέλεσε η θέσπιση του επιδόματος γέννησης παιδιού στους νέους γονείς. Κάθε νέος γονιός από την 1.1.2020 λαμβάνει επίδομα 2.000 ευρώ με την γέννηση του παιδιού. Καθώς το πρόβλημα, όμως, της υπογεννητικότητας φαίνεται να έχει βαθιά της ρίζες του στην ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση κατανοώντας απόλυτα ότι ένα επίδομα δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, με τον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, αυτόν του περασμένου Ιανουαρίου αναβάθμισε την μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, σε  Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων αρμόδια για θέματα οικογενειακής πολιτικής, έχοντας για πρώτη φορά η Ελλάδα μία Υφυπουργό για θέματα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Η Κυβέρνηση βάζει ψηλά στην ατζέντα της την οικογενειακή πολιτική, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Για αυτό τον λόγο, εκσυγχρονίζει το εργασιακό νομικό πλαίσιο που αφορά τους νέους γονείς προωθώντας  μέτρα στήριξης των γονέων για την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας. Μέτρα τα οποία θα πάρουν νομική υπόσταση άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες και θα αφορούν την άδεια τοκετού, την γονική άδεια για όλους τους νέους πατεράδες, ειδικές ρυθμίσεις για νέους γονείς διδύμων, τριδύμων, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ειδικότερα στο νέο εργασιακό νόμο η άδεια πατρότητας, την οποία ο νέος πατέρας θα λαμβάνει κοντά στην ημερομηνία της γέννησης του τέκνου του θα είναι με αποδοχές, η γονική άδεια θεσμοθετείται ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, γίνεται λόγος για το δικαίωμα των γονέων ή των φροντιστών σε ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση.

Πηγή εικόνας: medium.com

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αυξάνεται η γονική άδεια από 4 μήνες σε 6 -άνευ αποδοχών- και πλέον θα μπορούν να τη λαμβάνουν και οι δύο γονείς, μάλιστα προβλέπεται ειδική 14ήμερη άδεια πατρότητας από την ημέρα του τοκετού με αποδοχές, ενώ αναλλοίωτο δικαίωμα παραμένει για κάθε εργαζόμενο γονέα η γονική άδεια, την οποία μπορεί να λαμβάνει εντός του έτους μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο νόμου φέρεται να θεσμοθετούνται 5 ημέρες ετησίως άδεια για την φροντίδα γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου, εργασιακές διευκολύνσεις για νέους γονείς και φροντιστές, ειδικές ρυθμίσεις για μονογονείς ή γονείς πολύδυμων τέκνων, αλλά και προστασία των νέων μπαμπάδων από την απόλυση κατ’ αναλογία με τον αριθμό των τέκνων του.

Μέσα από την πολιτική προστασίας των νέων οικογενειών, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων γονέων, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα διττό στόχο. Αφενός να εκσυγχρονίσει το κράτος, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά μοντέλα και αφετέρου να καταπολεμήσει -όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και με όσα όπλα διαθέτει στη φαρέτρα της- το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που μαστίζει τις τελευταίες δεκαετίες την Ελλάδα. Ένα πρόβλημα που ήδη έχει απασχολήσει και που θα συνεχίσει να μας απασχολεί κατά πως φαίνεται τα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι, η οικογενειακή πολιτική που μέχρι πρότινος μπορεί να φάνταζε ουτοπία για το ελληνικό κράτος, μέσα από το ειδικό χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού οικογενειακής πολιτικής, έρχεται να πάρει σάρκα και οστά, ακολουθώντας τις επιταγές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους εν έτη 2021.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.