9.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤο sex education στο "Sex Education" (Spoiler Alert, αλλά διάβασέ το έτσι...

Το sex education στο “Sex Education” (Spoiler Alert, αλλά διάβασέ το έτσι και αλλιώς)


Της Αναστασίας Διαμαντοπούλου,

Από το 2019 η σειρά “Sex Education” προσφέρει στο κοινό του Netflix την ευκαιρία να δει το σεξ και τα προβλήματα γύρω από αυτό με μία διαφορετική ματιά και έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο.

Η ιστορία της σειράς ξεκινά με έναν 16χρονο νέο, τον Όττις, που αντιμετωπίζει δικά του προβλήματα γύρω από το σεξ και την αυτοϊκανοποίηση, τη σεξουαλική θεραπεύτρια μητέρα του, που λόγω του επαγγέλματός της νιώθει ίσως υπερβολικά πολύ άνετα για τα ζητήματα του σεξ, και τον ομοφυλόφιλο κολλητό του, Έρικ. Στο σχολείο του επικρατεί η εφηβική τρέλα του σεξ και γρήγορα καταλήγει με την παρεξηγημένη από όλους φίλη του, Μέηβ, να έχει «ανοίξει» γραφείο σεξουαλικών συμβουλών στις εγκαταλελειμμένες τουαλέτες του σχολείου του, και ας μην είναι και το κατάλληλο άτομο, αφού ούτε και ο ίδιος δεν ξέρει τι γίνεται με τα δικά του ζητήματα.

Σύντομα δημιουργούνται ερωτικά τρίγωνα μεταξύ των πρωταγωνιστών και ξετυλίγονται προβλήματα που δεν αφορούν μεμονωμένα την πράξη του σεξ. Μέσα από τα προβλήματα των συμμαθητών τους, τα σεξουαλικά προβλήματα παρουσιάζονται με έναν τελείως απενεχοποιημένο τρόπο και η σειρά δίνει την ευκαιρία, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, να πλάσουν μία άλλη εικόνα για το σεξ και τον έρωτα από αυτή που τους έχει δημιουργηθεί από τις ταινίες του Hollywood – αν και μεταξύ μας, αυτή η τέλεια εικόνα έχει δημιουργηθεί σε όλους μας. Στη σειρά, η ερωτική πράξη σταματά να είναι η τέλεια αισθησιακή εικόνα δύο ετερόφυλων τέλειων σωμάτων και μετατρέπεται στη συχνά άβολη πραγματικότητα.

Πηγή εικόνας: metacritic.com

Ίσως όμως το πιο σημαντικό για το “Sex Education” και ο λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι να το δείτε δεν είναι η απομυθοποίηση του σεξ, αλλά η απενεχοποίηση ζητημάτων, όπως η έκτρωση και η σεξουαλική παρενόχληση. Το πρώτο ζήτημα εξετάζεται ως θέμα στην πρώτη κιόλας σεζόν μέσω της Μέηβ που θα βιώσει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από έναν συμμαθητή της. Στην κλινική εκτρώσεων πηγαίνει μόνη της και συναντά μία εκδηλωτική γυναίκα η οποία με τον τρόπο της δίνει κουράγιο στα νεαρά κορίτσια, και πιο συγκεκριμένα στη Μέηβ, λέγοντάς της ότι είναι περισσότερο σίγουρη για τις εκτρώσεις που έχει κάνει παρά για τα παιδιά που έχει φέρει στον κόσμο, καθώς δεν θεωρεί τον εαυτό της καλή μητέρα. Το επεισόδιο μας δείχνει τη φυσιολογικότητα της έκτρωσης, κάτι που, ενώ στην Ελλάδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα, στις Η.Π.Α. και την Πολωνία αυτή τη στιγμή προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Αρκετά φλέγον ζήτημα σήμερα για την Ελλάδα αποτελεί η σεξουαλική παρενόχληση, που παρουσιάζεται στη δεύτερη σεζόν μέσω της γλυκιάς κολλητής της Μεηβ, Έιμι. Η Έιμι παίρνει ένα γεμάτο λεωφορείο ώστε να πάει στο σχολείο και εκεί τυχαίνει να επιβαίνει ένας άντρας ο οποίος αυτοϊκανοποιείται πάνω της χωρίς να το καταλάβει κανείς άλλος επιβάτης. Η Έιμι στην αρχή, αν και σοκάρεται, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς της έχει συμβεί και πηγαίνει στο σχολείο της απλά λερωμένη. Μέσω χιούμορ αλλά και σοβαρότητας, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια της αστυνομίας με όμορφο τρόπο, δίνοντας το σωστό μήνυμα σε όλους εμάς που παρακολουθούμε τη σειρά, αλλά ιδιαίτερα στους νεαρούς θεατές, που ειδικά αυτοί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν σωστά παρόμοια περιστατικά. Η Έιμι, αν και αντιμετώπισε νομικά το ζήτημα, δυσκολεύτηκε αρκετά να το αντιμετωπίσει ψυχολογικά, καθώς για αρκετό καιρό δεν ένιωθε άνετα να πάρει το λεωφορείο. Στο τέλος και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια των κοριτσιών του σχολείου, προωθώντας στο κοινό το νόημα της γυναικείας αλληλεγγύης.

Πηγή εικόνας: mashable.com

Η σειρά, αν και προωθεί όλα αυτά τα μηνύματα, το κάνει με τέτοιον τρόπο που δεν φαίνεται βεβιασμένος. Δεν τοποθετεί στο σενάριο έγχρωμους ή ομοφυλόφιλους και queer πρωταγωνιστές απλά για να ικανοποιήσει το political correct των ημερών μας. Δεν προωθεί τη γυναικεία αλληλεγγύη και την προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση απλά για να το κάνει, αλλά ενσωματώνει όλα αυτά με έναν αβίαστο τρόπο μέσα στα επεισόδια, χωρίς να κουράζει τον θεατή και βάζοντάς τον σε μία διαδικασία να σκεφτεί, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει.

Προσωπικά θεωρώ ότι το “Sex Education” αποτελεί μία σειρά που φέρνει έναν φρέσκο και νεανικό αέρα ιδεών στον χώρο και όσοι δεν έχουν μπει στον κόπο να την δουν τώρα που θα βγει και η τρίτη σεζόν είναι η ώρα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Διαμαντοπούλου
Αναστασία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι τελειόφοιτη του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα. Έχει επιλέξει την κατεύθυνση της Ιστορίας και της Διαχείρισης, καθώς από μικρή την ενδιέφερε και αγαπούσε την ιστορία. Στα ενδιαφέροντά της ανάγονται ο αθλητισμός, οι ξένες γλώσσες, καθώς γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά, και ο εθελοντισμός, με εθελοντικές δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.